Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επισημονικό περτιοδικό Apettite φάνηκε να συνδέει έντονα την ποσότητα που καταναλώνουμε με τον τρόπο με τον οποίο είναι στημένο διακοσμητικά ένα πιάτο. Η έρευνα ξεκίνησε την ανάλυσή της δίνοντας το παράδειγμα ενός gourmet εστιατορίου, όπου τα πιάτα έχουν πάντα πολύ μικρές ποσότητες και πολύ ευφάνταστο food styling. Σε αυτά τα εστιατόρια το μάτι μας «χορταίνει» από την όμορφη εικόνα και τείνουμε να απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο τη σχετικά μικρή μερίδα που μας σερβίρουν και αισθανόμαστε ότι έχει καλύτερη γεύση, με αποτέλεσμα να μη θέλουμε άλλο.
Για να φτάσει η έρευνα σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποίησε τη βοήθεια περίπου 100 ατόμων στα οποία σέρβιρε σε δύο διαφορετικές φάσεις τον ίδιο ακριβώς συνδυασμό φαγητών, μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο, αλλά με διαφορετική διακόσμηση και κατανομή στο πιάτο. Έτσι, τη μια μέρα έφαγαν κοτόπουλο με καστανό ρύζι και αμύγδαλα με παραδοσιακό σερβίρισμα και την άλλη με gourmet.
Η πλειοψηφία ευχαριστήθηκε πολύ περισσότερο το gourmet πιάτο, ισχυρίστηκε ότι ήταν πιο εύγευστο (ενώ ήταν ακριβώς το ίδιο!) και δε θέλησε να φάει περισσότερο, ενώ οι περισσότεροι έφαγαν γρήγορα και ακατάστατα το παραδοσιακά στημένο πιάτο, ζητώντας λίγο παραπάνω.
Εύκολα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και το φαγητό μπορεί να υποκύψει στα παιχνίδια του μυαλού. Η συγκεκριμένη μελέτη μας απέδειξε ότι ο τρόπος στησίματος ενός πιάτου μπορεί να έχει τελικά πολύ μεγάλη σημασία και στην καθημερινότητα μας και να μας βοηθήσει να τρώμε λιγότερο.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα απλώσουμε βίαια το ρύζι μας στο πιάτο, μην υπολογίζοντας ακριβώς την ποσότητα και μη σεβόμενοι την εικόνα του, ας σκεφτούμε μήπως λίγα λεπτά στο food styling μας βοηθήσουν να απολαύσουμε καλύτερα το πιάτο μας και να φάμε λιγότερο.
Η εμφάνιση «αλλάζει» και τις γεύσεις
Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο φαγητού μπορεί να δώσει επιπλέον πόντους στη γεύση του, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ο καθηγητής ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Charles Spence, έδειξε ότι μια σαλάτα «τακτοποιημένη» στο πιάτο και ευπαρουσίαστη, μπορεί να μας κάνει να την πληρώσουμε ακόμα και 3 φορές περισσότερο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια μπριζόλα, αν την κόψουμε σε λεπτές φέτες.
Στην έρευνά του περισσότεροι από 130 άνθρωποι δοκίμασαν μια σαλάτα και μια μπριζόλα με πατάτες τηγανητές, σερβιρισμένα με 3 διαφορετικούς τρόπους. Παρά το γεγονός ότι τα υλικά στη σαλάτα ήταν ακριβώς τα ίδια, εκείνη στην οποία το αγγούρι ήταν κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες έμοιαζε νοστιμότερη. Οι εθελοντές μάλιστα δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να την πληρώσουν ακόμα και 3 φορές περισσότερο. Όσον αφορά τη μπριζόλα, διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο λαχταριστή στη μέση του πιάτου από ότι στην άκρη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Charles Spence, ό,τι φαίνεται πιο ωραίο μας μοιάζει και πιο νόστιμο, γεγονός που έχει να κάνει με το ότι εκτιμούμε την προσπάθεια που έχει καταβάλλει αυτός που μας σερβίρει το πιάτο.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τα πιάτα που δεν είναι παραφορτωμένα και που έχουν το φαγητό στο κέντρο του σερβίτσιου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αρέσκονται στο να τους σερβίρουν τα τρόφιμα σε μονούς και όχι σε ζυγούς αριθμούς (π.χ. 3 φουντίτσες μπρόκολου αντί για 4).
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc