Υγεια

Τα διατροφικά ατού της αγκινάρας

Αυτό το λαχανικό ή το αγαπάς ή το μισείς. Προέρχεται από τη Μεσόγειο και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις πιθανές φαρμακευτικές του ιδιότητες και τώρα είναι στην εποχή του. Τα  πιθανά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένη πέψη, καρδιακή υγεία και υγεία του ήπατος. Το εκχύλισμα αγκινάρας, το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό, είναι επίσης ολοένα και πιο δημοφιλές ως συμπλήρωμα.

Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Μια μεσαία αγκινάρα περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 23-28% της ημερήσιας πρόσληψης. Περιέχει μόνο 60 θερμίδες η μία

Μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μεγάλη ανασκόπηση σε περισσότερους από 700 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Μια μελέτη σε 143 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας που λαμβάνεται καθημερινά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 18,5% και 22,9% της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να αυξήσει την “καλή” χοληστερόλη HDL σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη σε 98 άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας ημερησίως για 12 εβδομάδες μείωσε τη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 2,76 και 2,85 mmHg, αντίστοιχα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ σας από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι σας.

Σε μία μελέτη, το εκχύλισμα αγκινάρας που χορηγήθηκε σε αρουραίους είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη ηπατική βλάβη, υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και καλύτερη ηπατική λειτουργία μετά από υπερβολική δόση φαρμάκου, σε σύγκριση με αρουραίους που δεν έλαβαν εκχύλισμα αγκινάρας.

Οι μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.

Για παράδειγμα, μία δοκιμή σε 90 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο έδειξε ότι η κατανάλωση 600 mg από εκχύλισμα αγκινάρας ημερησίως για δύο μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία.

Σε μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκους ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, η λήψη εκχυλίσματος αγκινάρας καθημερινά για δύο μήνες είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη φλεγμονή του ήπατος και λιγότερη απόθεση λίπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στις αγκινάρες – η κυαναρίνη και η σιλυμαρίνη – είναι εν μέρει υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη.

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι αγκινάρες είναι μια μεγάλη πηγή ινών, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

Σε μία μελέτη, 12 ενήλικες εμφάνισαν βελτίωση στα βακτήρια του εντέρου όταν κατανάλωναν ένα εκχύλισμα αγκινάρας που περιέχει ινουλίνη κάθε ημέρα για τρεις εβδομάδες.

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, ναυτία και καούρα.

Μια μελέτη σε 247 άτομα με δυσπεψία κατέδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας ημερησίως για έξι εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα, όπως μετεωρισμό και δυσάρεστα συναισθήματα πληρότητας, σε σύγκριση με τη μη λήψη εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Ορισμένα αντιοξειδωτικά – όπως ρουτίνη, κερσετίνη, σιλυμαρίνη και γαλλικό οξύ – στις αγκινάρες θεωρούνται υπεύθυνα για αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι η σιλυμαρίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος σε μελέτες με ζώα και στο εργαστήριο.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

6+1 τρόποι για να «ελαφρύνεις» το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Shine and sparkle… It’s the most wonderful time of the Year!!!

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τη γιορτή Των Χριστουγέννων, Τη γέννηση Του Ιησού Χριστού μας, που η διδασκαλία Του είχε να κάνει με την αγάπη!!! Αυτές οι μέρες είναι μέρες συγχώρεσης, κατανόησης, ελπίδας, και...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς να πείσω το παιδί μου να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ δεν καταναλώνει την συνιστώμενη πρόσληψη λαχανικών (2,5 κούπες) και φρούτων (1,5-2 κούπες) την ημέρα. Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιλεκτικά παιδιά δεν καταναλώνουν...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

«Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει ίχνη πίσω».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης δ art gallery εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει...
Περισσότερα