Πολιτισμος

Αρχιτεκτονική και μουσείο

Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των μουσείων από πλευράς τόσο θεσμού όσο και κτιριακής υποδομής. Τα τελευταία χρόνια το μουσείο είναι το πιο περιζήτητο αντικείμενο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και έχει αναχθεί σε αιχμή δόρατος για πειραματισμό κάθε νέας αρχιτεκτονικής ιδέας ή τάσης περισσότερο από κάθε άλλη κτιριακή κατηγορία. Βλέπουμε το μουσείο να έχει γίνει όργανο αστικής ανάπλασης και σήμα κατατεθέν για υποβαθμισμένες περιοχές.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του με λίγα αλλά διεθνώς βραβευμένα σύγχρονα μουσεία, όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Όπως σε κάθε κατηγορία κτιρίων, έτσι και στα μουσεία, η αρχιτεκτονική ποιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με  τις δεξιότητες του αρχιτέκτονα, αλλά με τις γνώσεις που προσφέρει ο πυρήνας και τον λόγο ύπαρξης του μουσείου. Ο μουσειολόγος και οι άνθρωποι που εργάζονται στο μουσείο έχουν στόχο την επικοινωνία μεταξύ συλλογής και κοινού και ένα μέσο που ελκύει τους επισκέπτες στο μουσείο είναι και το ίδιο το κτίριο.

Πιστεύω πως δεν μπορεί κανείς να σχεδιάσει ένα καλό κτίριο μουσείου αν δεν μπορεί να σχεδιάσει και μια καλή έκθεση συλλογής. Απόδειξη αποτελεί το έργο μεγάλων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών τόσο του μοντερνισμού όσο και της μεταμοντέρνας εποχής τόσο στον εκθεσιακό σχεδιασμό (exhibition design) όσο και στον σχεδιασμό κτιρίων.  Και οι δυο σχεδιασμοί είναι απαραίτητοι και ικανοί να έλκουν το κοινό στο μουσείο και να υπηρετούν το σκοπό ύπαρξής του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που φυσικά είναι η γνώση.

Παρακάτω θα δούμε την αρχιτεκτονική κάποιων μουσείων που με την μορφή τους αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή όπου βρίσκονται.

Μουσείο Hanoi Βιετνάμ 
Μουσείο Kunsthaus Graz Αυστρία
Μουσείο Sumaya Μεξικό
Μουσείο Oscar Niemeyer Βραζιλία
Μουσείο Τέχνης Ιαπωνία
Μουσείο Royal Ontario Καναδάς
Μουσείο Επιστήμης Βαλένθια
Μουσείο Σχεδίου Σεούλ

Βασιλική Ζήση

Μουσειολόγος

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα