Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

Τα «ΠΟΛΥΠΤΥΧΑ» Του Γιάννη Μιχαϊλίδη

Την Τετάρτη 30 Μαΐου βρεθήκαμε στην παρουσίαση της έκθεσης του Γιάννη Μιχαηλίδη με τίτλο «Πολύπτυχα 2012-2018», μια καταπληκτική δουλειά που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης δ.

Παρουσιάζοντας το ζωγράφο η κ. Βάσια Καρκαγιάννη, κριτικός τέχνης, τον ονόμασε «σοφό και κριτικό γνώστη» της πραγματικότητας, της φύσης και των υλικών, τα οποία ποιητικά ανακυκλώνει. Στο έργο του προβάλλει τη σχέση του με τη φύση, όχι όμως σχηματικά και περιγραφικά όπως θα περιμέναμε, αλλά έτσι όπως την αλλοιώνει ο χρόνος ή όπως μια ελάχιστη εκδοχή της θα αποτυπωνόταν στο μικροσκόπιο. Έτσι διεισδυτική βλέπει και τη ματιά του ζωγράφου. Ο ίδιος ο ζωγράφος σεμνά αποκαλύπτει ότι ο κάθε τόπος που επισκεπτόταν δεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, αλλά η ζωγραφική του ήταν ένδειξη τιμής προς τον τόπο που έμενε. «Θέλω να υπαινίσσομαι και όχι να περιγράφω» είπε χαρακτηριστικά για τα έργα του στα οποία «μιλάει με το χρώμα». Η ακρίβεια στο χειρισμό των χρωμάτων και η οξείδωσή τους είναι μέρος του παιχνιδιού του που στόχο έχει να μετουσιώσει τα υλικά προτείνοντας μια νέα κατάσταση και αυτό είναι όλο. Ο ζωγράφος πείθει και ο θεατής ανακαλύπτει γνωστές του εμπειρίες από το φυσικό κόσμο τις οποίες αισθητικά εμπλουτίζει. Η κυρία Καρκαγιάννη επεσήμανε ότι αυτό που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει είναι η φειδώ και η λιτότητα των χρωμάτων, τα οποία ωστόσο ξεδιπλώνονται σε πολύ πλούσιες τονικότητες. Τα πολύπτυχα έργα του ζωγράφου μάς ξάφνιασαν ευχάριστα. Ενδεικτικά, η οξείδωση του χαλκού, τα άνθη της θάλασσας που κάνουν ορατή την αγάπη του για το υγρό στοιχείο, το φθινόπωρο, η δική του άποψη της Χιροσίμα, οι Μυκήνες που είναι μια διαστρωμάτωση των υλικών και συνάμα μια κάθετη ανάγνωση στο χρόνο με τρόπο που απόλυτα πείθει. Ο ίδιος μας μίλησε για την προσωπική εμπλοκή του καλλιτέχνη και όσα αυτός εισπράττει τη στιγμή της δημιουργίας παρουσιάζοντας την όλη διαδικασία σαν τη φωτιά στο τζάκι.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Μιχαηλίδη για την υπέροχη εμπειρία, τον «γητευτή τον χρωμάτων και ταυτόχρονα τον γητεμένο από αυτά» όπως με ευφυή τρόπο τον αποκάλεσε η δική μας Χριστίνα. Θα μοιραστείτε και εσείς μαζί του τη χαρά της δημιουργίας επισκεπτόμενοι την έκθεση μέχρι 15/6/2018 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:30-21:00, Σάββατο 11:00-15:00).

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα