Υγεια

Κυδώνι το θεραπευτικό

Πρόκειται για ένα φρούτο που αποτελούσε αγαπημένο έδεσμα τόσο των αρχαίων Ελλήνων και όσο και των Ρωμαίων. Εξάλλου, ανατρέχοντας στην μυθολογία θα δούμε ότι τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων ήταν μάλλον κυδώνια, ενώ ο Πάρις έδωσε κυδώνι στην θεά Αφροδίτη και την επέλεξε έναντι της Ήρας και της Αθηνάς. Ένα αρχαιοελληνικό έθιμο που κρατούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ότι στον γάμο δίνονταν κυδώνια για καλοτυχία.

Διατροφική Αξία

Το κυδώνι είναι πλούσιο σε πηκτίνη μια φυτική ίνα που η κατανάλωσή της βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι αυτή η ίνα που βοηθά να πήζει ένα ζελέ, ένας χυμός ή μία σάλτσα και χρησιμοποιούνταν ευρέως πριν την χρήση της τεχνητής ζελατίνης.

Τα κυδώνια είναι επίσης:

Πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά (αντιγηραντικές ιδιότητες, αντικαρκινικές ιδιότητες, προφυλάσσουν από τις βλαπτικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών)

Πλούσια σε χαλκό (σύνθεση αιμοσφαιρίνης και κολλαγόνου- εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών)

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν συνένζυμα πολλών αντιδράσεων του οργανισμού και συμβάλουν την καλή υγεία του νευρικού συστήματος.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι:

Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2023 έδειξε ότι, πέρα από τα φρέσκα κυδώνια, εξίσου υψηλά ποσοστά βιοδραστικών συστατικών διατηρούν και τα επεξεργασμένα προϊόντα που, ακόμα και μετά τη θερμική επεξεργασία, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί το κυδώνι ως γνωστόν δεν καταναλώνεται ωμό, αλλά θα πρέπει να επεξεργαστεί θερμικά πρώτα.

Χρήση στην φαρμακοβιομηχανία

Η χρήση του κυδωνιού στην φαρμακοβιομηχανία είναι ποικίλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

Ως εκχύλισμα για πεπτικές διαταραχές

Ως λοσιόν για μόλυνση ματιών και για αλλεργίες

Σε κρέμες προσώπου, λοσιόν, βάλσαμο για χείλη  

Πώς μπορώ να καταναλώσω το κυδώνι;

Όπως είπαμε πρέπει να μαγειρευτεί για να γίνει βρώσιμο. Στην αλμυρή του εκδοχή μπορεί να καταναλωθεί με συνοδεία κρέατος (χοιρινό με κυδώνια) αντί για πατάτες (δένει καλύτερα την σάλτσα λόγω πηκτίνης)

Στην γλυκιά του εκδοχή, εκτός από το γλυκό του κουταλιού μπορεί να παρασκευασθεί στον φούρνο με ζάχαρη, μπράντυ, γλυκό κρασί, κανέλα, γαρύφαλλο.

10 ελληνικά εκλεκτά προϊόντα με κυδώνι

  1. Πελτές κυδώνι. Πρόκειται για ένα διαυγές ρουμπινί ζελέ που παρασκευάζεται αφού βράσουμε σε κομμάτια τα κυδώνια μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια τους και φυσικά με ζάχαρη. 
  2. Μαρμελάδα κυδώνι.
  3. Κυδονόπαστο. Σκεφτείτε το ως ένα προϊόν πιο σφιχτό από τον πελτέ του κυδωνιού. Ταιριάζει ωραία με παστέλι και με καβουρδισμένο αμύγδαλο. 
  4. Υποβρύχιο με κυδώνι. Δηλαδή το κλασσικό υποβρύχιο με βανίλια ή μαστίχα, αλλά που μέσα στο βάζο περιέχεται και γλυκό του κουταλιού κυδώνι.
  5. Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
  6. Πίτα με κυδώνι. Σκεφτείτε το σαν την χαλβαδόπιτα της Σύρου. Πάνω και κάτω λεπτή όστια και στη μέση πελτές κυδώνι ή κυδωνόπαστο.
  7. Οσμωτικό κυδώνι χωρίς ζάχαρη (σαν αποξηραμένο προϊόν)
  8. Ξύδι με άρωμα κυδώνι
  9. Λικέρ κυδώνι
  10. Κομπόστα κυδώνι

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ελαιόλαδο

Ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου Παρθένα ελαιόλαδα: λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Κάνε το Komati σου — Γνωριμία με το στούντιο που μεταμορφώνει το design σε εμπειρία

Έχεις σκεφτεί ποτέ… πώς ένα komati μπορεί να κρύβει μέσα του μία ολόκληρη ιστορία; Σήμερα ταξιδεύουμε στην Καλαμαριά για να γνωρίσουμε το Komati Studio — μια ιδέα που γεννήθηκε κομμάτι-κομμάτι, με φαντασία, αισθητική, πολύ...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα