Πολιτισμος

Η ιστορία που δεν ήξερες για τα τσιπουράδικα του Βόλου

Ο Βόλος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα, γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για μια εξόρμηση όλο το χρόνο. Οι ομορφιές του είναι πολλές μέσα και έξω από την πόλη και μια βόλτα πάντα είναι καλή ιδέα. Το Πήλιο θα λέγαμε πως τον αγκαλιάζει και τι είναι πιο απολαυστικό από ένα τσιπουράκι στην παραλία με τέτοια θέα;

Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ πώς ο Βόλος ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις ως προς την παράδοση που έχει στα τσίπουρα; Πώς άρχισε αυτό; Από ποιόν; Πότε; Και γιατί τόσο πια λέμε πως διαφέρει; Σήμερα θα τα μάθεις όλα!

Το τσιπουράδικο δεν ήταν πάντα “must” για όλους, αλλά αποτελούσαν καθημερινότητα για μια κοινωνική τάξη που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της με πολύ κόπο κατά τον περασμένο αιώνα. Η ιστορία ξεκινάει το 1922. Στο λιμάνι του Βόλου έφτανε πλήθος προσφύγων από τη Σμύρνη και τα περίχωρα, μετά την καταστροφή. Εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία, σε μια περιοχή βόρεια της πόλης. Η φτώχεια, ο πόνος και η απελπισία ήταν έντονα και οι άντρες άρχισαν να δουλεύουν για το μεροκάματο. Μετά τη δουλειά, έγινε συνήθεια να πηγαίνουν για ένα ποτηράκι αλκοόλ και το φθηνότερο ήταν το ντόπιο θεσσαλικό τσίπουρο, ένα δυνατό ποτό που προέρχεται από το πρώτο απόσταγμα και γι αυτό σερβίρεται πάντα σε πολύ μικρά ποτηράκια. Οι λιμενεργάτες και οι καπνεργάτες που πήγαιναν εκεί ζητούσαν φρέσκα μεζεδάκια από τη θάλασσα.

Το τσίπουρο πάντα σερβίρονταν σε μικρά μπουκαλάκια, έτσι καθιερώθηκε και το 25άρι, το μικρό μπουκαλάκια που χωράει 25 δράμια,  και για πιατάκια χρησιμοποιούσαν τα μικρά πιατάκια του καφέ. Ελιές, ντομάτα, αγγουράκι, γαύρος και αντζούγια ήταν κυρίως οι μεζέδες και όλοι ήταν τόσο ευχαριστημένοι που η καθημερινότητα είχε γίνει όμορφη. Ο ένας κέρναγε τον άλλον, η κατανάλωση αυξήθηκε και οι μεζέδες άρχισαν να αυξάνονται και να διαφοροποιούνται. Πλέον υπήρχε ποικιλία: χτένια, γυαλιστερές και κάθε είδους θαλασσινό άρχισε να μπαίνει στο μενού κάθε μαγαζιού.

Με το πέρασμα των χρόνων τα τσιπουράδικα απλώθηκαν σε όλη την πόλη, ο κόσμος τα γνώρισε, τα αγάπησε και γι αυτό ακόμα και οι περαστικοί θα κάνουν μια στάση για να γευτούν τους ωραίους μας μεζέδες.

Τα τσιπουράδικα σίγουρα αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού μας, γιατί κρύβουν και αυτά μια ιστορία. Όταν ευοδωθούν πάλι οι συνθήκες και ξανάρθεις στο Βόλο να θυμάσαι την ιστορία και να πιεις ένα ποτηράκι στην υγειά σου!

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα