Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο;

Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρησης και της διήθησης.

-Ποιες οι ποιότητες του ελαιόλαδου;

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: το παρθένο ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 0,8%

Παρθένο ελαιόλαδο: το ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 2%

Ελαιόλαδο Λαμπάντε: η οξύτητά του είναι μεγαλύτερη του 2%- δεν πωλείται στη λιανική

 Εξευγενισμένο ελαιόλαδο: το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό παρθένων ελαιόλαδων με οξύτητα έως 0,3%

Ελαιόλαδο αποτελούμενο από παρθένα ελαιόλαδα και εξευγενισμένα ελαιόλαδα

-Γιατί η κατανάλωση του ελαιόλαδου υπερέχει έναντι της κατανάλωσης σπορέλαιων;

Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνει HDL χοληστερόλη, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα για αθηροσκλήρωση

Βοηθά στον έλεγχο της γλυκαιμίας. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει το ελαιόλαδο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρουσε διαβητικούς ασθενείς και ασθενείς με προδιαβήτη

Έχει προστατευτική δράση έναντι των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Η κατανάλωση πολυφαινολών του ελαιόλαδου μειώνει τα επίπεδα της Αρτηριακής  Πίεσης

Βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου που σημαίνει ευεργετική επίδραση και στα αγγεία.

Προλαμβάνει διάφορα είδη καρκίνου (π. εντέρου, προστάτη, μαστού, οισοφάγου)

Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη των βρεφών (λινελαϊκό οξύ)

 Έχει χολαγωγό δράση βελτιώνοντας την λειτουργία των χοληφόρων πόρων

Μειώνει τις πιθανότητες για Alzheimers

Προκαλεί αίσθημα κορεσμού

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σκουαλένιο, πολυφαινόλες) και συμβάλει στην μακροζωία

-Είναι κατάλληλο το ελαιόλαδο για τηγάνισμα;

Ναι, γιατι λόγω της χημικής δομής του δεν οξειδώνεται εύκολα και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος χωρίς να δημιουργεί καρκινογόνα παραπροϊόντα.

-Το ελαιόλαδο παλαιώνει με τον χρόνο όπως το κρασί;

Όχι. Από την στιγμή που κόβουμε τον ελαιόκαρπο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ζωή του ελαιόλαδου.

-Πότε πρέπει να μπαίνει το ελαιόλαδο στο φαγητό;

Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά με την έννοια ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του (βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες) καταστρέφονται μερικώς με την επίδραση της θερμοκρασίας

-Ποιοι είναι οι εχθροί του ελαιόλαδου

Το φως, το οξυγόνο, η υψηλή θερμοκρασία και το υλικό που έρχεται σε επαφή κατά την αποθήκευση

-Πώς να αποθηκεύσω το ελαιόλαδο

Σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από υγρασία

Ιδανικά, σε inox δοχεία με κάνουλα στο κάτω μέρος

Εναλλακτικά, σε γυάλινα δοχεία σκουρόχρωμα ή τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο. Το φως είναι εχθρός του ελαιόλαδου.

Όχι σε πλαστικά δοχεία γιατί μπορεί να συμβεί το φαινόμενο της μετανάστευσης οπου μικροσωματίδια πλαστικού μπορεί να περάσουν στο ελαιόλαδο

Μακριά από καθαριστικά, χημικά και τρόφιμα με έντονη οσμή, γιατί το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να προσροφά οσμές.

-Παίζει ρόλο το χρώμα του ελαιόλαδου στην ποιότητά του;

Όχι. Για το λόγο αυτό η  γευσιγνωσία του γίνεται σε μπλε ποτηράκια σε σχήμα τουλίπας. Το χρώμα ποικίλει από πράσινο σε χρυσο-κίτρινο. Λίγα φυλλαράκια ελιάς να πέσουν με τον ελαιόκαρπο γίνεται πράσινο.

-Όταν είναι πικρό ή πικάντικο είναι καλό;

Το πικρό ή πικάντικο, μαζί με το φρουτώδες είναι οι τρεις θετικές οργανοληπτικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

-Τι είναι το σκουαλένιο που περιέχει το ελαιόλαδο με λίγα λόγια;

Είναι ένα αντιοξειδωτικό του ελαιόλαδου που συντελεί στην προστασία από την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και στην προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση (γι΄ αυτό προστίθεται σε αρκετά προϊόντα κοσμητολογίας). Παράλληλα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νοσήματα του Καρδιαγγειακού, του πεπτικού και του ήπατος, ενώ ερευνάται η επίδρασή του στον καρκίνο πνεύμονα και εντέρου. Η περιεκτικότητα του σκουαλενίου στο ελαιόλαδο είναι μεγάλη και μετά το ήπαρ του καρχαρία είναι η καλύτερη πηγή για την βιομηχανία καλλυντικών.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

6+1 τρόποι για να «ελαφρύνεις» το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Shine and sparkle… It’s the most wonderful time of the Year!!!

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τη γιορτή Των Χριστουγέννων, Τη γέννηση Του Ιησού Χριστού μας, που η διδασκαλία Του είχε να κάνει με την αγάπη!!! Αυτές οι μέρες είναι μέρες συγχώρεσης, κατανόησης, ελπίδας, και...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς να πείσω το παιδί μου να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ δεν καταναλώνει την συνιστώμενη πρόσληψη λαχανικών (2,5 κούπες) και φρούτων (1,5-2 κούπες) την ημέρα. Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιλεκτικά παιδιά δεν καταναλώνουν...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

«Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει ίχνη πίσω».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης δ art gallery εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει...
Περισσότερα