Η ανάπτυξη της Τεχνολογίας και η συμβολή της Πληροφορικής στο πλαίσιο της σύγχρονης θεώρησης του Πολιτισμού είναι καταλυτική στην εποχή μας. Η έννοια του Πολιτισμού είναι πολυδιάστατη και για την καλύτερη μελέτη της, τη χωρίζουμε σε υποκατηγορίες. Μια από αυτές θα λέγαμε πως είναι ο Ψηφιακός Πολιτισμός.
Ο Ψηφιακός Πολιτισμός στοχεύει στην ανάδειξη, στην προστασία, στην προβολή και τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος μέσω προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Προωθεί τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς αναδεικνύοντας νέους τρόπους διοίκησης των πολιτισμικών οργανισμών στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Μπορεί να ενσωματώσει μοντέρνα γνωστικά πεδία π.χ. μοντελοποίηση με 3D γραφικά, VR, AR, κινητές επικοινωνίες, επεξεργασία σημάτων και πολυμέσων, τεχνολογίες διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την καλύτερη ψηφιακή διαχείριση, την καταγραφή και την επιμέλεια της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Εξ αιτίας της ανάγκης λοιπόν, για παρουσία και στον Ψηφιακό κόσμο, πολιτισμικοί οργανισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της δημιουργικής βιομηχανίας άρχισαν να προωθούν το περιεχόμενό τους σε μια ψηφιακή αγορά πολιτισμού. Ακούμε για ψηφιακή καινοτομία στην Τέχνη. Ακούμε συνεχώς για την αναγκαιότητα της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και για την άμεση πρόσβαση και αξιοποίηση του πολιτιστικού υλικού. Ακόμα, η παρουσία στον Ψηφιακό κόσμο είναι αδιαμφισβήτητα ένας τρόπος προσέλκυσης του νεανικού κοινού.
Το Διαδίκτυο είναι σίγουρο πως κατάργησε τις αποστάσεις και γέννησε νέους δρόμους επικοινωνίας, πληροφόρησης, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, έκφρασης και φαίνεται πως ενισχύθηκε και η διάδραση και η αμεσότητα.
Η ψηφιοποίηση του υλικού είναι αλήθεια πως δημιουργεί ένα «άνοιγμα» στο χώρο του Πολιτισμού, μια νέα ευκαιρία ύπαρξης, βοηθά στον διαμοιρασμό του, στην επικοινωνία μεταξύ φορέων και μεταξύ φορέα και κοινού, ακόμα και στη συντήρηση του υλικού, αφού ίσως να μη χρειάζεται όλοι να έχουν φυσική πρόσβαση σε αυτό για να το χρησιμοποιήσουν.
Φαίνεται από όλα αυτά πως η ανάπτυξη της Τεχνολογίας συνέβαλλε αρκετά σε κάποιους από τους στόχους του Πολιτισμού και των φορέων που τον υπηρετούν, ωστόσο αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν εκπαιδευτεί κατάλληλα στα ψηφιακά εργαλεία και αν δεν πάρει ο οργανισμός σωστές αποφάσεις για το υλικό που υπάρχει στον ψηφιακό κόσμο, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ δυσάρεστο και ίσως δε θα μπορέσει να διορθωθεί.
Θα λέγαμε πως τα ψηφιακά εργαλεία και οι δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η Τεχνολογία είναι εδώ για να μας βοηθήσουν παράλληλα με αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα. Το ψηφιακό υλικό είναι καλό να πηγαίνει παράλληλα με το φυσικό υλικό.