Πολιτισμος

Άνοιξε το υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο με το διάσημο ναυάγιο του 5ου αι. π.Χ.

Ένας ψαράς ήταν ο πρώτος που είδε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο κοντά στη βραχώδη ακτή της Περιστέρας και σε βάθος 28 μέτρων. Φαίνεται πως ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, ίσως αθηναικό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425π.Χ. Μετέφερε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (στη σημερινή Σκόπελο), γνωστές περιοχές για το κρασί τους. Ο αριθμός των αμφορέων που πραγματικά είναι εντυπωσιακός, η εξαιρετική κατάσταση του ναυαγίου αλλά και η τοποθεσία του με τα όμορφα νερά και τον πλούσιο βυθό της περιοχής της Αλοννήσου κάνουν το ναυάγιο έναν προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον για τον δύτη που μπορεί μέχρι 2 Οκτωβρίου 2020 να το επισκεφτεί με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων.

Εκτός από τους δύτες, μπορεί ο καθένας να γνωρίσει το βυθό και το ναυάγιο αρκεί να επισκεφτεί την Αλόννησο. Στο παλιό δημοτικό σχολείο της  Χώρας της Αλοννήσου μας υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, το οποίο διαθέτει όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των ναυαγίων αλλά και τη δυνατότητα να καταδυθούμε εικονικά στο βυθό και να ανακαλύψουμε το ναυάγιο με την πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η λειτουργία του ναυαγίου ως επίσημου αρχαιολογικού χώρου έγινε το καλοκαίρι του 2020 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί ως το 2023 ενώ ήδη έχει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παρουσιαστεί από κορυφαία ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure.

Το ναυάγιο είναι χωρίς καμία αμφιβολία το σημαντικότερο της κλασικής αρχαιότητας και σίγουρα αξίζει την επίσκεψή μας και το ενδιαφέρον μας.

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα