Υγεια

Παγωτό ή παγωμένο γλύκισμα;

Παγωτό: Σύμφωνα με τον Κώδικα τροφίμων και Ποτών το παγωτό είναι το προϊόν που παράγεται από φρέσκο γάλα ή γάλα σε σκόνη και όλα τα λιπαρά του προέρχονται από το γάλα. Μπορεί να περιέχει από 2,5-8% λιπαρά τα οποία αποκλειστικά προέρχονται από το γάλα.

Παγωμένο γλύκισμα: Αντίθετα, στο παγωμένο γλύκισμα τα λιπαρά του γάλακτος έχουν αντικατασταθεί με φυτικά λιπαρά όπως λίπος καρύδας ή φοινικέλαιο, τα οποία δεν αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές φυτικών λιπαρών. Διαβάζοντας την ετικέτα του παγωμένου γλυκίσματος παρατηρούμε τον όρο: γάλα ανασυσταθέν, το που σημαίνει γάλα σε σκόνη που περιέχει φυτικά λιπαρά, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κυρίως υδρογονωμένα trans λιπαρά οξέα που σε προηγούμενο άρθρο (link) τονίσαμε πόσο βλαβερά είναι για την υγεία.

Τι συμβαίνει σήμερα: η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και όλα τα παγωμένα γλυκίσματα ορίζονται ως παγωτά. Με την ενέργεια αυτή, το βάρος της πληροφόρησης πέφτει στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα του παγωτού και να αποφασίζουν για το τι είναι καλύτερο να καταναλώνουν.
Θερμίδες και διατροφική αξία παγωτού: το παγωτό περιέχει περίπου 170 θερμίδες/100γρ. Λόγω του γάλακτος είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Παρόλα αυτά, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, στων οποίων η κατανάλωση θα πρέπει να δοθεί προσοχή από ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Light Παγωτά: τα light παγωτά έχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά (από 30-50 θερμίδες λιγότερες). Περιέχουν αντί της ζάχαρης άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως σουκραλόζη, ασπαρτάμη και στέβια, ενώ μπορεί να περιέχουν γάλα ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο.

Το πιο θερμιδογόνο παγωτό: Εδώ η πρωτιά ανήκει στα παγωτά παρφέ με θερμιδική αξία 250-300 θερμίδων /100γρ. Και ο λόγος είναι ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται κρέμα γάλακτος, άρα έχουν και περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τα πιο «θερμιδικά ακίνδυνα» παγωτά: Οι γρανίτες (150 θερμίδες/100γρ) και τα σορμπέ (100 θερμίδες/100γρ) αποτελούν τις πιο ελαφριές θερμιδικά επιλογές. Οι θερμίδες τους παρέχονται μόνο από τη ζάχαρη, αφού δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γρανίτα θα πρέπει να αναγράφεται: λ.χ. «Γρανίτα με άρωμα λεμόνι» και όχι «Γρανίτα λεμόνι» γιατί με αυτόν τον τρόπο παραπλανούνται οι καταναλωτές.

Προσέχω το βάρος μου. Ποιο να επιλέξω;
Το παγωτό είναι ένα πλούσιο γλυκό που δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από 2 με 3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση μετά το γεύμα (καλύτερα όχι έπειτα από ένα πολύ καυτό γεύμα, γιατί μπορεί να προκληθούν κακώσεις στον βλεννογόνο του στόματος). Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελλάκι (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας), όπως και το παγωτό βανίλιας ή φρούτου (π.χ. φράουλα) σε σχέση με το παγωτό σοκολάτας ή το παρφέ, και βέβαια ότι οι γρανίτες, τα σορμπέ, το παγωτό γιαούρτι και τα τύπου 0% ή 0+0% αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα
Υγεια

Debate: Μαγνήσιο ή μελατονίνη; Τι είναι καλύτερο για τον ύπνο;

Πού μας βοηθάει το μαγνήσιο; Υγεία των οστών και των δοντιών Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς (ρυθμίζοντας την Αρτηριακή Πίεση) Είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό (σύνθεση και απελευθέρωση του «ενεργειακού νομίσματος» ATP) Είναι...
Περισσότερα