Υγεια

Δώστε τέλος στο «τσιμπολόγημα»-Το καλοκαίρι έφτασε!!

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν βάρος είναι τα ακατάσχετα αδηφαγικά ή μη επεισόδια, το γνωστό μας «τσιμπολόγημα». Στα αυτιά μας έρχεται πολλές φορές η φράση: «αφού δεν τρώω μεγάλες μερίδες, γιατί παχαίνω;». Η απάντηση πολύ συχνά είναι το τσιμπολόγημα, το οποίο γίνεται τις πιο πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε κάνοντας ένα πέρασμα από την κουζίνα, ανοίγοντας τακτικά το ψυγείο ή παρακολουθώντας τηλεόραση. Είναι αλήθεια ότι εκλαμβάνουμε σαν γεύμα το φαγητό το οποίο τρώμε καθιστοί, στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία μας, ενώ δεν προσέχουμε τις «ύπουλες» θερμίδες του τσιμπολογήματος. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε:

  1. Μικρά και συχνά γεύματα: τρώγοντας 5-6 φορές την ημέρα (3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ) είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί με τον τρόπο αυτό δεν έχουμε απότομη μείωση της γλυκόζης του αίματος η οποία προκαλεί και αυτές τις απότομες εκρήξεις πείνας.
  2. Καταναλώστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: τρόφιμα δηλαδή τα οποία είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το αναποφλοίωτο ρύζι. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν απορροφώνται απότομα και γρήγορα από τον οργανισμό με συνέπεια να επιβραδύνεται το αίσθημα της πείνας.
  3. Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό προκαλεί πληρότητα και κορεσμό στο στομάχι. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση 0,5 λίτρου νερού πριν το γεύμα έφερε πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους.
  4. Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Ένας πολύ καλός προγραμματισμός της αγοράς των γευμάτων, είναι αυτός που βοηθάει έτσι ώστε να μην υποπέσετε σε τσιμπολόγημα. Φροντίστε να έχετε από πριν στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας υγιεινά σνακ (φρούτα, λαχανικά, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια, κράκερς), ενώ αποφύγετε να αποθηκεύετε «ανθυγιεινά» σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά) γιατί με την πρώτη ευκαιρία θα τα καταναλώσετε.  Εδώ ισχύει κυριολεκτικά και η παροιμία: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Φροντίστε να έχετε ετοιμάσει από πριν το γεύμα σας, έτσι ώστε γυρίζοντας από τη δουλειά να το καταναλώσετε και να μην τσιμπολογήσετε διάφορα ενώ το μαγειρεύετε.
  5. Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Για μία εβδομάδα καταγράψτε τι τρώτε, τι ώρα το τρώτε, τι νοιώθετε πριν και μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ. Είναι ένα μέσο αυτοπαρακολούθησης έτσι ώστε να διαπιστώσετε εάν τρώτε παραπάνω ή όχι, αλλά και εάν πραγματικά πεινάτε πριν φάτε ή όχι (π.χ. τρώω επειδή βαριέμαι, επειδή είμαι στενοχωρημένος κλπ)
  6. Μην πηγαίνετε για ψώνια νηστικοί, αλλά χορτάτοι και με λίστα. Εάν δεν γίνεται αυτό, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε να αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειάζεστε και στη συνέχεια φυσικά να τα καταναλώσετε. Επίσης, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ νηστικοί να πάρετε και κάτι να τσιμπήσετε μέχρι να φτάσετε στο ταμείο.
  7. Αντισταθείτε στις διαφημίσεις. Πολύ συχνά, όταν πεινάτε βλέποντας μια διαφήμιση μπορεί να παρασυρθείτε και να ανοίξετε το ντουλάπι ή το ψυγείο σας για να τσιμπήσετε κάτι. Την ώρα λοιπόν που διακόπτεται το αγαπημένο σας πρόγραμμα για διαφημίσεις, εσείς εστιάστε το ενδιαφέρον σας σε κάτι άλλο (ασχοληθείτε με μια δουλειά του σπιτιού, διαβάστε κάτι).
  8. Κρατηθείτε απασχολημένοι. Δεν είναι περίεργο ότι τις πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια της εργασίας σας δεν πεινάτε, ενώ όταν γυρίζετε το μεσημέρι σπίτι, το απόγευμα σας έρχεται η όρεξη για τσιμπολόγημα; Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γεμίζετε και το απόγευμά σας με διάφορες δραστηριότητες (βόλτα με το σκύλο, γυμναστήριο, διάβασμα ενός βιβλίου και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί) έτσι ώστε να μην πέσετε στον πειρασμό να τσιμπολογήσετε.
  9. Μασάτε τσίχλα και βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Αυτά τα δύο τρικ μπορεί να προλάβουν το τσιμπολόγημα για τρεις κυρίως λόγους. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά την τσίχλα ή το βούρτσισμα των δοντιών, δεν θα θέλετε να χαλάσετε την αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα σας και δεν θα θέλετε να επαναλάβετε τη διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών για μια ακόμη φορά.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc    

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα
Υγεια

Debate: Μαγνήσιο ή μελατονίνη; Τι είναι καλύτερο για τον ύπνο;

Πού μας βοηθάει το μαγνήσιο; Υγεία των οστών και των δοντιών Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς (ρυθμίζοντας την Αρτηριακή Πίεση) Είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό (σύνθεση και απελευθέρωση του «ενεργειακού νομίσματος» ATP) Είναι...
Περισσότερα