Υγεια

Η διατροφή ως μέσο θεραπείας αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που χαρακτηρίζονται από καταστροφή ιστών του οργανισμού από το ίδιο του το αμυντικό σύστημα.

Πώς συμβάλει η διατροφή γενικά στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων;

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε τρία επίπεδα

  1. Στη μείωση της φλεγμονής
  1. Στη μείωση του οξειδωτικού στρες
  2. Στην εξασφάλιση καλής θρέψης και υγιούς σωματικού βάρους

Τα SOS θρεπτικά συστατικά στα Αυτοάνοσα

Ω-3 λιπαρά οξέα

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης με καλύτερες πηγές τα καρύδια και τον λιναρόσπορο. Συμπληρωματικά, θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει στη διατροφή του το μουρουνέλαιο ή συμπληρώματα των δύο αντιπροσωπευτικότερων ω-3 λιπαρών οξέων του EPA και του DHA.

Βιταμίνη D

Έχει ανοσορυθμιστική δράση και παίζει ρόλο στην παθογένεια της πολλαπλής Σκλήρυνσης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Πάμε να δούμε τα πιο διαδεδομένα αυτοάνοσα και τον ρόλο της διατροφής σε αυτά.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

Πολύ σημαντική στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επιπρόσθετα, τα ω-3 μπορεί να βοηθήσουν στην φλεγμονή, ενώ μια χορτοφαγική διατροφή η ακόμα και η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να δράσει ευεργετικά. Σίγουρα όμως, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και κυρίως επεξεργασμένου κρέατος, αλατιού, αλκοόλ και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην διατροφική θεραπεία της νόσου.

Σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) και διατροφή

Η επάρκεια σε βιταμίνη D που επιτυγχάνεται τόσο από την διατροφή (γαλακτοκομικά κρόκος αυγού, λιπαρά ψάρια) όσο και από την έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (10-15 λεπτά την ημέρα έκθεση σε πρωινό καλοκαιρινό ήλιο χωρίς αντηλιακό) μπορεί να βοηθήσει στην έκβαση της νόσου.

Μια διατροφή πλούσια σε  αντιοξειδωτικά (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βότανα όπως το τσάι του βουνού, το τίλιο και το χαμομήλι, άγρια χόρτα, φρούτα με κόκκινη σάρκα (κεράσια, berries), κόκκινο κρασί και μπύρα) επίσης βοηθά.  

Συμπληρώματα των βιταμινών Β6 και Β12, των οποίων καλές πηγές είναι όλες οι ζωικές τροφές και για τις δύο βιταμίνες, αλλά και τα όσπρια και τα πράσινα φυλλλώδη λαχανικά και η πατάτα για την Β6, όπως και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους. 

Για την αποφυγή της γλουτένης η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ακόμα με σιγουριά, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η Μεσογειακή Διατροφή που περιέχει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όσπρια και ψάρια, λίγα γαλακτοκομικά και αυγά και λιγότερο κόκκινο κρέας και υπερπεξεργασμένα προϊόντα συμβάλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου.  

Θυρεοειδίτιδα Hasimoto

Η ισορροπία σε Ιώδιο (όχι ανεπάρκεια, όχι υπερβολική πρόσληψη) είναι σημαντική. Επομένως, ψάρια και θαλασσινά, θαλασσινό αλάτι, αλλά και φυτικά τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί δίπλα στην θάλασσα θα πρέπει να προσεχτούν. Η επάρκεια σε σελήνιο είναι επίσης σημαντική (λαχανικά, δημητριακά, κρέας, οστρακόδερμα), όπως και η επάρκεια σε βιταμίνη D, σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, κρόκος αυγού, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και Β12.

ΙΦΝΕ και διατροφή

Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Μεγάλη προσοχή στην δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να δοθεί, κρίνοντας από το ποιο τμήμα του εντέρου φλεγμαίνει. Ιδιαίτερα για την νόσο του Crohn που η φλεγμονή μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε τμήμα του λεπτού εντέρου, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Διαφορετική θα πρέπει να είναι η διατροφική αντιμετώπιση σε περιόδους  έξαρσης ή ύφεσης και εδώ είναι που ο διαιτολόγος που είναι εξειδικευμένος σε κλινικές καταστάσεις θα βοηθήσει. Ρόλο στη θεραπεία μπορεί να έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά (καλά μικρόβια του εντέρου), αλλά και τα Λιπαρά Μέσης Αλύσου τα οποία δίνονται σε μορφή συμπληρώματος και απορροφώνται από το λεπτό έντερο όταν υπάρχει δυσαπορρόφηση των λιπαρών της τροφής.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα
Υγεια

Debate: Μαγνήσιο ή μελατονίνη; Τι είναι καλύτερο για τον ύπνο;

Πού μας βοηθάει το μαγνήσιο; Υγεία των οστών και των δοντιών Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς (ρυθμίζοντας την Αρτηριακή Πίεση) Είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό (σύνθεση και απελευθέρωση του «ενεργειακού νομίσματος» ATP) Είναι...
Περισσότερα