Στα διατροφικά οφέλη της σούπας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μα μερίδα σούπας (250ml) περιέχει περίπου 100 θερμίδες (κατά μέσο όρο, ανάλογα με το περιεχόμενο), τιμή αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως σνακ. Όταν, μάλιστα η σούπα καταναλώνεται ως πρώτο πιάτο, λόγω της υγρής της φύσης, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και μειώνει την επιθυμία για πρόσληψη πρόσθετης τροφής.
Με την κατανάλωση σούπας επιτυγχάνουμε την αύξηση της πρόσληψης λαχανικών. Είναι γνωστός ο ρόλος τόσο των λαχανικών όσο και των φρούτων στη διατήρηση της υγείας μέσω της πρόσληψης πλήθους βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 400γρ φρούτων και λαχανικών/ ημέρα. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν επιτυγχάνουν αυτή τη σύσταση. Η συστηματική κατανάλωση σούπας λαχανικών ή χορταρικών, μπορεί να ειπωθεί πως συμβάλλει σημαντικά στην απαραίτητη πρόσληψη λαχανικών μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, προσλαμβάνονται όλες οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που διαχέονται από τα λαχανικά στο νερό της σούπας, πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν έτσι τα κύτταρα και κατ’ επέκταση τον οργανισμό από χρόνιες νόσους όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι η σούπα ως είδος διατροφής συνεισφέρει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Πράγματι, οι σούπες περιέχουν νερό σε ποσοστά που κυμαίνονται από 45% ως 75%. Η διατήρηση του ισοζυγίου υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού. Καμιά λειτουργία των κυττάρων δε μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία νερού. Το νερό, μεταξύ άλλων, βοηθά στη μεταφορά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στο αίμα, στην αποβολή των περιττών ουσιών μέσω των σωματικών εκκρίσεων, ελαττώνει την τριβή μεταξύ των οργάνων, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Τόσο η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και άρα και φυτικών ινών, όσο και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού –που είδαμε ότι προκύπτουν από την κατανάλωση σούπας- συμβάλλουν εξίσου στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διευκόλυνση της πέψης, γεγονός το οποίο σχετίζεται με τη μείωση περιστατικών δυσκοιλιότητας.
Τέλος, ας δούμε τα διατροφικά «ατού» διαφορετικών τύπων σούπας.
Η κρεατόσουπα με λαχανικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη Β12, αλλά και σε ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος.
Η κοτόσουπα και τα γιουβαρλάκια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων που δίνουν ενέργεια, όπως και ο παραδοσιακός τραχανάς.
Οι σούπες των οσπρίων είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο. Η ντοματόσουπα είναι πλούσια στην ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, ενώ η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Η χορτόσουπα με σπανάκι είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκύους, ενώ η μανιταρόσουπα είναι πλούσια σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κολοκυθόσουπα είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή.
Φυσικά μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς, αρκεί να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Σε γενικές γραμμές όσο πιο πολλά είναι τα τρόφιμα που περιέχονται σε ένα πιάτο, τόσο μεγαλύτερη και η ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc.