Πώς μπορείς να συνδυάσεις το υγιεινό με το οικονομικό στα γεύματά σου. Στο μυαλό των περισσότερων η υγιεινή διατροφή φαντάζει ακριβή. Ίσως επειδή κατακλυζόμαστε από όλα αυτά τα «εξωτικά» τρόφιμα που αποτελούν υπερτροφές, παραμερίζοντας τις δικές μας εγχώριες υπερτροφές. Έχοντας λοιπόν την τεχνογνωσία και κάνοντας τον σωστό προγραμματισμό μπορείς να ψωνίσεις τόσο υγιεινά τρόφιμα όσο και οικονομικά. Ας δούμε πώς.
- Κοίταζε πάντα τις προσφορές
Κοίταξε τα φυλλάδια του σούπερ μάρκετ σου και εκμεταλλεύσου τις προσφορές της κάθε εβδομάδας, σκεπτόμενοι πάντα τον προγραμμαρισμό των γευμάτων της εβδομάδας. Ό,τι μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη (π.χ. κίτρινο τυρί σε φέτες, γαλοπούλα, ψάρι, λαχανικά) ή στα ντουλάπια (ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια) κάντο και φύλαξέ το για την επόμενη εβδομάδα.
- Ψώνισε με λίστα
Με αυτόν τον τρόπο εννοείται δεν ξεφεύγεις στο budget, αλλά και αυτόματα δεν αγοράζεις περιττά (ίσως λιγότερο υγιεινά) τρόφιμα τα οποία στην συνέχεια θα καταναλώσεις.
- Ψώνισε εποχικά
Όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, ψώνισε αυτά που είναι της εποχής. Είναι πιο φτηνά, πιο θρεπτικά και πιο γευστικά.
- Ψώνισε τοπικά
Συνήθως τα τοπικά προϊόντα είναι πιο φτηνά, αφού δεν μεσολαβεί το κόστος μεταφοράς. Ψώνισε απευθείας από τον παραγωγό.
- Μην περιφρονείς τα κατεψυγμένα
Τα κατεψυγμένα λαχανικά (σπανάκι, αρακάς, φασολάκια…) ψύχονται άμεσα μετά την συγκομιδή τους και δεν έχουν απώλειες σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα φρέσκα σύμφωνα με μελέτες. Πολλές φορές είναι πιο φθηνά
- Σχεδίασε την αγορά του κρέατος
Το κρέας μαζί με το ψάρι ίσως είναι από τα πιο ακριβά τρόφιμα. Εκμεταλλεύσου τις προσφορές στο κρέας, μεριδοποίησε, αποθήκευσε στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις οικονομία. Ακόμα και το μαγειρεμένο κρέας ή ο κιμάς μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη και να αποψυχθεί για να καταναλωθεί αυτούσιο ή να μετουσιωθεί σε ένα νέο γεύμα. Γενικά περιόρισε την κατανάλωση κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα ή και σε λιγότερο. Έτσι κάνεις καλό και στην υγεία σου, και στην τσέπη σου και στο περιβάλλον.
- Ψώνισε χύμα όσπρια από τοπικούς παραγωγούς
Μπορείς να ψωνίσεις όσπρια από τοπικούς παραγωγούς (ο κάμπος της Θεσσαλίας παράγει όσπρια) και με αυτόν τον τρόπο θα τονώσεις τόσο την τοπική οικονομία όσο και την τσέπη σου. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα όσπρια στην Ελλάδα είναι φθηνά. Κατανάλωσέ τα 2 φορές την εβδομάδα (ή και περισσότερο). Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ειδικά αν σου περισσέψουν και τα «παντρέψεις» με ρύζι ή με κριθαράκι σου δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας εφάμιλλες με αυτές του κρέατος.
- Διαχειρίσου σωστά τα υλικά και περιόρισε τα απορρίμματα
Φρόντισε να μαγειρέψεις πρώτα τα πιο ευπαθή (π.χ. ψάρι, λαχανικά) αν δεν θέλεις να καταψύξεις έτσι ώστε να μην χαλάσουν και τα πετάξεις. Αν σου περισσέψει φαγητό κράτησέ το έτσι ώστε να φτιάξεις κάτι νέο την επόμενη ημέρα (όσπρια με ρύζι ή κριθαράκι, κρεατόπιτα με κιμά, κοτοσαλάτα, σούπα λαχανικών….) γενικά βάλε φαντασία. Ό,τι μαγειρεμένο μπορεί να μπει στην κατάψυξη αποθήκευσέ το εκεί για την άλλη εβδομάδα. Γενικά τα αμυλώδη (πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά) δεν αποθηκεύονται στην κατάψυξη γιατί όταν αποψύχονται «ρουφούν» πολύ νερό και δεν είναι γευστικά αλλά δεν έχουν και την επιθυμητή υφή. Χρησιμοποίησε λαχανικά για να φτιάξεις ζωμούς που θα νοστιμίσουν το φαγητό σου, ακόμα και μέρη του κρέατος ή των ψαριών και θαλασσινών που θα πετούσες μπορούν να χρησιμεύσουν για να φτιάξεις ζωμούς που στη συνέχεια μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοκύστες στην κατάψυξη.
- Ψώνισε και μαγείρεψε τόσο όσο
Κάνε έναν υπολογισμό των υλικών που χρειάζεσαι αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Στην αρχή θα δυσκολευτείς λίγο, αλλά στη συνέχεια θα σου γίνει συνήθεια.
- Ουκ εν τω πολλώ το ευ
Σε γενικές γραμμές ο περιορισμός της ποσότητας δεν κάνει καλό μόνο στην τσέπη σου, αλλά και στη σιλουέτα σου και στην υγεία σου γενικότερα.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc