Υγεια

Παγωτό ή παγωμένο γλύκισμα;

Παγωτό: Σύμφωνα με τον Κώδικα τροφίμων και Ποτών το παγωτό είναι το προϊόν που παράγεται από φρέσκο γάλα ή γάλα σε σκόνη και όλα τα λιπαρά του προέρχονται από το γάλα. Μπορεί να περιέχει από 2,5-8% λιπαρά τα οποία αποκλειστικά προέρχονται από το γάλα.

Παγωμένο γλύκισμα: Αντίθετα, στο παγωμένο γλύκισμα τα λιπαρά του γάλακτος έχουν αντικατασταθεί με φυτικά λιπαρά όπως λίπος καρύδας ή φοινικέλαιο, τα οποία δεν αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές φυτικών λιπαρών. Διαβάζοντας την ετικέτα του παγωμένου γλυκίσματος παρατηρούμε τον όρο: γάλα ανασυσταθέν, το που σημαίνει γάλα σε σκόνη που περιέχει φυτικά λιπαρά, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κυρίως υδρογονωμένα trans λιπαρά οξέα που σε προηγούμενο άρθρο (link) τονίσαμε πόσο βλαβερά είναι για την υγεία.

Τι συμβαίνει σήμερα: η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και όλα τα παγωμένα γλυκίσματα ορίζονται ως παγωτά. Με την ενέργεια αυτή, το βάρος της πληροφόρησης πέφτει στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα του παγωτού και να αποφασίζουν για το τι είναι καλύτερο να καταναλώνουν.
Θερμίδες και διατροφική αξία παγωτού: το παγωτό περιέχει περίπου 170 θερμίδες/100γρ. Λόγω του γάλακτος είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Παρόλα αυτά, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, στων οποίων η κατανάλωση θα πρέπει να δοθεί προσοχή από ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Light Παγωτά: τα light παγωτά έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά (από 30-50 θερμίδες λιγότερες). Περιέχουν αντί της ζάχαρης άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως σουκραλόζη, ασπαρτάμη και στέβια, ενώ μπορεί να περιέχουν γάλα ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο.

Το πιο θερμιδογόνο παγωτό: Εδώ η πρωτιά ανήκει στα παγωτά παρφέ με θερμιδική αξία 250-300 θερμίδων /100γρ. Και ο λόγος είναι ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται κρέμα γάλακτος, άρα έχουν και περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τα πιο «θερμιδικά ακίνδυνα» παγωτά: Οι γρανίτες (150 θερμίδες/100γρ) και τα σορμπέ (100 θερμίδες/100γρ) αποτελούν τις πιο ελαφριές θερμιδικά επιλογές. Οι θερμίδες τους παρέχονται μόνο από τη ζάχαρη, αφού δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γρανίτα θα πρέπει να αναγράφεται: λ.χ. «Γρανίτα με άρωμα λεμόνι» και όχι «Γρανίτα λεμόνι» γιατί με αυτόν τον τρόπο παραπλανούνται οι καταναλωτές.

Προσέχω το βάρος μου. Ποιο να επιλέξω;
Το παγωτό είναι ένα πλούσιο γλυκό που δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από 2 με 3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση μετά το γεύμα (καλύτερα όχι έπειτα από ένα πολύ καυτό γεύμα, γιατί μπορεί να προκληθούν κακώσεις στον βλεννογόνο του στόματος). Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελλάκι (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας), όπως και το παγωτό βανίλιας ή φρούτου (π.χ. φράουλα) σε σχέση με το παγωτό σοκολάτας ή το παρφέ, και βέβαια ότι οι γρανίτες, τα σορμπέ, το παγωτό γιαούρτι και τα τύπου 0% ή 0+0% αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Θάλασσα, η μεγαλύτερη θεραπεία!

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της αισθητικής. Είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές, όταν δε νιώθει κανείς στα “καλύτερά” του, με μία βόλτα στη θάλασσα η διάθεση αλλάζει αυτομάτως. Ως Μεσογειακός λαός, αγαπούμε τη...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Φτιάξε το κατάλληλο περιβάλλον για το διάβασμα του παιδιού σου!

Το καλό διάβασμα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητες του παιδιού και το αν έχει όρεξη για μάθηση. Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που πρέπει να διαβάσει και...
Περισσότερα
Υγεια

Τσάι του βουνού και το καλοκαίρι; Γιατί όχι

Αν κάναμε μια λίστα με τις υπερτροφές της Ελλάδας το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης, θα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Ήδη γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη, τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Πώς να φορέσεις το κόκκινο κραγιόν το καλοκαίρι!

Στα προηγούμενα άρθρα μου αναφέρθηκα στα trends SS20, τα οποία είναι αρκετά ενδιαφέροντα και πιο ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάποια κλασικά και elegant παραμένουν στα “in” της...
Περισσότερα