Νεες τεχνολογιες

Please wait… it’s loading!!!

Η συγκεκριμένη στήλη, σκοπό έχει την παρουσίαση θεμάτων πληροφορικής. Άτομα λιγότερο εξοικειωμένα με τους υπολογιστές, αλλά και πιο έμπειροι χρήστες, θα βρίσκουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να ενημερωθούν. Θα χαρώ να μου στείλετε ιδέες για άρθρα και να απαντήσω σε απορίες σας.

Ας ξεκινήσουμε…

Ο υπολογιστής (κομπιούτερ στα ελληνικά?!) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είτε για ψυχαγωγία, είτε για εργασία, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν υπολογιστή. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τις τηλεοράσεις. Όσοι δεν έχουν (σπάνιο) σκέφτονται να αγοράσουν. Αλλά και κάποιοι που έχουν, σκέφτονται να τον αντικαταστήσουν επειδή είναι παλιός ή επειδή δεν ανοίγει το Facebook σε 1 δευτερόλεπτο. Όπως καταλάβατε, θα μιλήσουμε ή μάλλον θα πληκτρολογήσουμε… ένα σύντομο οδηγό για αγορά υπολογιστή. Ο οδηγός απευθύνεται σε αρχάριους-εκκολαπτόμενους μάστερ των υπολογιστών.

Αφορμή για το άρθρο, στάθηκε μια πρόσφατη προσωπική εμπειρία. Μία φίλη με ρώτησε στο viber, ποιο φορητό υπολογιστή να αγοράσει. Ήταν ανάμεσα σε δύο, 250€ και 350€ αντίστοιχα. Πριν προλάβω να απαντήσω, είχε ήδη αγοράσει ένα με 699€, γιατί ο πωλητής της είπε ότι είναι πολύ δυνατό μηχάνημα!!! Δεν αμφισβητώ πως ο πωλητής της πρότεινε κάτι πολύ καλό, αλλά θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα, ίσως και με τα μισά, να αγοράσει υπολογιστή που θα υπερκάλυπτε τις ανάγκες της. Άρα, πρώτα από όλα πρέπει να καταγράψουμε τις ανάγκες μας. Μια σειρά ερωτήσεων θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υπολογιστής για να καλύψει τις απαιτήσεις μας. Σε συνδυασμό πάντα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.

1. Χρειάζομαι φορητό υπολογιστή ή σταθερό;
Συνήθως, σε σταθερό υπολογιστή επενδύουν όσοι είναι gamers ή χρησιμοποιούν σχεδιαστικά προγράμματα (π.χ. AUTOCAD). Αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών ή των προγραμμάτων ανεβάζει συνεχώς τις απαιτήσεις και ο συγκεκριμένος τύπος υπολογιστή αναβαθμίζεται εύκολα, χωρίς να απαιτείται η αντικατάστασή του σε βάθος χρόνου. Απαιτεί, βέβαια, και αγορά οθόνης, καθώς και περιφερειακών (π.χ. πληκτρολόγιο, οθόνη). Επίσης είναι οικονομικότερη λύση από ένα φορητό με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο φορητός, όμως, προσφέρει αυτό που λέει το όνομά του, φορητότητα. Μπορούμε να δουλέψουμε στο γραφείο και το βράδυ να δούμε μία ταινία στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι το καλοκαίρι. Για το μέσο χρήστη που σερφάρει στο internet και χρησιμοποιεί απλές εφαρμογές, το λάπτοπ είναι ιδανική λύση. Σε συνδυασμό με το κόστος, που έχει πέσει αρκετά και τις επιδόσεις που έχουν ανέβει, ο φορητός είναι μονόδρομος. Βασικό μειονέκτημα είναι η δυσκολία αναβάθμισης, που όμως θα αργήσει να έρθει, αν επιλέξουμε σωστά από την αρχή.

2. Τι επεξεργαστή να έχει;
Ο επεξεργαστής είναι το σημαντικότερο κομμάτι του υπολογιστή. Καθορίζει κατά κύριο λόγο τις επιδόσεις. Είναι το σημείο που λαμβάνει μέρος όλη η «επεξεργασία» των δεδομένων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να πάρουμε τον ισχυρότερο. Αν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα φορτίο με τα χέρια, μπορούμε προφανώς και με το αυτοκίνητο. Εξαρτάται από εμάς και τις ανάγκες μας. Συνήθως, οι επεξεργαστές είναι Intel ή AMD, με την Intel να είναι κυρίαρχος στην αγορά, χωρίς όμως να υπερισχύει σε όλους. Τι πρέπει να προσέξουμε; Τη γενιά του επεξεργαστή, τον αριθμό των πυρήνων και την ταχύτητα του. Ανάμεσα σε δύο ίδιας τεχνολογίας π.χ. Intel I7-7700 και I7-6700 , θα προτιμήσουμε τον πιο πρόσφατης γενιάς I7-7700. Ανάμεσα σε ίδιας γενιάς θα επιλέξουμε αυτόν που δεν θα εξαφανίσει το budget μας. Μία ταχύτητα της τάξης 2GHz και τουλάχιστον 2 πυρήνων θα καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

3. Τι μνήμη να έχει;
Η μνήμη αποτελεί επίσης ένα από τα κυριότερα εξαρτήματα του υπολογιστή. Είναι ο χώρος που αποθηκεύονται «προσωρινά» τα δεδομένα για να υποστούν επεξεργασία. Δεν πρέπει να τη συγχέουμε με το σκληρό δίσκο ή άλλα οπτικά μέσα, γιατί εκεί η πληροφορία αποθηκεύεται μόνιμα. Όσο μεγαλύτερη σε χωρητικότητα αλλά και σε ταχύτητα προσπέλασης, τόσο καλύτερα. Και εδώ ισχύει, όμως, ότι και μικρότερη μνήμη μπορεί να μας καλύπτει. Μία μνήμη 4GB (χωρητικότητα) στα 1600 MHz (ταχύτητα) είναι μια καλή αφετηρία. Υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι κατασκευαστές χωρίς αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους. Μην το πολυσκέφτεστε όμως και αγχώνεστε, γιατί μπορεί να αναβαθμιστεί ανά πάσα στιγμή εύκολα, ακόμα και στους φορητούς υπολογιστές.

4. Τι σκληρό δίσκο να έχει;
Ο σκληρός δίσκος είναι και αυτός πολύ σημαντικός. Συναντάται σε δύο τύπους, HDD και SSD. Οι SSD είναι νέας γενιάς και έχουν περίπου την ίδια τεχνολογία με τα φλασάκια USB. Οι HDD είναι βετεράνοι, με παρουσία 20 χρόνων. Οι πρώτοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος, πιο γρήγοροι αλλά με μεγαλύτερο κόστος. Αν οι ανάγκες μας απαιτούν μεγάλη χωρητικότητα, π.χ. γιατί έχουμε πολλά αρχεία βίντεο ή φωτογραφίες, ένας HDD (500GB-1TB) αποτελεί μία καλή και οικονομική λύση. Αν είμαστε λιγότερο απαιτητικοί σε χωρητικότητα, ταυτόχρονα όμως θέλουμε τα Windows να φορτώνουν σε χρόνο dt, θα καταλήξουμε σε ένα SSD (64GB-128GB). Βέβαια, ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος τα υβριδικά συστήματα. Δηλαδή, το λειτουργικό σύστημα (π.χ Windows) να εγκατασταθεί σε ένα SSD (32-64GB) και για αποθήκευση δεδομένων να χρησιμοποιούμε ένα HDD 250GB. Αν διαθέτουμε και εξωτερικό σκληρό δίσκο, τότε μπορούμε να χαμηλώσουμε και άλλο τον πήχη και να πάμε σε κάτι οικονομικότερο.

3. Τι λειτουργικό σύστημα να έχει;
Η ύπαρξη λειτουργικού συστήματος, ανεβάζει το κόστος αγοράς. Στους περισσότερους υπολογιστές υπάρχουν προεγκατεστημένα τα Windows 10. Έγινε το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, κυρίως λόγω της απλότητας και της φιλικότητας του περιβάλλοντος χρήστη. Υπάρχουν και δωρεάν λειτουργικά συστήματα όπως το Ubuntu, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν μερίδιο της αγοράς γιατί βελτιώθηκαν σε υποστήριξη εφαρμογών αλλά και σε απλότητα. Για το μέσο χρήστη τα Windows είναι μονόδρομος. Αν όμως κάποιος φίλος μπορεί να σας εγκαταστήσει κάποια διανομή Linux, τότε να το προτιμήσετε. Θα απαλλαγείτε και από το άγχος των ιών που κυκλοφορούν στο internet καθώς τα windows είναι νούμερο 1 θύμα των κυβερνοεπιθέσεων.

4. Τι άλλο να προσέξω;
Οι φορητοί υπολογιστές, με μικρότερη οθόνη συνήθως, για να μειωθεί το βάρος τους δεν διαθέτουν DVD. Αν θέλετε να γράψετε CD μουσικής ή DVD ταινίας, θα πρέπει να αγοράσετε εξωτερική συσκευή. Επίσης η επέκταση της εγγύησης είναι ένα κόστος που δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείτε, αν είστε «προσεκτικός» χρήστης, γιατί η εργοστασιακή σας καλύπτει για ένα χρόνο. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που για ένα απαιτητικό χρήστη θα έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο, όπως η μητρική, η κάρτα γραφικών και η κάρτα ήχου. Αλλά ο μέσος χρήστης καλύπτεται με ότι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Από εφαρμογές, υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων που υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας.

Συνοψίζοντας, κάθε υπολογιστής έχει κατασκευαστεί για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες. Για κάποιο χρήστη μπορεί να είναι ο ιδανικός, ενώ κάποιον άλλο να μην τον καλύπτει. Πρώτα πρέπει να καταγράψετε τις ανάγκες σας και με τη βοήθεια του άρθρου να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα για εσάς λύση.

Στο επόμενο άρθρο, θα μάθουμε πως μπορούμε να προστατευθούμε εμείς αλλά κυρίως τα παιδιά, όταν σερφάρουν στο Internet.

Αχιλλέας Καράβας
achilleas.karavas@gmail.com
Software Developer

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα