Κατοικια

Η αρχιτεκτονική αισθητική αγκαλιάζει την πατροπαράδοτη φιλοξενία

Όλοι λίγο- πολύ θυμόμαστε την αίγλη των ξενοδοχείων «Ξενία» της εποχής του ’50, έφεραν άλλωστε την υπογραφή σπουδαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων όπως του Πικιώνη, Τριανταφυλλίδη, Νικολετόπουλου, Κωνσταντινίδη, Σφαέλλου κ.α. και βλέπουμε πώς μέχρι σήμερα προσπαθούν να αντισταθούν στο χρόνο. Βλέπουμε επίσης, τις ογκώδεις ξενοδοχειακές μονάδες που αγωνίζονται να συγχρονίσουν το βήμα τους με το κάλεσμα των καιρών.

Τα σύγχρονα δεδομένα στον τομέα διαμόρφωσης φιλοξενίας και όχι μόνο, μας προσανατολίζουν να στοχεύουμε στην εμπειρία του επισκέπτη, την οποία αντιμετωπίζουμε ως μια ολιστική πρόταση. Ως παραμέτρους της νέας αυτής λογικής αναλυτικότερα θεωρούμε τα εξής:

  • Επιλέγουμε να σχεδιάζουμε με απλότητα, λιτότητα, καθαρότητα στις γραμμές και σε γήινους τόνους, υψηλή αισθητική σε αντίθεση με τους μεγάλους όγκους και τους έντονους χρωματισμούς.
  • Αποκαθιστούμε τις υπάρχουσες κατασκευές με τεχνική συνέπεια και αρτιότητα σεβόμενοι το ύφος και την ιστορία του κτιρίου και τη σχέση του με το περιβάλλον.
  • Εκμεταλλευόμαστε και επενδύουμε δημιουργικά στη θέα προς το βουνό ή τη θάλασσα, δε διστάζουμε να αφήσουμε το κτήριό μας να «απορροφηθεί» από το φυσικό περιβάλλον. Η χρήση φυσικών υλικών της περιοχής εντείνει την εξωστρέφειά του.
  • Προτιμούμε την ιδιωτικότητα των προσωπικών χώρων (π.χ. αυτόνομα καταλύματα) για να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη χαλάρωση και ηρεμία του επισκέπτη.
  • Στους κοινόχρηστους χώρους συνδυάζουμε τη λειτουργικότητα και την άνεση με εναλλακτικές επιλογές μόνωσης (π.χ. αυλή ή αίθριο).
  • Με προσεκτικές επιλογές των υλικών αναδεικνύουμε την εκφραστικότητα των εσωτερικών χώρων π.χ. η οικειότητα των ξύλινων δαπέδων και οι ουδέτεροι τόνοι χρωμάτων και υφασμάτων.
  • Εξίσου σημαντική θεωρούμε την μελέτη φωτισμού του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εφόσον συμβάλλει τόσο στην οπτική άνεση όσο και στο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Δημιουργούμε μονοπάτια στον κήπο, διακοσμητικά και χρηστικά. Με προσεγμένα, ανθεκτικά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον «υποδεικνύουμε» εξόδους και προτάσεις απόδρασης.
  • Εκμεταλλευόμαστε όλες τις παραμέτρους για ηλιασμό και φυσική σκίαση, φυσικό φωτισμό και αερισμό του κτηρίου μας.
  • Επιπλέον, επιμελούμαστε τα ακουστικά, οσφρητικά και γευστικά ερεθίσματα που στοιχειοθετούν και σηματοδοτούν τη συνολική εμπειρία του χώρου.

Φεύγοντας, ο επισκέπτης παίρνει μαζί του μοναδικές και ανεκτίμητες εικόνες που έχουν μαγνητίσει όλες τις αισθήσεις και είναι ικανές να τον συντροφεύουν μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στον ίδιο χώρο.

Κατερίνα Ζήση 

Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Θ

Lighting Design M.A

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα