Το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε αν ένα τρόφιμο περιέχει πρόσθετη ζάχαρη είναι η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας. Στην διατροφική ετικέτα λοιπόν, εκεί που αναφέρεται η ποσότητα των υδατανθράκων μπορεί στη συνέχεια να αναφέρεται η ποσότητα απλών σακχάρων ή σακχάρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ζάχαρη. Π.χ. μπορεί να αναφέρει «12 γρ υδατανθράκων εκ των οποίων σάκχαρα 5 γρ». Άρα τα 5 γρ είναι ζάχαρη.
Κοινές πηγές πρόσθετης ζάχαρης:
• Αναψυκτικά, έτοιμοι καφέδες σε φακελάκια, ενεργειακά ποτά
• Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
• Σοκολατοειδή- ζαχαρώδη
• Γιαούρτι με γεύσεις
• Αρτοπαρασκευάσματα (μπισκότα, κρουασάν, κέικ)
Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να κρύβεται και σε άλλα τρόφιμα όπως:
• Δημητριακά ολικής άλεσης
• Κατεψυγμένα προϊόντα
• Μπάρες δημητριακών και μπάρες πρωτεΐνης
• Έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών
• Ξερά φρούτα, κομπόστες φρούτων και χυμοί φρούτων
• Βρεφικές τροφές
• Έτοιμες σάλτσες και dressings όπως μπάρμπεκιου σως και κέτσαπ.
Συμβουλές για μείωση της πρόσθετης ζάχαρης:
• Διαβάστε πολύ καλά τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων επκεντρωθείτε στις λέξεις «απλά σάκχαρα» ή «σάκχαρα», «σιρόπι αμύλου», «σιρόπι καλαμποκιού», «σιρόπι ρυζιού», «γλυκόζη», «σουκρόζη».
• Προτιμήστε αναψυκτικά και γλυκά με στέβια.
• Προτιμήστε 100% φυσικούς χυμούς.
• Ρυθμίστε την ποσότητα της ζάχαρης σε αρτοπαρασκευάσματα, φτιάχνοντας τα δικά σας σπίτι.
• Χρησιμοποιείστε εναλλακτικές φυσικές πηγές γλυκύτητας. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το κέικ καρότου «εφευρέθηκε» από τους βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω έλλειψης ζάχαρης (το καρότο έχει φυσική γλυκύτητα).
• Προτιμήστε απλό γιαούρτι και προσθέστε φρούτα και μέλι (αντί για υποκατάστατο γιαουρτιού με γεύση).
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc