Υγεια

Αντιγήρανση… εκ των έσω.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά και την παράταση της νεανικής εμφάνισης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής έχει προχωρήσει σε επαναστατικές τεχνικές και μεθόδους, ενώ συναντούμε συνεχώς καινοτόμες μεθόδους μέσω ενέσιμων προϊόντων (υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο, botox). Εμείς θα επικεντρωθούμε στη διατροφική αντιμετώπιση της γήρανσης, η οποία έχει κυρίως ρόλο προληπτικό και αποτελεί έναν τροποποιήσιμο παράγοντα. Η γήρανση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης βλαβών σε βασικά βιομόρια, λόγω της μείωσης των αμυντικών, αντιοξειδωτικών και επιδιορθοτικών μηχανισμών, οφειλόμενων πιθανότατα στην επίδραση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, σε συνδυασμό με την επίδραση της κληρονομικότητας, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στον οργανισμό από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, της κακής διατροφής και του stress και προκαλούν γήρανση των κυττάρων και κυτταρικό θάνατο. Με τον όρο νεότητα εννοούμε ουσιαστικά αφενός τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του δέρματος και του οργανισμού μας και αφετέρου τις μειωμένες εκφυλιστικές διαταραχές, που προέρχονται από τη γήρανση, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και η νόσος Alzheimer. Ας δούμε βασικές αρχές διατροφικής αντιγήρανσης:

• Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος και περιορίστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Η μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζει την παραγωγή των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας.

• Ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά.Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες υπάρχουν στα τρόφιμα και θυσιάζονται οι ίδιες προκειμένου να μην οξειδωθούν πολύτιμα βιομόρια των κυττάρων όπως οι μεμβράνες τους και το γενετικό τους υλικό. Επιπλέον, αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία αποτελεί το υπόστρωμα για ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολυάριθμα και θα αναφερθούμε σε αυτά ευθύς αμέσως.

• Βιταμίνη C. Κατεξοχήν αντιοξειδωτική βιταμίνη. Μία από τις λειτουργίες της βιταμίνης είναι η καταστροφή των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου, που είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό και καταστροφή των κυττάρων. Μία άλλη σπουδαία λειτουργία της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η συμμετοχή της στη σύνθεση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος, των συνδέσμων, των χόνδρων των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων. Βιταμίνη C περιέχουν τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεγαλύτερες ποσότητες περιέχουν η πράσινη πιπεριά, η ντομάτα, το κουνουπίδι, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα και το ροδάκινο.

• Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη E θεωρείται μία ακόμη βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Διαδραματίζει το ρόλο του φυσικού αντιοξειδωτικού στον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, το φύτρο των δημητριακών, το αβοκάντο, οι γαρίδες και οι ξηροί καρποί (ακαβούρδιστοι).

• Καροτενοειδή: Μία επιπλέον ομάδα ενώσεων που σχετίζονται σημαντικά με την αντιγήρανση είναι τα καροτενοειδή, τα οποία χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης και στην ομαλή ανάπτυξη. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α και βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα με βαθύ πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, αλλά και στα χόρτα, το σπανάκι και το μαρούλι. Για χρόνια οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιούνταν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης. Ωστόσο, τελευταία υπάρχουν ισχυρισμοί ότι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην αντιγήρανση, εξαιτίας της ανασταλτικής δράσης τους στην έκφραση των μεταλλοπρωτεϊνασών, οι οποίες εμπλέκονται στην αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

• Πολυφαινόλες, ταννίνες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες: είναι διάφορα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά με σκούρα κόκκινη σάρκα (κεράσι, μούρα, μύρτιλλα, κράνα, φράουλες, παντζάρια) στο κόκκινο κρασί στην μπύρα αλλά και στο τσάι. Όσον αφορά το κρασί και την μπύρα, αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αφού η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε συσσώρευση ελευθέρων ριζών.

• Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, προστατεύοντας από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων που πραγματοποιείται ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στην υψηλή θερμοκρασία καθώς και την επίδραση φωτός, την αποθήκευση και το μαγείρεμα.

• Φυτοισοιστρογόνα: Ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, που τα επίπεδά των οιστρογόνων μειώνονται. Τα οιστρογόνα βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, αυξάνοντας το περιεχόμενο του κολλαγόνου και βελτιώνοντας την υγρασία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα και ισοφλαβόνες που βρίσκονται στα όσπρια, τα φιστίκια, το πράσινο τσάι, τα χόρτα και τη σόγια, συμβάλλει στη μείωση των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και της γήρανσης της επιδερμίδας.

• Πόσιμο κολλαγόνο: το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο με διπεπτίδια προλίνης- υδροξυπρολίνης φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημείων γήρανσης του προσώπου αλλά και των ρυτίδων. Παράλληλα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων και των συνδέσμων.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα