Με την νέα χρονιά, μπορείς να μυήσεις τα παιδιά σου στην υγιεινή διατροφή. Κανείς γονέας ή παππούς δεν το κάνει 100% σωστά, αλλά τουλάχιστον μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις το καλύτερό σου με διάφορους τρόπους. Να ποιοι είναι αυτοί:
- Μαγείρεψε και σερβίρισε ισορροπημένα γεύματα και σνακ, που να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
- Κατανάλωσε και ο ίδιος υγιεινά γεύματα μπροστά στα παιδιά σου. Είσαι το πρότυπό τους.
- Προώθησε ήρεμες και ευχάριστες ώρες φαγητού, όπου ενήλικες και παιδιά μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους
- Απομάκρυνε ό,τι μπορεί να διασπάσει την προσοχή των παιδιών από το δωμάτιο που τρώτε. Τηλεόραση, τηλέφωνα και τάμπλετ μακριά από το τραπέζι ώστε η προσοχή να είναι στο φαγητό και να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.
- Άφησε τα παιδιά να αναπτύξουν τα εσωτερικά τους «ερεθίσματα» σχετικά με το τι και το πόσο θέλουν να φάνε από το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι, αλλά και πότε χόρτασαν
- Δοκίμασε ποικιλία γεύσεων εξερευνώντας εθνικές κουζίνες άλλων λαών και πολιτισμών.
- Μάθε στα παιδιά να εκτιμούν το υγιεινό φαγητό, που ετοιμάζεται με αγάπη και που μοιράζεται με όλα τα μέλη της οικογένειας. Δίδαξε στα παιδιά να σέβονται το φαγητό γενικότερα να μην σπαταλούν την τροφή τους, να την διαχειρίζονται σωστά και με σύνεση, προβάλλοντας μηνύματα τόσο για την οικολογία και το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία, την φτώχια και την έλλειψη τροφής.
- Κάνε καθημερινή ρουτίνα ενέργειες που συμβάλλουν στην ασφάλεια των τροφίμων (πλύσιμο χεριών)
- Δίδαξε βασικές αρχές για την κατανάλωση υγιεινών επιλογών φαγητού όταν είσαι μακριά από το σπίτι.
Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται καλύτερα ακολουθώντας δύο βασικές οικογενειακές συνήθειες. Συχνά οικογενειακά γεύματα και εμπλοκή του παιδιού στη διατροφή.
Κάνε τα οικογενειακά γεύματα προτεραιότητα
Μερικές φορές μια απλή πράξη ή συνήθεια μπορεί να έχει σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτό ακριβώς κάνουν τα οικογενειακά γεύματα σύμφωνα με τους ειδικούς. Το να τρώει η οικογένεια μαζί συμβάλλει:
- Στην προαγωγή της ενότητας της οικογένειας και στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών
- Στην αποτροπή προβλημάτων συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο
- Στην καλή επίδοση των παιδιών στο σχολείο
- Στην βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στην προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων
- Στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους
Με τόσα πολλά οφέλη σίγουρα αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς για περισσότερα οικογενειακά γεύματα μέσα στην εβδομάδα (και όχι μόνο τις Κυριακές). Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μόνο το μεσημεριανό. Απόλαυσε ένα οικογενειακό βραδινό στο τέλος της ημέρας ή ένα πρωινό ή brunch το σαββατοκύριακο. Κάθε μήνα πρόσθεστε και από ένα επιπλέον οικογενειακό γεύμα και πριν το καταλάβεις θα τρώς μαζί με τα παιδιά σου τις περισσότερες μέρες.
Κάνε τα παιδιά να εμπλακούν με την διατροφή
Αυτή η διαδικασία είναι η πιο διασκεδαστική και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Στην κουζίνα, στην τραπεζαρία, στο μανάβικο, στον κήπο… κάθε βόλτα στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσει ένα διατροφικό μάθημα. Άρχιστε με την κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, όσπρια, λίπη), περίγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά θρεπτικών συστατικών κάθε ομάδας και δώσε πληροφορίες για τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή τους. Μίλησε για τα φρέσκα τρόφιμα (τα νωπά) τα κατεψυγμένα, τα αποξηραμένα, τα κονσερβοποιημένα… εξήγησε από πού προέρχεται κάθε τρόφιμο. Πες στο παιδί σου κάθε φορά να διαλέγει από μόνο του και ένα νέο υγιεινό τρόφιμο που θέλει να δοκιμάσει. Όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά τόσο μπορούν να εμπλακούν και στη διαδικασία του μαγειρέματος μαζί με τους γονείς. Κι αν είστε τυχεροί και ζείτε στην εξοχή, φτιάξε τον δικό σας λαχανόκηπο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνετε και την φυσική δραστηριότητα του παιδιού και να είστε σίγουροι ότι το παιδί θα δοκιμάσει φρούτα και λαχανικά που το ίδιο έχει φυτέψει, έχει ποτίσει, έχει κοπιάσει για να μεγαλώσουν και έχει μαζέψει.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc