Πολιτισμος

Μια γνωριμία με τα χάλκινα μουσικά όργανα

Ανέκαθεν στην ορολογία της μουσικολογίας και ειδικότερα στο τμήμα της οργανολογίας όταν εξηγούμε τον όρο πνευστά συμπεριλαμβάνουμε όλα τα μουσικά όργανα εκ των οποίων η παραγωγή ήχου γίνεται με τη  παραγωγή της δόνησης ενός σώματος ή μιας ”κολώνας” αέρα. Όλα τα πνευστά κατατάσσονται στη κατηγορία των αερόφωνων μουσικών οργάνων και ξεχωρίζουν ανάλογα με τον τρόπο ηχοπαραγωγής.
     Μια κατηγορία στα  πνευστά μουσικά όργανα είναι και τα ”χάλκινα”. Η ομάδα των χάλκινων ή όπως αλλιώς λέγεται, των χειλεοφώνων πνευστών έχει υιοθετήσει το όνομά της από το υλικό κατασκευής αυτών που είναι ο χαλκός ή ο ορείχαλκος. Τα χάλκινα χρησιμοποιούνται τόσο στη συμφωνική ορχήστρα όσο και σε άλλα σχήματα για το λόγο εκ των οποίων το ηχόχρωμά τους διαφέρει από τα άλλα όργανα του συνόλου.      

     Για να παράξει ήχο ο εκτελεστής πρέπει να εστιάσει στη σωστή Παλμοδότηση των χειλιών δηλαδή το λεγόμενο ”Buzz”. Τα χάλκινα χωρίζονται σε δυο υποκατηγορίες:

  •  Τα φυσικά χάλκινα. Αυτά δε διαθέτουν πιστόνια ή οπές που ο εκτελεστής μπορεί  να παίξει μόνο τους τόνους της φυσικής σειράς αρμονικών. Κάποια παραδείγματα από την κατηγορία των φυσικών χάλκινων είναι η σάλπιγγα, το κέρας και τα περισσότερα χάλκινα όργανα πριν τα τέλη του 18ου αιώνα
  • Τα χρωματικά χάλκινα. Αυτά διαθέτουν πιστόνια ή οπές και βαλβίδες και με την βοήθειά τους οι στήλες αέρα που εισχωρούν στο σώμα του οργάνου βοηθά τον εκτελεστή να παίξει χωρίς περιορισμό όλους τους φυσικούς αρμονικούς καθώς και όλους τους χρωματικούς φθόγγους. Ιδιαίτερη μεταχείριση χρειάζεται το ” τρομπόνι ” , στο οποίο ο εκτελεστής παίζει γκλισάντο κάτι το οποίο  δεν γίνεται στα υπόλοιπα όργανα. 

                Σ’ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και όλα τα σύγχρονα χάλκινα , όπως οι τρομπέτες , το κόρνο, το ευφώνιο, το αλτικόρνο και η τούμπα. Παλαιότερα όργανα όπως η οφικλείδα και το σουζάφωνο περιλαμβάνονται στη κατηγορία του αναγεννησιακού οργάνου.

     Τα είδη μουσικής που συνήθως συναντάμε τα χάλκινα πνευστά τις περισσότερες φορές είναι η Jazz , η κλασική μουσική , η Blues και πολλά άλλα.

Στις εποχές που διανύουμε, πλέον έχουν σταματήσει να διαχωρίζουν το τι όργανο θα πάρει ο καθένας ανάλογα με το φύλο του , δηλαδή αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

       Από μικρή ηλικία μπορεί να σου κινήσει το ενδιαφέρον κάποιο όργανο από την οικογένεια των χάλκινων πνευστών. Οι περισσότεροι που διαλέγουν τα χάλκινα είναι επειδή  ενθουσιάζονται από το λαμπερό και ξεχωριστό ήχο που παράγουν. Με ένα χάλκινο όργανο μπορείς να παίξεις σε πολλά είδη μουσικής και σχήματα.

Αν ακούσεις μια τρομπέτα σίγουρα θα ενθουσιαστείς από τον χάλκινο ήχο που παράγει όπως και αν ακούσεις μια τούμπα πάλι θα έχεις την περιέργεια να δεις πώς μπορείς να παίξεις τόσο χαμηλές νότες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των παιδιών και των ενηλίκων που επιλέγουν χάλκινο μουσικό όργανο είναι γύρω στα 70 με 80% κάτι που δείχνει το ότι η επιλογή αυτή θα ήταν σίγουρα η σωστή.

Μπρεντάνος Ελευθεριος.

Μουσικός

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα