Γιατί να καταναλώσω κάστανα;
– Σε αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς έχουν λιγότερο λίπος
– 100 γρ κάστανου (περίπου 15 κάστανα) αποδίδουν 300 θερμίδες
– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (100 γρ καλύπτουν το 75% της ΣΗΠ)
– Είναι καλή πηγή φυτικών ινών (ρύθμιση χοληστερόλης, σακχάρου και καλής λειτουργία πεπτικού)
– Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, την βιταμίνη που βοηθά τόσο στη σύνθεση του DNA όσο και στην αιμοποίηση, αφού εμπλέκεται στον μεταβολιμσό της B12
– Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (υπεύθυνες για την καλή λειτουργία νευρικού συστήματος)
– Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λιπαρά που μεταξύ άλλων συμβάλουν στην μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης, αλλά και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, καθώς και στην ρύθμιση της γλυκαιμίας)
– Αποτελούν πολύ καλή πηγή Καλίου (ο ηλεκτρολύτης που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης)
– Δεν περιέχουν γλουτένη (επομένως είναι κατάλληλα για ασθενείς με κοιλιοκάκη)
Πώς να χειριστώ και να αποθηκεύσω το κάστανο;
- Χαράσσετε πάντα το πάνω μέρος σε σχήμα σταυρού για να ξεφλουδίζονται εύκολα
- Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο υπό κενό αέρος
- Αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες
Πώς να καταναλώσω τα κάστανα;
- Ψητά ή βραστά ως σνακ
- Αντί για πατάτες ως συνοδευτικό του κρέατος (π.χ. χοιρινό με κάστανα)
- Ταιριάζουν εξαιρετικά με άγρια μανιτάρια
- Ταιριάζουν με ξερά φρούτα και με κυδώνια
- Χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως στην ζαχαροπλαστική (κρέμα κάστανο, μαρμελάδα κάστανο, μαρόν γλασέ)
10 ελληνικά εκλεκτά προϊόντα με κάστανο (ή από το δέντρο της καστανιάς)
1. Κάστανα γλασέ με μπράντυ
2. Γλυκό του κουταλιού κάστανο
3. Μους κάστανο
4. Κάστανο με επικάλυψη σοκολάτας υγείας
5. Μέλι καστανιάς
6. Μαρμελάδα κάστανο χωρίς ζάχαρη
7. Μπύρα από κάστανο (από τον Συνεταιρισμός Μελιβοίας)
8. Ελληνικός καφές με κάστανο
9. Μπάρα δημητριακών με κάστανο
10. Λικέρ κάστανο Castanelli (Λέσβος)
Τα πιο νόστιμα ελληνικά κάστανα
- Πηλίου: μέγεθος μέτριο έως μεγάλο
- Μελιβοίας: τα πιο μεγαλόκαρπα, πολύ εμφανίσιμα και γυαλιστερά
- Αριδαίας
- Κρητικά Μαρόνια: απαλά καπνιστή γεύση, κιτρινόσαρκα, μικρότερα
- Πάρνωνα ή Λακωνίας ή Τρίπολης: σκούρο περίβλημα, μεσαίο μέγεθος
- Γαλλικά Μαρόνια: καστανό γυαλιστερό χρώμα
- Βοίου Κοζάνης: θυμίζουν κρητικά
- Αγιάσου Λέσβου: μικρά, γλυκά, νόστιμα
- Καρπενησίου και Δομοκού: παρόμοια με Πήλιου, λίγο μικρότερα.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc