Υγεια

Διατροφή για όμορφο και υγιές δέρμα το καλοκαίρι

Το δέρμα μας αντικατοπτρίζει αυτά που τρώμε! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο υγιεινά τρώμε τόσο καλύτερη είναι η όψη και η υφή του δέρματος. Αντίθετα η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό, κουρασμένο, στεγνό και γερασμένο.
Ποιες είναι, όμως, οι τροφές αυτές που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε υγιές και λαμπερό δέρμα; Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται και πάλι να δίνει τη λύση! Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και τροφίμων ολικής άλεσης αποτελεί το κλειδί για την υγιή εικόνα του δέρματος. Ας δούμε όμως συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος.

• Βιταμίνη Α: Πλούσιες πηγές αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, φρούτα και λαχανικά όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι και το μάνγκο. Σε καταστάσεις έλλειψης βιταμίνης Α παρατηρείται ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν τα πουλερικά, τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά αλλά και τα δημητριακά πρωινού. Η βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην λίπανση του δέρματος και την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του.
• Βιταμίνη C: Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, οι ντομάτες, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, το αβοκάντο και το σπανάκι. Η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση των πληγών και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κολλαγόνου, που αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του δέρματος.
• Βιταμίνη Ε: Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι ο σολομός, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το σησαμέλαιο και το αβοκάντο. Η βιταμίνη Ε καθυστερεί την γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και τις αρνητικές επιδράσεις της, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη που είναι.
• Σελήνιο: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σουσάμι και τα θαλασσινά. Το σελήνιο έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από τον καρκίνο του δέρματος.
• Ψευδάργυρος: Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, η γαλοπούλα, και τα μανιτάρια. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου αλλά και της ελαστίνης, η οποία όπως μαρτυρά και το όνομά της ευθύνεται για την ελαστικότητα του δέρματος.
• Ω3 λιπαρά οξέα: Τροφές που περιέχουν ω3 είναι τα παχιά ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι ξηροί καρποί. Τα ω-3, προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα και την ατροφία που οδηγεί στη σταδιακή γήρανση του. Ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακμής.
• Νερό: Κανένας δεν αμφισβητεί το ρόλο του νερού και της ενυδάτωσης στην υγιή όψη του δέρματος. Εκτός από την ενυδάτωση των κυττάρων, το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών, διαδικασία που επιτρέπει αυτόματα στο δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό. Παράλληλα η σωστή ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό μας να ιδρώνει πιο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μένει το δέρμα καθαρό.
• Πόσιμο κολλαγόνο: Πρόκειται για ένα σχετικά νέο προϊόν, του οποίου τα αποτελέσματα είναι αμφισβητούμενα. Το κολλαγόνο, ως πρωτεΐνη πέπτεται στο στομάχι. Επομένως, η πιο ορθή πρακτική είναι να καταναλώνουμε τροφές οι οποίες συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου και όχι να καταναλώνουμε κολλαγόνο ως έχει. Παρόλα αυτά, το υδρολυμένο κολλαγόνο που περιέχει διπεπτίδια προλίνης υδροξυ- προλίνης έχει φανεί ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κλειδιά για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και συνήθειες της καθημερινότητας μας καθώς και περιβαλλοντικές συνθήκες Το κάπνισμα, λόγω της αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών προκαλεί γήρανση των κυττάρων. Η επίμονη παραμονή στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, τους καλοκαιρινούς μήνες για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα του μαυρίσματος είναι μια συνήθεια καταστροφική για το δέρμα μας. Τέλος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ευθύνεται και αυτή με τη σειρά της για τη δημιουργία μιας λιπαρής και μη υγιούς επιδερμίδας.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα