Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας κάνουν επίμονες προσπάθειες προκειμένου να συλλάβουν. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην επιτυχία της σύλληψης είναι και η διατροφή.
Επίτευξη υγιούς- φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θα πρέπει να έχουν ένα υγιές σωματικό βάρος, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνουn γονείς. Το αυξημένο βάρος στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση που σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές και με Συνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Μια μείωση βάρους κατά 5% μπορεί να αυξήσει σημαντικά την γονιμότητα. Στον αντίποδα, ελλειποβαρείς γυναίκες έχουν διαταραχές στον κύκλο τους (αμηνόρροια?), οι οοίες μειώνουν την πιθανότητα σύλληψης. Σε υπέρβαρους- παχύσαρκούς άντρες μειώνεται ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Επάρκεια σε σίδηρο
Οι γυναίκες καλό είναι να έχουν μια διατροφή που να τους προσφέρει τις επαρκείς ποσότητες σιδήρου που χρειάζονται. Κόκκινο κρέας, ψάρια θαλασσινά, κοτόπουλο, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν πολύ καλές πηγές σιδήρου. Σε περίπτωση που υπάρχει σιδηροπενία ή/και σιδηροπενική αναιμία στις γυναίκες, αυξάνεται ο κίνδυνος για υπογονιμότητα που σχετίζεται με την λειτουργία των ωοθηκών.
Προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή
Μια μεσογειακού τύπου δίαιτα έχει δείξει καλά αποτελέσματα στην αύξηση της γονιμότητας. Με άλλα λόγια, λιγότερο κόκκινο κρέας, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο στη μαγειρική, αλλά και ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών την ημέρα αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας.
Γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και λόγω προβλημάτων γονιμότητας καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της IVF όταν ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή κατά τους 6 πρώτους μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας
Φυσικά, καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν και οι δυο γονείς ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή.
Προσοχή στο φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην αιμοποίηση όσο και στην κυτταρική διαίρεση. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, σπαράγγια, μπρόκολο, ξηροί καρποί και αυγά. Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν ευεργετική επίδραση στην αύξηση της πιθανότητας για σύλληψη και με τη χρήση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος.
Ναι στα αντιοξειδωτικά
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν πολύ καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C. Το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα καροτενοειδή (καρότο, πιπεριές, γλυκοπατάτα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι, σπανάκι, μαρούλι), αλλά και τα ιχνοστοιχεία Σελήνιο και Ψευδάργυρος (κρέας, πουλερικά ψάρια και θαλασσινά, εντόσθια). Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου και του κόκκινου κρασιού, αλλά και τα φλαβονοειδή των κόκκινων φρούτων (βατόμουρα, κεράσια, φράουλες, σμέουρα) συμβάλλον και αυτά στην αύξηση της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών. Όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αποτελούν εχθρό της γονιμότητας.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc