Η χώρα μας είναι γνωστή για την ομορφιά της, τα καταπράσινα βουνά, τις παραλίες, τις λίμνες και τους καταρράκτες. Νομίζω πως είναι καιρός να μιλήσουμε και για τα σπήλαια που υπάρχουν στην Ελλάδα και από αυτά διάλεξα τα πιο εντυπωσιακά.
- Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης. Υπάρχει μια φυσική είσοδος που είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40×50 μέτρων) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής και μια τεχνητή. Η λίμνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μέτρα περίπου και βάθος 10- 40 μέτρα. Οι σταλακτίτες που βρίσκονται μέσα στο σπήλαιο χρονολογούνται στα 20.000 χρόνια και το θέαμα είναι συγκλονιστικό! Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στο σπήλαιο έκαναν λατρευτικές λειτουργίες. Κατά την αρχαιότητα, λάτρευαν τον Θεό Πάνα και τις Νύμφες. Εξ αιτίας αυτού το σπήλαιο ονομάζεται και «Σπήλαιο των Νυμφών». Ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Πετρόχειλο το 1951.
- Σπήλαιο Περάματος
Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο λόφο Γορίτσα. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση σπήλαιο στην Ελλάδα με 4,8 στρέμματα! Χρονολογείται στα 1.500.000 χρόνια ενώ οι πρώτες σύγχρονες αναφορές για την ύπαρξή του χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κάτοικοι έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων. Το σπήλαιο ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια ενώ διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Έχει πολλούς χώρους και διαδρόμους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και εντυπωσιακές κολώνες σε πανέμορφα συμπλέγματα. Η έκτασή του φτάνει τα 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή φτάνει τα 1.100 μέτρα. Η θερμοκρασία είναι 18°C και η υγρασία φτάνει το 100%.
- Το Σπήλαιο των Λιμνών
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου της Αχαΐας και απέχει 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Έχει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, παράξενες μορφές και σχέδια με σταλακτίτες, μυστηριώδεις στοές και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι σίγουρα οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που επεκτείνονται σε 3 ορόφους και το κάνουν μοναδικό σε όλο τον κόσμο! Προς το παρόν έχουν αξιοποιήσει τα 500 περίπου μέτρα του σπηλαίου. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο μέσω της τεχνητής σήραγγας, η οποία καταλήγει στο δεύτερο όροφο. Μέσω υπερυψωμένων τεχνητών γεφύρων γίνεται η διάβαση των. Στον κάτω όροφο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και ζώων, ακόμα και ιπποπόταμου.
- Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη
Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Δράμας, κοντά στο χωριό Κοκκινόγεια. Διασχίζεται από τον ποταμό Αγγίτη και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο της χώρας με μήκος 13 χλμ. και ύψος 400 μέτρα. Το επισκέψιμο τμήμα του αγγίζει σχεδόν τα 500 μέτρα. Το σπήλαιο έχει σταθερή θερμοκρασία 17ο C και στολίζεται από λευκούς και ερυθρόμορφους σταλακτίτες σε ποικίλες μορφές. Λέγεται και Μααρά, είτε είναι αραβική ονομασία που σημαίνει μικρό σπήλαιο είτε εβραϊκή και σημαίνει νερό από το βουνό. Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ. Αυτά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Στην είσοδο υπάρχει υδροτροχός που λειτουργούσε από την τουρκοκρατία και χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση των γύρω περιοχών μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Έχουν βρεθεί ακόμα μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι και ένα είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας.
- Το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά
Βρίσκεται στην Καστοριά και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια στα Βαλκάνια. Διαθέτει σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος, ενώ έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της, έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές. Έχουν φτιαχτεί ειδικές διαδρομές κατάλληλα διαμορφωμένες με σεβασμό προς το περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις 7 λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά, οι οποίες είναι γλυκού νερού. Αυτό το κάνει μοναδικό στην Ελλάδα. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν οστά αρκούδας και η χρονολογία τους εκτιμάται σε 10.000 χρόνια. Ανακαλύφτηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά του από την είσοδό του που έχει τη μορφή στόματος δράκου.
Σήμερα σας παρουσιάσαμε κάποια από τα πολλά σπήλαια της Ελλάδας. Είναι σίγουρο πως υπάρχουν και άλλα που αξίζει να ανακαλύψουμε!