Ταξιδεύουμε

Ο γύρος του Πηλίου

Ημερήσια εκδρομή

Στην ελληνική ταινία « Η δεν γυνή να φοβείται τον άνδρα» όταν επιτέλους ο Αντωνάκης παντρεύεται την Ελενίτσα, και λίγο πριν πάρει το καπελάκι του να φύγει, το ζευγάρι πάει για μήνα του μέλιτος. Πού; Μα φυσικά τον γύρο της Ακροπόλεως!!! Κάπως έτσι την πάθαμε κι εμείς οι λάτρεις των ταξιδιών φέτος με τον κορωνοϊό. Εκεί που οργώναμε τον κόσμο βρίσκοντας πάντα τα πιο συμφέροντα εισιτήρια σε low budget εταιρείες, ξαφνικά καθηλωθήκαμε για 1,5 μήνα στο σπίτι μας, ενώ μόλις από την Δευτέρα που μας πέρασε μπορούμε να «ταξιδέψουμε» στα όρια του νομού μας, του χερσαίου νομού μας για την ακρίβεια (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο προς το παρόν ξεχάστε το).

Ευτυχώς που ο Βόλος έχει χτιστεί στους πρόποδες του «μαγικού βουνού», του βουνού των Κενταύρων της ελληνικής Μυθολογίας, του όρους των κελλίων των Βυζαντινών χρόνων (λόγων των πολλών μοναστηριών που είχε και έχει), του Πηλίου. Και είναι το Πήλιο μια ανάσα μετά από την υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι, με πολλές κρυμμένες ομορφιές, ακόμα και τώρα που δεν έχουν ανοίξει τα καφέ και τα εστιατόρια.

Όταν μικροί ακούγαμε τους γονείς μας να μας λένε ότι θα κάνουμε τον «γύρο του Πηλίου» σκεφτόμασταν πάντα ότι επρόκειτο για μακρινή ημερήσια εκδρομή που θα ξεκινούσε από νωρίς το πρωί και θα καταλήγαμε πάλι σπίτι αργά το βράδυ, υπομένοντας τις στροφές του οδικού δικτύου και κάνοντας πολλές στάσεις. Κάπως έτσι θέλω να το δείτε και τώρα. Δεν θα αναφερθώ σε χρόνους (αφού ο χρόνος είναι σχετικός τώρα που ακόμα δεν έχουν «ανοίξει» καλά καλά όλες οι δραστηριότητες) ούτε σε χιλιόμετρα (αφού η τιμή της βενζίνης έχει πέσει αισθητά). Ξεκινάμε;

  • Βόλος- Πορταριά- Μακρυνίτσα

Ξεκινώντας από τον Βόλο, πάρτε το δρόμο για Πορταριά μέσω του χωριού της Άλλης Μεριάς. Αφού περάσετε τη διασταύρωση για Σταγιάτες και το χωριό Κατηχώρι μπαίνετε στα πρώτα σπίτια της Πορταριάς. Λίγο πριν την πλατεία, στο παλιό δημαρχείο στρίβετε αριστερά για Μακρυνίτσα. Στο δεξί σας χέρι, μετά από λίγο,  συναντάτε σήμανσηγια το «μονοπάτι των Κενταύρων». Αφήνετε το αυτοκίνητο και ξεκινάτε την εξερεύνηση. Περνάτε κάτω από την πέτρινη καμάρα που αποτελεί την αρχή του μονοπατιού και που από πάνω της τρέχει το αυλάκι με το κρυστάλλινο νερό του Πηλίου. Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε λίγα μέτρα σε αυτό το μονοπάτι. Η φύση οργιάζει και οι εικόνες είναι πραγματικά βγαλμένες από παραμύθι, ενώ το τοπίο αλλάζει αναλόγως με την εποχή.

Αφού ξεμουδιάσετε λίγο, μπαίνετε πάλι στο αυτοκίνητο και συνεχίζετε για Μακρυνίτσα. Παρκάρετε στο parking και ξεκινάτε την περιπλάνηση στα καλντερίμια του πιο παραδοσιακού και πολυφωτογραφημένου χωριού του Πηλίου. Αφού περπατήσετε 5 λεπτά στον πλατύ πέτρινο πεζόδρομο και αφού θαυμάσετε την μαγευτική θέα προς τον Βόλο, φτάνετε στην πλατεία της Μακρυνίτσας. Κάτι σας θυμίζει; Εδώ λοιπόν γυρίστηκε τη ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Θαυμάζετε και από εδώ τη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό (δικαίως η πλατεία τους Μακρυνίτσας έχει χαρακτηριστεί το μπαλκόνι του Πηλίου), ενώ υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσατε να απολαύσετε τον καφέ και το παραδοσιακό γλυκό σας. Ανάβετε το κεράκι σας στην πέτρινη μικρή εκκλησία του Αη- Γιάννη, θαυμάζετε τα αιωνόβια πλατάνια και ανακαλύπτετε και σε ένα από αυτά την κουφάλα, ενώ συναντάτε και την «Φοντάνα ντι Τρέβι» της Μακρυνίτσας, μια κρήνη που μέσα σε αυτή οι επισκέπτες ρίχνουν κέρματα. Εκεί στην πλατεία βρίσκεται και το νέο Βυζαντινό Μουσείο της Μακρυνίτσας που αν είναι ανοιχτό αξίζει να επισκεφθείτε. Πίσω από τον Αη- Γιάννη συναντάτε πέτρινο καλντερίμι που καταλήγει στην μεγάλη πέτρινη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, παλιό καθολικό μοναστηριού που χρίστηκε από την βυζαντινή αρχοντική οικογένεια των Μελισσηνών (συγκεκριμένα από τον Κωνσταντίνο Μελισσηνό ή Μαλιασινό Κομνηνό Δούκα Άγγελο) λίγο μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Λατίνους. Από εκεί βγαίνετε πάλι στο parking.

Γυρίζετε πάλι από τον δρόμο που ήρθατε, προς το χωριό της Πορταριάς. Στη διασταύρωση κάνετε αριστερά. Ακριβώς μετά την στροφή βρίσκεται η πλατεία της Πορταριάς που αν θέλετε μπορείτε να την επισκεφτείτε, ενώ συνεχίζοντας συναντάτε πολλά αρχοντικά του Πηλίου που αποτελούν σήμερα ξενώνες και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

  • Πορταριά- Χάνια- Κισσός   

Συνεχίζοντας ανεβαίνετε για την κορυφή του Πηλίου και για τον οικισμό Χάνια. Όπως το λέει και η λέξη τα Χάνια δεν είναι χωριό, αλλά ένας οικισμός με πανδοχεία που παλιά διανυκτέρευαν εκεί οι αγωγιάτες και οι ταξιδιώτες. Όσο ανεβαίνετε θα παρατηρήσετε ότι αλλάζει η βλάστηση. Γίνεται λίγο πιο ορεινή, ενώ μπορεί να πετύχετε στο δρόμο και αγελάδες (τις ντόπιες καφέ αγελάδες) της περιοχής. Μπορείτε να κάνετε μία στάση στα Χάνια, αλλά αν θέλετε συνεχίζετε τον δρόμο σας για Κισσό. Είναι ένας δρόμος που έχει την μοναδική «ιδιαιτερότητα» να περνά μέσα από τον χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, επομένως καταλαβαίνετε ότι τους χειμερινούς μήνες είναι κλειστός. Θα περάσετε μέσα από ένα παρθένο δάσος με οξιές και θα καταλήξετε στο χωριό Κισσός, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη. Ο Κισσός έχει μια υπέροχη πλατεία, με την εκκλησία της Αγία Μαρίνας να αποτελεί ένα εξαίρετο «μνημείο» πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάντε μια βόλτα στην πλακόστρωτη πλατεία, μπείτε στην εκκλησία και θαυμάστε τις αγιογραφίες και το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.  Ο Κισσός έχει σαν επίνειο το παραθαλάσσιο χωριό του Αη- Γιάνννη με τις κρυστάλλινες σμαραγδένιες παραλίες του Αιγαίου. Αν έχετε χρόνο κάντε μια παράκαμψη. Θα περάσετε από το χωριό του Αγίου Δημητρίου και θα καταλήξετε στον Αη Γιάννη.

  • Κισσός- Τσαγκαράδα

Παίρνοντας τον δρόμο για Τσαγκαράδα, λίγο μετά τον Κισσό θα σταματήσετε να θαυμάσετε τον καταρράκτη. Είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο! Κάντε δεξιά και σταματήστε να βγάλετε μαγευτικές φωτογραφίες. Περνάτε έξω από το χωριό Μούρεσι (που το έχει τραγουδήσει ο Σαββόπουλος «το χωριό το Μούρεσι χορεύει από προχτές»- αφού είχε σπίτι εκεί) και φτάνετε στα πρώτα σπίτια της Τσαγκαράδας. Η Τσαγκαράδα είναι ένα μεγάλο, «απλωμένο» σε 4 συνοικίες χωριό γεμάτο ξενώνες. Εσείς θα κατευθυνθείτε στην πλατεία της Αγία Παρασκευής όπου θα θαυμάσετε τον αιωνόβιο πλάτανο, και όταν με το καλό ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης θα απολαύσετε τον καφέ, το κρασί και το φαγητό σας. Κάτω από την Τσαγκαράδα είναι η ξακουστή παραλία του Μυλοποτάμου. Μην παραλείψετε στην τελευταία συνοικία της Τσαγκαράδας, αυτή των Ταξιαρχών, να αφήσετε το αυτοκίνητο πάνω στο δρόμο και να κατεβείτε μέχρι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι (υπάρχει σχετική σήμανση).  

  • Τσαγκαράδα- Μηλιές

Θα περάσετε από διάφορα χωριά μέχρι να καταλήξετε στις κοσμοπολίτικες Μηλιές, το χωριό των διασήμων αφού εκεί διατηρούν σπίτια διάφοροι καλλιτέχνες. Μετά τη Τσαγκαράδα σειρά έχει το χωριό Ξουρίχτι, περνάτε πάνω από το χωριό Λαμπινού, όπου αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να επισκεφτείτε το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Λαμπηδόνας (δες προηγούμενο άρθρο https://www.zoumekalitera.gr/proskynima-stin-panagia-lampidona/  ), από το Καλαμάκι, όπου βλέπετε τα λατομεία που εξορύσσεται η περίφημη πέτρα Πηλίου και λίγο πριν το χωριό Νεοχώρι, στρίβετε δεξιά για Μηλιές. Με το που στρίψετε και πριν φτάσετε στο χωριό, στο δρόμο σας θα βρείτε μία ταμπέλα που γράφει «Μνημείο Γαρέφη». Ο Γαρέφης υπήρξε οπλαρχηγός του Πηλίου κατά την επανάσταση. Κάντε μια στάση και περπατήστε μέχρι το μνημείο. Εκεί υπάρχει και ένα ξωκλήσι και πέτρινα πεζούλια. Είναι το κατάλληλο σημείο για να απολαύσετε ένα πικ νικ (θυμίζω ότι όταν γράφεται το άρθρο δεν έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις εστίασης ακόμα). Και αφού φάτε τα σπιτικά κεφτεδάκια σας, προχωράτε με το αυτοκίνητο προς το χωριό Μηλιές. Στρίβετε για την πλατεία, όπου και παρκάρετε για να κάνετε μια βόλτα. Στην πλατεία μπαίνετε να προσκυνήσετε στην εκκλησία των Ταξιαρχών. Απ’ έξω δεν θυμίζει σε τίποτα για εκκλησία, αφού χτίστηκε την εποχή της τουρκοκρατίας οπότε δεν έπρεπε να δίνει «στόχο». Μόλις μπείτε μέσα όμως θα εκπλαγείτε από τον πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο και περίεργο θα έλεγα (αφού στο νάρθηκα υπάρχει ζωγραφισμένος ο ζωδιακός κύκλος και σκηνές από την κόλαση) και από το εκπληκτικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο. Θα εκπλαγείτε πολύ περισσότερο αν μάθετε ότι ο ναός είναι ξακουστός για την ακουστική του, αφού κάτω από το πάτωμα έχει 5 πηγάδια που δίνουν τα μπάσα και στην οροφή 5 ανεστραμμένα πιθάρια που δίνουν τα πρίμα και μέσα σε αυτόν φιλοξενούνται κατά καιρούς κλασσικά κοντσέρτα. Ζητήστε από τον επίτροπο να σας ξεναγήσει. Μπορείτε να επισκεφθείτε και την περίφημη βιβλιοθήκη των Μηλεών που έχει ως επιγραφή στην είσοδο «Ψυχής Άκος» που σημαίνει η θεραπεία της ψυχής.

  • Μηλιές- Βυζίτσα- Άγιος Γεώργιος

Η Βυζίτσα είναι ένα μικρό, πανέμορφο χωριουδάκι ονομαστό για τα υπέροχα πηλιορείτικα αρχοντικά της. Θαυμάστε τα. Το Αρχονιτκό Κόντου είναι το πιο διάσημο. Στη Βυζίτσα θα βρείτε την μονή του Τιμίου Προδρόμου, ενώ αν αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και περπατήσετε λίγο θα βρείτε τον καταρράκτη Καταφίδι, όπου αν είστε τολμηροί μπορείτε να κάνετε και μια  βουτιά στη βάθρα του. Φεύγοντας από Βυζίτσα περνάτε από το χωριό των Πινακατών και φτάνετε στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, όπου και μπορείτε να αναζητήσετε το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία για να κάνετε το δεύτερο πικ νικ της ημέρας.

  • Άγιος Γεώργιος- Άγιος Βλάσιος- Άνω Λεχώνια- Κάτων Λεχώνια- Αγριά- Βόλος

Είστε στην τελική ευθεία για την επιστροφή. Στη διαδρομή μπορείτε να σταματήσετε στις «πέστροφες» στο ρέμα μετά τον Άγιο Βλάσιο και πριν τα Λεχώνια και στον σταθμό από το τρενάκι του Πηλίου, τον Μουτζούρη, στα Άνω Λεχώνια. Αν τύχει και πάτε όταν θα έχουν ανοίξει τα εστιατόρια μπορείτε να αναζητήσετε την ταβέρνα του Φουτζόπουλου δίπλα από την εκκλησία. Δεν την πιάνει το μάτι σας, αλλά κάνει κάτι ομελέτες καταπληκτικές. Περνάτε από την παραθαλάσσια Αγριά και καταλήγετε στο Βόλο, σε διαφορετική είσοδο της πόλης από αυτή που φύγατε το πρωί.

Οι Βολιώτες ξέρουν πολλές από αυτές τις τοποθεσίες. Όταν «ανοίξει» η μετακίνηση από νομό σε νομό και όταν ξεκινήσουν να δουλεύουν και τα ξενοδοχεία σας καλούμε να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να έρθετε μια βόλτα στο μαγευτικό Πήλιο, το οποίο συστήνεται ανεπιφύλακτα όλες τις εποχές του χρόνου.           

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Μπούτι ή Στήθος;

Τι είναι καλύτερο; Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το κοτόπουλο έχει κατακτήσει τις καρδιές και το στομάχι των καταναλωτών. Θεωρείται ένα φθηνότερο κρέας σε σχέση με το κόκκινο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα έχει...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα