Σε πολλές παθολογικές καταστάσεις (καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδης Διαβήτης, Νεφροπάθεια) υπάρχει αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση της διατροφής. Υπάρχουν όμως και διάφορες κυρίως ψυχοσωματικές καταστάσεις στις οποίες έχει αρχίσει να μελετάται η θετική επίδραση της διατροφής.
Μελαγχολία- κατάθλιψη.
Η μελαγχολία έχει διαπιστωθεί ότι κάνει το διατροφικό μας ραντάρ να αναζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπάμε σε γλυκά, μπισκότα και αρτοπαρασκευάσματα. Λογικό, γιατί οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα σερετονίνης στο αίμα, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.
Θεραπεία. Προσπαθήστε να απομακρύνετε από το οπτικό σας πεδίο τις παραπάνω τροφές. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά είναι τα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, μαλακές μαργαρίνες και διάφορα σπορέλαια. Όσον αφορά τη σοκολάτα, αυτή ευθύνεται για την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν την διάθεση.
Κόπωση.
Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, το οποίο έχει να κάνει με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η μηχανική και γρήγορη κατανάλωση της τροφής.
Θεραπεία. Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, δηλαδή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Επιπλέον, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η πιο αποτελεσματική λύση κρύβεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Λόγω της ήπιας διεγερτικής δράσης που εμφανίζει η καφεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να τονώσει τον οργανισμό, να αυξήσει την πνευματική διαύγεια και να βελτιώσει τη σωματική αντοχή. Τέλος, στην κόπωση μπορεί να βοηθήσουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά εκείνα που περιέχουν συνένζυμο Q10 και ginseng.
Άγχος.
Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από άγχος παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά καταφεύγουν σε «ηρεμιστικά» αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς. Το στρες ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα για την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.
Θεραπεία. Συνήθως, όταν είμαστε αγχωμένοι ψάχνουμε για κρατσανιστές τροφές. Σίγουρα δεν υπάρχουν light πατατάκια, μπορούν όμως να αντικατασταθούν με στικς λαχανικών, π.χ. καρότο ή αγγούρι. Επιπλέον, όταν οι ξηροί καρποί είναι ανάλατοι και το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, οι επιλογές αυτές γίνονται λιγότερο επιβαρυντικές. Μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές τροφές που εξαφανίζουν το άγχος, υπάρχουν όμως αυτές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και αυξάνουν την σερετονίνη. Το σελήνιο συμβάλλει στην παραγωγή σερετονίνης και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Αναζητήστε επίσης τα αμινοξέα τρυπτοφανή και τυροσίνη, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά. Τέλος, μια βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο δρα απευθείας στο άγχος. Θα το βρείτε κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc