Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας

  • Μειώστε την ζάχαρη

Γιατί;

Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης είναι υπεύθυνη  για:

Τερηδόνα

Πρόσληψη σωματικού βάρους

Αυξημένες πιθανότητες για λιπώδη διήθηση

Αυξημένες πιθανότητες για έξαρση της ακμής

Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του ορθού

Πώς;

Μειώνοντας την κατανάλωση:

Αναψυκτικών

Γλυκών, ζαχαρωδών, αρτοπαρασκευασμάτων με γλυκιά γεύση

Δημητριακών πρωινού με ζάχαρη

Γιαουρτιού με γεύσεις

Διαβάζετε την ετικέτα: αποφεύγετε ζάχαρη, δεξτρόζη, σιρόπι αμύλου, σιρόπι καλαμποκιού…..

  • Μειώστε το αλάτι

Γιατί;

Γιατί αυξημένη κατανάλωση αλατιού προκαλεί:

Κατακράτηση υγρών- κυτταρίτιδα

Αύξηση αρτηριακής πίεσης

Έκπτωση νεφρικής λειτουργίας

Αυξημένη πιθανότητα για γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο στομάχου

Πώς;

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αποφύγετε όσες γράφουν: ΝΑΤΡΙΟ (φωσφορικό, βενζοικό, καζεινικό, γλουταμινικό, προπιονικο κλπ)

Αντικαταστήστε το αλάτι με υποκατάστατο (KCl) ή λεμόνι, ξίδι, μυρωδικά, μπαχαρικά

Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι (δημητριακά πρωινού, σως, κονσέρβες, μπισκότα….)

  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Γιατί;

Γιατί βοηθούν στην:

Μείωση επιπέδων χοληστερόλης

Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Αύξηση κορεσμού στο στομάχι

Πρόληψη δυσκοιλιότητας

Πρόληψη καρκίνου π. εντέρου

Πώς;

Καταναλώνοντας:

Βρώμη, ξηροί καρποί και ξερά φρούτα για πρωινό αντί για απλά δημητριακά

Ολικής άλεσης δημητριακά και ψωμί καθώς και αναποφλοίωτο ρύζι ή πλιγούρι αντί για τα αντίστοιχα λευκά.

Φρούτα (με τη φλούδα) αντί των χυμών, πόσο μάλλον «σουρωμένων» χυμών

«Ειδικά» προϊόντα με περισσότερες ίνες

Λαδερά λαχανικά και όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα

  • Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού

Γιατί;

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, Φτωχό σε κορεσμένο λίπος

Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα

Πλούσιο σε βιταμίνη D και ανόργανα συστατικά Ca, P, Fe, Zn, I, Mg, K

Η κατανάλωσή του σχετίζεται με την:

Καλή λειτουργία καρδιάς και αγγείων

Καλή λειτουργία Νευρικού Συστήματος (πρόληψη Alzheimer, άνοιας, κατάθλιψης…)

Μείωση φλεγμονής

Πώς;

Κατανάλωση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε μεγάλα (άρα και ακριβά) ψάρια

Προτιμήστε σαρδέλα, γαύρο, σκουμπρί (κολιό), παλαμίδα

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

6+1 τρόποι για να «ελαφρύνεις» το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Shine and sparkle… It’s the most wonderful time of the Year!!!

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τη γιορτή Των Χριστουγέννων, Τη γέννηση Του Ιησού Χριστού μας, που η διδασκαλία Του είχε να κάνει με την αγάπη!!! Αυτές οι μέρες είναι μέρες συγχώρεσης, κατανόησης, ελπίδας, και...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς να πείσω το παιδί μου να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ δεν καταναλώνει την συνιστώμενη πρόσληψη λαχανικών (2,5 κούπες) και φρούτων (1,5-2 κούπες) την ημέρα. Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιλεκτικά παιδιά δεν καταναλώνουν...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

«Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει ίχνη πίσω».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης δ art gallery εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει...
Περισσότερα