Υγεια

Μπαχαρικά για υγεία και νοστιμιά

Τα μπαχαρικά (ή μυρωδικά ή καρυκεύματα) μπορεί να είναι αποξηραμένα φύλλα, βολβοί, σπόροι, καρποί ή ρίζες των φυτών. Περιλαμβάνονται στις αρωματικές ύλες που σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

Εκτός όμως από τη νοστιμιά που δίνουν στα τρόφιμα, τα μπαχαρικά αποτελούν άριστα φυσικά συντηρητικά των τροφίμων, μία ιδιότητά τους γνωστή από την αρχαιότητα. Η ιδιότητά τους αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού βοηθά στη συντήρηση των τροφίμων, χωρίς να χρησιμοποιούνται τεχνητά πρόσθετα (τα γνωστά συντηρητικά Ε), τα οποία πολλές φορές έχουν ενοχοποιηθεί για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Μία άλλη χρησιμότητά τους που σχετίζεται με τη γεύση είναι ότι τα μπαχαρικά μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι στα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό το φαγητό γίνεται νόστιμο, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται αλάτι, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ασθενών (υπερτασικοί, νεφροπαθείς) πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μπαχαρικά βοηθάνε την διαδικασία της πέψης με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι βελτιώνοντας και αυξάνοντας την παραγωγή χολής από το συκώτι. Η χολή είναι απαραίτητη για τη πέψη των λιπαρών οξέων. Ο δεύτερος τρόπος είναι διεγείροντας τις ενζυμικές δραστηριότητες που είναι υπεύθυνες για την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Άξια αναφοράς είναι και η ευεργετική δράση των μπαχαρικών στο κομμάτι της πρόληψης παθήσεων. Στο σύνολό τους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Με τον τρόπο αυτό έχουν προληπτική δράση στην οξείδωση της κακής χοληστερόλης, δηλαδή της LDL, και λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου. Επίσης σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε σαλικυλικό οξύ το οποίο έχει αντιθρομβωτική αλλά και αντικαρκινική δράση. Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν και έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Μαύρο πιπέρι: αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά και σιδήρου, μαγγανίου και ασβεστίου.

Κόκκινο πιπέρι καγιέν: πολύ καλή πηγή προβιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης C.

Ρίγανη και θυμάρι: περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών, βιταμινών Α, C και Ε, αλλά και 2 ισχυρά αντιμικροβιακών αιθέριων ελαίων της ριγανόλης και της θυμόλης.

Κανέλα: έχει ισχυρή θερμογενετική δράση. Νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει δράση στη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης.

Μοσχοκάρυδο: Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση μοσχοκάρυδου με ηπατοπροστατευτική δράση.   

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα