Όσο καλυτερεύει ο καιρός, τόσο πιο πολλά φρούτα εμφανίζονται στην καθημερινή μας διατροφή. Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που διέπεται από τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Τα δύο κοινά χαρακτηριστικά όλων των φρούτων είναι το νερό και οι φυτικές ίνες. Το νερό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τον οργανισμό. Εκτός από τη φυσική του μορφή, μπορεί κάποιος να το προσλάβει και μέσω των τροφίμων, τα οποία έχουν αυξημένη υγρασία, όπως τα φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη αποτελεσματικότητά τους στη λειτουργία του εντέρου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια θετική επίδραση των φυτικών ινών στη ρύθμιση του σακχάρου, στη μείωση των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα φρούτα της άνοιξης, και του καλοκαιριού και ιδιαίτερα αυτά που έχουν κόκκινο χρώμα, τα οποία αποτελούν «βόμβες» αντιοξειδωτικών.
Φράουλα: Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνες C, Ε και βιταμίνη Α, ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο και τανίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες. Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
Κεράσι: Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις . Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Η σημαντικότερη δράση των ανθοκυανινών είναι η εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν γήρανση των κυττάρων και ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.
Βατόμουρα, Σμέουρα, κράνα και
μύρτιλλα: Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη
Φινλανδία ισχυρίζεται ότι μία δίαιτα πλούσια σε διάφορα είδη της ευρείας
κατηγορίας των μούρων (berries) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής
χοληστερόλης (HDL) και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον
κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όλη η κατηγορία των μούρων και των χυμών τους είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σημαντική
περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες) και σε
βιταμίνη C. Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα συνεχώς αυξανόμενο όγκο
ερευνών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μούρων σχετίζεται θετικά με
την προστασία της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc