Υγεια

Διατροφή στο camping

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, έχει γίνει στη «μόδα» το camping ως ένας εναλλακτικός τρόπος καλοκαιρινών διακοπών. Οι διατροφικές επιλογές, ειδικά στην εναλλακτική του ελεύθερου camping,  είναι περιορισμένες, ενώ οι απαιτήσεις για ενέργεια και νερό είναι αυξημένες.

Διατροφικές επιλογές

 • Προτιμήστε τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου, αλλά να είναι και πλούσια σε ενέργεια.
 • Το φορητό ψυγείο και οι ισοθερμικές τσάντες θεωρούνται προαπαιτούμενος φορητός εξοπλισμός για το camping. Τοποθετήστε σε αυτό νερό και πιο ευαλλοίωτα τρόφιμα.
 • Οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή, αφού έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο και δεν αλλοιώνονται.
 • Οι μπάρες δημητριακών, πλούσιες σε υδατάνθρακες που είναι το κύριο και άμεσο καύσιμο του οργανισμού και του εγκεφάλου, αποτελούν και αυτές μια προτεινόμενη μορφή ενέργειας. Προτιμήστε αυτές που δεν έχουν σοκολάτα, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν γρήγορα.
 • Το παστέλι μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή ενέργειας, αφού είναι πλούσιο και αυτό σε υδατάνθρακες. Παράλληλα, είναι τρόφιμο κατά των μυϊκών κραμπών, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες αν συμβούν την ώρα που κολυμπάτε, αφού είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
 • Κριτσίνια, κράκερ, παξιμάδια αποτελούν καλές επιλογές αφού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
 • Τα ξερά φρούτα θα σας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες που χρειάζεστε. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε κομπόστες, οι οποίες πρέπει όμως να καταναλωθούν άμεσα αφού ανοιχτούν.
 • Οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων θα σας προσφέρουν ενέργεια, λόγω των υδατανθράκων, ενυδάτωση και απαραίτητες βιταμίνες. Προτιμήστε μικρές συσκευασίες οι οποίες θα καταναλωθούν αμέσως και δεν θα χρειάζονται ψυγείο. 
 • Χρησιμοποιείστε φορητό ψυγείο για να αποθηκεύσετε τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευαλλοίωτα.
 • Σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύετε γαλακτοκομικά τα οποία αλλοιώνονται πολύ εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Διατροφικοί κίνδυνοι

 • Ο νούμερο ένα κίνδυνος είναι η αφυδάτωση. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, αφού η ζέστη και έκθεση του δέρματος στο αλμυρό νερό της θάλασσας προκαλούν αφυδάτωση. Το νερό θα πρέπει να διατηρείται εντός του φορητού ψυγείου και σε μέρος σκιερό.
 • Η δυσκοιλιότητα είναι συνήθης. Αφενός μεν γιατί δεν πίνετε αρκετό νερό, αφετέρου δε λόγω της αλλαγής του τόπου διαμονής και του ωραρίου. Το μυστικό είναι πολλά υγρά, φυτικές ίνες (να έχετε πάντα μαζί σας ξερά φρούτα) και άσκηση.
 • Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο. Προτιμήστε τρόφιμα που μπορούν να συντηρηθούν και εκτός ψυγείου, αποφύγετε να πάρετε μαζί σας γαλακτοκομικά ή τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά και αυγά και φυλάξτε τα τρόφιμα σε σκιερό και δροσερό μέρος.
 • Το πλαστικό μπουκάλι του νερού ή η μεμβράνη που τυλίγουμε τρόφιμα αντενδείκνυνται για το camping. Το πλαστικό έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη θερμοκρασία του τροφίμου όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, και άρα να καθιστά το τρόφιμο πιο επιρρεπές σε αλλοιώσεις. Συν τοις άλλοις, δημιουργείται το φαινόμενο της «μετανάστευσης» όπου σε υψηλές θερμοκρασίες μόρια του πλαστικού περνούν στο νερό ή στα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια τα καταναλώνουμε. Τα ειδικά θερμός για νερό ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση

Οφέλη διακοπών στη φύση

Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλαπλά και σχετίζονται με τη διατροφή, την άσκηση, αλλά και τις γενικότερες συνήθειες.

 1. Καλύτερη ποιότητα διατροφής, αφού καταναλώνονται λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
 2. Εκπαιδεύεστε στο να «ακούτε» την πείνα σας. Η έλλειψη στρες και η μη τήρηση ωραρίου θα σας κάνουν να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και να αποφύγετε άσκοπα τσιμπολογήματα. Αρκεί μόνο να αφουγκραστείτε το στομάχι σας και να μην καταναλώνετε τρόφιμα επειδή δεν έχετε τίποτα να κάνετε.
 3. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι το κλειδί των επιτυχημένων διακοπών στη φύση. Κολύμπι, ρακέτες, βόλεϊ, τρέξιμο και περπάτημα θα σας κάνουν να αναζωογονηθείτε. Αποφύγετε να γυμνάζεστε ώρες που έχει αυξημένη ηλιοφάνεια και αυξημένη θερμοκρασία.
 4. Καλύτερη ποιότητα ύπνου, η οποία βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, και στην αποφυγή τσιμπολογήματος. 

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc    

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα