Δεν είναι εποχή για σπατάτες, ειδικά όταν αυτές έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Ζούμε σε έναν κόσμο που οι πόροι των τροφίμων από τη μια επαρκούν για να θρέψουν τον πληθυσμό του πλανήτη, από την άλλη δεν κατανέμονται ισάξια. Υπάρχουν άνθρωποι που πετούν τρόφιμα, υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν. Για τον λόγο αυτό σκέψου καλά πριν σπαταλήσεις τρόφιμα.
Όταν σπαταλάς τρόφιμα σπαταλάς και:
Την εργασία
Τις επενδύσεις
Τους πόρους που προορίζονται για την παραγωγή τους (νερό, σπόρους, ζωοτροφές)
Τους πόρους που διατίθενται για την μεταφορά και την επεξεργασία τους
Η σπατάλη τροφίμων
Αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή
Υπολογίζεται σε 14% της παραγωγής
Πάμε να δούμε τρόπου για να μειώσεις αυτή την σπατάλη.
- Αγόρασε μόνο ό,τι χρειάζεσαι
Δηλαδή, προγραμμάτισε τα γεύματα, ψώνισε πάντα με λίστα και με αυτόν τον τρόπο απόφυγε παρορμητικές αγορές
2. Διάλεξε «άσχημα» φρούτα και λαχανικά
Συχνά αυτά που έχουν περίεργο σχήμα ή μελανιές πετιούνται επειδή δεν πληρούν τα αισθητικά κριτήρια. Εσύ όμως μην πετάς τίποτα. Αντίθετα, χρησιμοποίησε ώριμα φρούτα για κομπόστες και χυμούς
3. Αποθήκευσε τα τρόφιμα με σύνεση
FIFO. Τι σημαίνει αυτό; τα παλιότερα τρόφιμα μπαίνουν μπροστά στο ράφι του ντουλαπιού ή του ψυγείου και τα νέα από πίσω, έτσι ώστε να χρησιμοποιείς πρώτα αυτά που λήγουν πιο σύντομα και να μην τα πετάς επειδή έχουν λήξει.
Χρησιμοποίησε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσεις τα ανοιχτά τρόφιμα φρέσκα στο ψυγείο
4. Χρησιμοποίησε τα υπολείμματα
Κομποστοποίησε με άλλα λόγια και φτιάξε το δικό σου λίπασμα για τον λαχανόκηπό σου.
5. Υποστήριξε τους τοπικούς παραγωγούς
Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζεις την τοπική οικονομία και παράλληλα βοηθάς στην καταπολέμηση της ρύπανσης μειώνοντας τις αποστάσεις παράδοσης
6. Κατανάλωσε είδη ψαριών που είναι πιο άφθονα
Απόφυγε να καταναλώσεις ψάρια που κινδυνεύουν από υπεραλίευση.
7. Κατανόησε την επισήμανση των τροφίμων
Ανάλωση κατά προτίμηση (Best): το προϊόν ενδέχεται να είναι ασφαλές και μετά από αυτή. Δηλαδή μπορείς να το καταναλώσεις αλλά ενδέχεται να μην έχει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συνήθως έχει.
Ανάλωση έως (Best Before): το τρόφιμο πέρα από αυτή την ημερομηνία δεν είναι ασφαλές
8. Ουκ εν τω πολλώ το ευ
Σερβίρισε μικρότερες μερίδες στο σπίτι ή μοιράσου την μερίδα σου στο εστιατόριο. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν και μισή μερίδα που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
9. Διαχειρίσου σωστά τα περισσεύματα (leftovers)
Καταψύξτε τα ή μαγειρέψτε τα με άλλον τρόπο ή χρησιμοποιήστε τα ως συστατικό σε ένα άλλο πιάτο
10. Δώρισε τα πλεονάζοντα τρόφιμα ειδικά σε κάποιον που έχει ανάγκη.
11. Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό
Δεν μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς νερό.
Μείωσε την σπατάλη νερού στο μαγείρεμα (βράσιμο). Έτσι διατηρείς και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
12. Σεβάσου το τρόφιμο
Τι σημαίνει αυτό; Γνώρισε την διαδικασία παραγωγής του, γνώρισε τους τοπικούς παραγωγούς και εκπαίδευσε με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά σου.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc