Την περίοδο των εορτών παρατηρείται πάντα το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης τροφίμων. Αυτή η υπερκατανάλωση ευθύνεται αφενός μεν για την αύξηση του σωματικού βάρους, αφετέρου δε για διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις (πρήξιμο στο στομάχι, την κοιλιά, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Ακολουθούν κάποιες μικρές συμβουλές για να εξομαλύνετε τα παραπάνω φαινόμενα.
- Μην πανικοβάλλεστε και μην ξεκινήσετε να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις όπως «αποτοξινωτικές», μονοφαγικές, χημικές και άλλες ακραίες δίαιτες. Γυρίστε πάλι στις παλιές καλές σας συνήθειες και θα δείτε ότι το βάρος θα αρχίσει να υποχωρεί ήδη από την πρώτη μέρα, αφού ένα σημαντικό μέρος του οφείλεται σε «πρήξιμο» το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω της υπερφαγίας και της ποιότητας των γευμάτων των εορτών.
- Μειώστε την ποσότητα και αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων. Είναι η συμβουλή «πανάκεια», η οποία και βάρος θα σας βοηθήσει να χάσετε και καλύτερα να αισθανθείτε αν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
- Χρησιμοποιείστε το πιάτο του φρούτου για τα κυρίως γεύματά σας. Η μείωση της ποσότητας είναι το «α και το ω» για κάποιον που πρέπει να χάσει βάρος. Χρησιμοποιώντας το πιάτο του φρούτου το μάτι σας «χορταίνει» αφού βλέπει ένα γεμάτο πιάτο, αλλά παράλληλα έχετε μειώσει και την ποσότητα.
- Σηκωθείτε από το τραπέζι λίγο πριν χορτάσετε. Έτσι, θα αποφύγετε το περιττό τσιμπολόγημα, ενώ μετά από 5-10 λεπτά θα νιώθετε χορτάτοι.
- Τρώτε αργά. Με τον τρόπο αυτό θα χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Επικεντρωθείτε την ώρα του φαγητού αποκλειστικά στο πιάτο σας και μην απασχολείστε με άλλες ταυτόχρονες δραστηριότητες (διάβασμα εφημερίδας, παρακολούθηση τηλεόρασης).
- Χρησιμοποιείστε αποκλειστικά ελαιόλαδο στις μαγειρικές παρασκευές. Μετά από τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας, κρέμες, τηγανητά) γεύματα των εορτών, είναι ό,τι καλύτερο. Χρησιμοποιείστε το μάλιστα με φειδώ, έτσι ώστε το φαγητό να γίνει πιο ελαφρύ για το στομάχι σας, αλλά και να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
- Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά. Ειδικά τις πρώτες μέρες μετά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, έτσι ώστε να «αποτοξινωθείτε» από το κρέας. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα αυξήσουν τον κορεσμό του στομάχου σας, ενώ είναι τρόφιμα πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Μαγειρέψτε ελαφρά και απλά. Χωρίς πολλά μπαχαρικά, έτσι ώστε να «ηρεμήσει» το στομάχι σας από τις γαστρονομικές δημιουργίες των προηγούμενων ημερών. Ναι μεν τα περισσότερα μυρωδικά και μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, παρόλα αυτά, όταν προστίθενται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν γαστρεντερικές διαταραχές.
- Ελαχιστοποιήστε το αλάτι. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγετε την περιττή κατακράτηση που μπορεί να έχει προκύψει από την προηγούμενη υπερφαγία.
- Πίνετε πολύ νερό. Έτσι, μειώνετε τα πρηξίματα από την κατακράτηση υγρών που μπορεί να έχει προκύψει τις προηγούμενες ημέρες. Πίνοντας νερό, ο οργανισμός αποβάλλει και περισσότερα υγρά από το σώμα μας. Ένας οργανισμός που κατακρατεί υγρά, εάν δεν του προσφέρουμε νερό, αισθάνεται αφυδατωμένος και κατακρατεί ακόμη περισσότερα υγρά και έτσι το αίσθημα του πρηξίματος εντείνεται.
- Καταναλώστε χαμομήλι. Έχει ήπιες διουρητικές ιδιότητες οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ στο να υποχωρήσει το πρήξιμο. Παράλληλα, ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές.
- Μειώστε λίγο τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας για 2 ημέρες. Τρώγοντας ψάρι ή κοτόπουλο και σαλάτα με το μεσημεριανό και το βραδινό σας, χωρίς μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και ψωμί, θα νιώσετε αρκετά ανάλαφροι, αφού και αυτή η διαδικασία βοηθάει έτσι ώστε να αποβάλλετε περιττά υγρά από τον οργανισμό σας.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc