Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στα κρουστά

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας τον Ρυθμό . Ο οποίος μεταβάλλεται ανάλογα με τα συναισθήματα μας σε αργό , μέτριο ή γρήγορο , μέσω του σημαντικότερου ζωτικού μας οργάνου, της Καρδιάς.

Τα Κρουστά όργανα, χωρίζονται όσον αφορά τον ήχο που παράγουν αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους σε 3 κατηγορίες : Τα Μεμβρανόφωνα ( Ταμπούρο , Τύμπανα κ.α.), τα Πληκτροφόρα ( Ξυλόφωνο , Μεταλλόφωνο κ.α. ) και τα Ιδιόφωνα ( Τρίγωνο , Ροκάνα κ.α.). Πολύ σημαντικό είναι, πως για την παραγωγή του ήχου στο κάθε όργανο υπάρχουν οι αντίστοιχες Μπαγκέτες , καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια τα χέρια και τα δάκτυλα μας.

            Τα βασικά όργανα που θα διδαχθεί ένας μαθητής Κρουστών σε μια Μουσική Σχολή ( Ωδείο , Φιλαρμονική ) είναι τα εξής:

  • Το Ταμπούρο, του οποίου τις ρίζες συναντάμε σε πρωτόγονη μορφή, στην Αρχαία Μεσοποταμία την 6η χιλιετία π.χ. , μετέπειτα στους Ναπολεόντιους  πολέμους τον 19 μ.χ. αιώνα και καταλήγουμε στην σημερινή του μορφή με χρήση χορδών στην κάτω μεμβράνη.
  • Τα Συμφωνικά Τύμπανα , τα οποία είναι μελωδικά μεμβρανόφωνα όργανα και έχουν συγκεκριμένο τονικό ύψος , το οποίο ρυθμίζει ο εκτελεστής μέσω πεταλιών με το πόδι του. Αρχαίοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι , χρησιμοποιούσαν την πρωτόγονη μορφή τους πάνω σε Ελέφαντες για πολεμικούς σκοπούς.
  • Τέλος το Ξυλόφωνο και όλα τα συγγενικά πληκτροφόρα όργανα (Μεταλλόφωνο, Vibraphone , Marimba ) , τα οποία πρωτοσυναντάμε σε αρχέγονη μορφή στην Κίνα την 2η χιλιετία π.χ. μέχρι να καταλήξουν στην σημερινή “ πιανιστική ” και πιο εύχρηστη μορφή τους.

Περί τον 18ο αιώνα τα Κρουστά , άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε μικρά και μεγάλα Μουσικά Σύνολα , στα έργα των Beethoven, Mozart κ.α. έχοντας κυρίως ρυθμοδοτικό και συνοδευτικό χαρακτήρα.

Σήμερα τα Κρουστά έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης, τόσο τεχνικά όσο και κατασκευαστικά, αντίστοιχο με αυτό της Μοριακής Βιολογίας και της Κβαντικής Φυσικής στην επιστημονική κοινότητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη Μουσικής. Παράγουν ένα τεράστιο φάσμα ηχοχρωμάτων και συναισθηματικών αντιθέσεων. Όλο και περισσότερες νέες συνθέσεις καθώς και παραλλαγές παλαιοτέρων, συμπεριλαμβάνουν τα Κρουστά. Πλέον τα Κρουστά, όχι μόνο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κομμάτια και Μουσικά σύνολα, αλλά μπορούν να σταθούν άνετα Σολιστικά, είτε με την μορφή Κοντσέρτου με συνοδεία Ορχήστρας, αλλά και μόνα τους σε Percussion Enseble ( Σύνολο Κρουστών ), ακόμα και σε Σόλο κομμάτι, με έναν μόνο εκτελεστή .

Θα έλεγα πως τα Κρουστά είναι τα όργανα του 21ου Αιώνα. Όσον αφορά το προσωπικό κομμάτι, για μένα τα Κρουστά δεν είναι απλά το επάγγελμα μου. Είναι ο κύριος τρόπος να εκφράζω και να εξωτερικεύω  τα συναισθήματα μου, είτε μελετάω, είτε παίζοντας σε κάποια συναυλία, είτε τα ακούω. Είναι ο τρόπος ζωής μου.

Νικόλαος Μεσημέρης

Εκτελεστής – Διδάσκων Κρουστών Οργάνων

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα