Το να πείσεις ένα παιδί να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο, μπορεί να ακούγεται εύκολο εκ πρώτης όψεως (δώσε του μια μπουκιά να δοκιμάσει), αλλά αποτελεί πραγματικά μία μεγάλη πρόκληση για τους γονείς. Ένα νέο τρόφιμο σημαίνει νέος τρόπος μαγειρέματος, νέα εμφάνιση, νέα μυρωδιά, νέα υφή, νέα θερμοκρασία, νέο όνομα….. αγχωθήκατε; Δείτε λοιπόν πώς να αναπτύξετε στο παιδί μία θετική σχέση με το φαγητό, αντί να υπάρχουν επικές μάχες γύρω από το τραπέζι. Δοκιμάστε λοιπόν αυτά τα 7 τιπς έτσι ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος πριν την πρώτη μπουκιά
- Ώρα για ιστορία
Εξιστορήστε στα παιδιά σας για τρόφιμα και συνταγές από όλον τον κόσμο, αναφέροντας και τι τρώνε τα άλλα παιδιά σε άλλες χώρες. Μιλήστε για επαγγελματικές ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την τροφή (αγρότες, κτηνοτρόφοι, σεφ, αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες). Δείτε βίντεο και εκπομπές μαγειρικής και μιλήστε με τα παιδιά για την προετοιμασία του φαγητού.
2. Δελεάστε τα παιδιά με μυρωδιές
Σκεφτείτε την μυρωδιά του καφέ ή και του πρωινού που σας έρχεται λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι πόσο ωραία σας κάνει να αισθάνεστε. Οι μυρωδιές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος (πολλές φορές ξεχασμένο) της εμπειρίας του φαγητού. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για να μαντέψετε αρώματα, ή ακόμα και αρώματα πορτοκαλιού και λεμονιού (από ξύσμα), βανίλιας, κανέλας…. Δημιουργήστε την εμπειρία της όσφρησης ενός συστατικού σαν παιχνίδι, προτού εντάξετε το συγκεκριμένο συστατικό σε μία συνταγή.
3. Αποκαλύψτε τον καλλιτέχνη που κρύβετε
Χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα για καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Σφραγίδες από πατάτα, μήλο, φράουλες σε νερομπογιά, κοσμήματα από ζυμαρικά, ποπ κορν και κρανμπερι… βρείτε κι άλλες ιδέες στο διαδίκτυο
4. Αλλάξτε το «σενάριο»
Λέτε σε φίλους και γνωστούς ότι το παιδί σας είναι παράξενο με το φαγητό ή επιλεκτικό; Πείτε αντί για αυτό ότι μαθαίνει να αγαπάει νέα τρόφιμα. Ή αντί να πείτε ότι δεν του αρέσει το τάδε τρόφιμο, πείτε ότι δεν το δοκίμασε αρκετές φορές για να το συνηθίσει. Σε γενικές γραμμές πείτε το ίδιο ακριβώς πράγμα με έναν τρόπο πιο θετικό και αισιόδοξο, ειδικά αν το παιδί σας είναι παρόν στην συζήτηση, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα «τακτοποιήσετε» και τα δικά σας συναισθήματα για τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας, οι οποίες αλλάζουν.
5. Ομαδοποιήστε σύμφωνα με το χρώμα
Κόψτε κόκκινα ντοματίνια, πράσινα ακτινίδια, μωβ σταφύλια…. σε κομματάκια, ανακατέψτε τα και παίξτε με το παιδί σας ομαδοποιώντας τα κομματάκια ανάλογα με το χρώμα, ενώ λέτε φωναχτά το όνομα του χρώματος. Παίζοντας με τα χρώματα και όχι εμμένοντας στην υφή του τροφίμου, δίνετε πιο πολλές πιθανότητες στο παιδί σας να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο
6. Δώστε την «έξυπνη» ονομασία
Ποιο νομίζετε από τα δύο θα δοκίμαζε το παιδί σας; Ροδέλες καρότου στον ατμό ή «κέρματα όρασης ακτίνων Χ»; Με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν την δική σας επιλογή οι ονομασίες των τροφίμων και οι περιγραφές τους σε ένα μενού καλού εστιατορίου, έτσι επηρεάζουν και την επιλογή των παιδιών. Γίνετε ευρηματικοί λοιπόν.
7. Όλοι στον κήπο
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο λαχανόκηπος αφενός μεν βελτιώνει τις γνώσεις του παιδιού για την παραγωγή των τροφίμων, αφετέρου δε, με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει τις πιθανότητες για να δοκιμάσει το παιδί φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εντάξτε λοιπόν την δημιουργία κήπου (ή αν δεν έχετε χώρο φυτέψτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι) ως μια εποχική δραστηριότητα όλης της οικογένειας. Ξεκινήστε από την προετοιμασία των σπόρων, μιλήστε για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών, τσαπίστε, φυτέψτε, βάλτε βιολογικό λίπασμα… γενικά δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για να μεταφέρετε τις γνώσεις σας.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc