Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας

  • Μειώστε την ζάχαρη

Γιατί;

Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης είναι υπεύθυνη  για:

Τερηδόνα

Πρόσληψη σωματικού βάρους

Αυξημένες πιθανότητες για λιπώδη διήθηση

Αυξημένες πιθανότητες για έξαρση της ακμής

Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του ορθού

Πώς;

Μειώνοντας την κατανάλωση:

Αναψυκτικών

Γλυκών, ζαχαρωδών, αρτοπαρασκευασμάτων με γλυκιά γεύση

Δημητριακών πρωινού με ζάχαρη

Γιαουρτιού με γεύσεις

Διαβάζετε την ετικέτα: αποφεύγετε ζάχαρη, δεξτρόζη, σιρόπι αμύλου, σιρόπι καλαμποκιού…..

  • Μειώστε το αλάτι

Γιατί;

Γιατί αυξημένη κατανάλωση αλατιού προκαλεί:

Κατακράτηση υγρών- κυτταρίτιδα

Αύξηση αρτηριακής πίεσης

Έκπτωση νεφρικής λειτουργίας

Αυξημένη πιθανότητα για γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο στομάχου

Πώς;

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αποφύγετε όσες γράφουν: ΝΑΤΡΙΟ (φωσφορικό, βενζοικό, καζεινικό, γλουταμινικό, προπιονικο κλπ)

Αντικαταστήστε το αλάτι με υποκατάστατο (KCl) ή λεμόνι, ξίδι, μυρωδικά, μπαχαρικά

Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι (δημητριακά πρωινού, σως, κονσέρβες, μπισκότα….)

  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Γιατί;

Γιατί βοηθούν στην:

Μείωση επιπέδων χοληστερόλης

Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Αύξηση κορεσμού στο στομάχι

Πρόληψη δυσκοιλιότητας

Πρόληψη καρκίνου π. εντέρου

Πώς;

Καταναλώνοντας:

Βρώμη, ξηροί καρποί και ξερά φρούτα για πρωινό αντί για απλά δημητριακά

Ολικής άλεσης δημητριακά και ψωμί καθώς και αναποφλοίωτο ρύζι ή πλιγούρι αντί για τα αντίστοιχα λευκά.

Φρούτα (με τη φλούδα) αντί των χυμών, πόσο μάλλον «σουρωμένων» χυμών

«Ειδικά» προϊόντα με περισσότερες ίνες

Λαδερά λαχανικά και όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα

  • Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού

Γιατί;

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, Φτωχό σε κορεσμένο λίπος

Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα

Πλούσιο σε βιταμίνη D και ανόργανα συστατικά Ca, P, Fe, Zn, I, Mg, K

Η κατανάλωσή του σχετίζεται με την:

Καλή λειτουργία καρδιάς και αγγείων

Καλή λειτουργία Νευρικού Συστήματος (πρόληψη Alzheimer, άνοιας, κατάθλιψης…)

Μείωση φλεγμονής

Πώς;

Κατανάλωση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε μεγάλα (άρα και ακριβά) ψάρια

Προτιμήστε σαρδέλα, γαύρο, σκουμπρί (κολιό), παλαμίδα

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new nail trends for S/S2025!

Ολοκληρώνουμε την τριλογία μας για τις νέες τάσεις της σεζόν, φυσικά με τα νύχια μας! Είτε είναι “γατίσια”, είτε κομψά είτε πιο…εντυπωσιακά, οι τάσεις φέτος κρατούν λίγο πιο χαμηλό προφίλ….Κορίτσια, αφήστε λίγο στην άκρη...
Περισσότερα
Υγεια

Τα συμπληρώματά που αυξάνουν την Libido

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι οι δύο πυλώνες που αδιαμφισβήτητα πάνω σε αυτούς οικοδομείται η καλή σεξουαλική υγεία, η αυξημένη ερωτική επιθυμία και η γονιμότητα. Όπως σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή...
Περισσότερα
Υγεια

Τα εσπεριδοειδή νικούν την κατάθλιψη

Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που  παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον...
Περισσότερα
Υγεια

Οι 10+1 καλύτερες ελληνικές υπερτροφίες

Κρόκος Κοζάνης Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως την κροκίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξανθίνη και την λουτεϊνη καθώς και  σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο. Αποτελεί παράλληλα πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. H σαφρανάλη και...
Περισσότερα