Υγεια

Πάσχα και κίνδυνος για τροφικές δηλητηριάσεις

Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν για να παρασκευάσετε ένα ασφαλές γεύμα για την ημέρα του Πάσχα, απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφολοιμώξεις. 

  1. Πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά σε τρεχούμενο νερό, ειδικά το μαρούλι. Τα ωμά λαχανικά μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας (Salmonella spp), ή κολοβακτηριδίου (E. coli). Eάν δεν πλυθούν καλά μπορεί να περιέχουν υπολείμματα χώματος στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν τα παραπάνω βακτήρια.
  2. Μην χρησιμοποιείτε τους ίδιους πάγκους κοπής και τα ίδια σκεύη για ωμό κρέας και για ωμά λαχανικά. Μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο της διασταυρούμενης επιμόλυνσης, δηλαδή μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται στο ωμό κρέας να περάσουν και στα λαχανικά που θα καταναλώσετε ωμά. Για το λόγο αυτό, ή χρησιμοποιείστε άλλα σκεύη ή πλύνετέ τα πολύ καλά.
  3. Ψήστε πολύ καλά το κρέας. Και όταν λέμε καλά, δεν εννοούμε το έξω μέρος, αλλά το κέντρο του. Προσέξτε έτσι ώστε να μην υπάρχουν «κόκκινα» μέρη στο εσωτερικό, κοντά στο κόκκαλο, γιατί αυτό είναι σημάδι ότι το κρέας δεν έχει ψηθεί καλά, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός. 
  4. Πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμό κρέας.
  5. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή ή γεύση στο φαγητό, απορρίψτε το. Κατά πάσα πιθανότητα έχει αλλοιωθεί.
  6. Όσον αφορά στα εντόσθια, φροντίστε αυτά να προέρχονται από νεαρά ζώα (γάλακτος, έως ενός έτους). Ειδικά το συκώτι θα είναι λιγότερο επιβαρυμένο με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που μπορεί πριν να έχουν δοθεί στα ζώα. H διακίνηση και κατανάλωση του σπλήνα έχει απαγορευτεί, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ζώου. 
  7. Για τα πασχαλινά αυγά, φροντίστε πρώτα από όλα να τα βάψετε με φυσικές μπογιές. Οι χημικές μπογιές περνούν από το κέλυφος (το οποίο έχει πόρους) στο αυγό, το οποίο στη συνέχεια θα καταναλώσετε. Μετά από 2-3 μέρες αφού τα βάψετε καλό είναι να τα συντηρήσετε σε ψύξη, δηλαδή στην συντήρηση του ψυγείου σας.
  8. Τα σοκολατένια (αυγά, λαγουδάκια, κοτοπουλάκια) φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. αν η σοκολάτα έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, καλό είναι να μην τα καταναλώσετε.  

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να απολαύσετε την ημέρα όσο περισσότερο μπορείτε. Να θυμάστε ότι το τραπέζι δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά αποτελεί το σημείο συνάντησης, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής ιδεών με φίλους και συγγενείς.

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο; Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα...
Περισσότερα
Υγεια

Αγουρέλαιο: το φάρμακο που πρέπει να τρως

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

New hair trends AW2023!!! Choose yours!!!

Καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο με καλή ψυχολογία, διάθεση για ανανέωση, και διάθεση για αλλαγή πάντα προς το καλύτερο!!! Με το σημερινό άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία των νέων τάσεων σε μακιγιάζ, νύχια και μαλλιά, για τη...
Περισσότερα
Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης,...
Περισσότερα