Υγεια

Το ταχίνι και ο χαλβάς στη διατροφή μας

Με αφορμή τη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά από την Κ. Δευτέρα, όλοι θυμόμαστε να εντάξουμε στα γεύματά ως γλυκό τον χαλβά, αλλά και το ταχίνι που είναι η πρώτη ύλη για να φτιαχτεί ο χαλβάς.

Το ταχίνι παράγεται με ειδική επεξεργασία από το σουσάμι και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Στην Ελλάδα συνήθως το θυμόμαστε την Σαρακοστή, παρόλα αυτά καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας όλη τη χρονιά. Στις μέρες μας έχει διαδοθεί πιο πολύ η κατανάλωσή του και για το λόγο ότι το ταχίνι αποτελεί τη βάση σε πολλά αραβικά ή ινδικά πιάτα.

Θερμίδες

Τα 100 γρ παρέχουν 500 θερμίδες (50 θερμίδες οι 2 κουταλιές του γλυκού). Σίγουρα αρκετές, αλλά τα ευεργετικά του συστατικά αντισταθμίζουν τη «ζημιά».

Θρεπτικά συστατικά- οφέλη για την υγεία

Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία αν συνδυαστεί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, όσπρια όπως ρεβίθια), δίνει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, το ταχίνι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και μαγνησίου, τα οποία είναι τα κύρια ανόργανα στοιχεία για την καλή υγεία των οστών, ειδικά σε περιόδους όπως η νηστεία, όπου απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας. 

Τρία είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά του ταχινιού, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. 1. Πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. 2. Φυτοστερόλες οι οποίες και αυτές βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος (οι φυτοστερόλες είναι τα συστατικά τα οποία προστίθενται κυρίως στις μαργαρίνες και δίνουν τα λειτουργικά τρόφιμα που «ρίχνουν» τα επίπεδα της χοληστερόλης). 3. Βιταμίνη Ε. κύρια αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας).

Ο σίδηρος είναι ένα ακόμη ανόργανο στοιχείο που μας δίνει το ταχίνι, πολύ απαραίτητος και αυτός την περίοδο της νηστείας που απουσιάζει από τη διατροφή μας το κρέας. Φυσικά, αυτός ο σίδηρος δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος από τον οργανισμό και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια πηγή βιταμίνης C (λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά), έτσι ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.

Τέλος, όπως όλοι οι σπόροι, έτσι και το σουσάμι και κατ’ επέκταση και το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσω μαγειρικά;

Το ταχίνι μπορεί να απλωθεί στο ψωμί, ως άλειμμα και να αντικαταστήσει το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Βέβαια, επειδή η γεύση του είναι λίγο πικρή, καλό είναι να συνδυαστεί με μέλι ή ακόμα και με κακάο (έχει περίπου τη γεύση της πραλίνας). Μπορείτε να το καταναλώσετε ως πρωινό ή ακόμη και να φτιάξετε μικρά «σαντουιτσάκια» με ταχίνι και μέλι ή κακάο ή και με τριμμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) και να το πάρετε ως σνακ στη δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας κρατήσει χορτάτους έως το μεσημέρι.

Προσθέστε το έτσι όπως είναι σε ωμές σαλάτες, αντί για ελαιόλαδο. θα δώσει μια διαφορετική γευστική νότα στις σαλάτες σας ή σε φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα). Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και διάφορα dressings με βάση το ταχίνι που να περιέχουν χυμό λεμονιού, ταμπάσκο, γλυκιά πάπρικα, αβοκάντο. Σε γενικές γραμμές στο ταχίνι ταιριάζουν όλες οι γεύσεις. Ένα πολύ γνωστό dressing για λαχανικά και πολύ διαδεδομένο στις αραβικές χώρες είναι και το χούμους που περιέχει πολτοποιημένα ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό, πάπρικα, λεμόνι. Φτιάξτε λοιπόν χούμους και βουτήξτε sticks από καρότο, αγγούρι, σέλερι, πιπεριά, καταναλώνοντας έτσι ένα πολύ θρεπτικό σνακ.

Τέλος, το ταχίνι ως λιπαρή ύλη μπορεί να προστεθεί σε διάφορα κέικ ή μπισκότα. Ανατρέξτε στο διαδίκτυο για τις ακριβείς ποσότητες και δοσολογίες.

Χαλβάς

Παρασκευάζεται από το ταχίνι με την προσθήκη πρωτίστως ζάχαρης αλλά και άλλων υλικών (βανίλια, κακάο, σοκολάτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα όπως cranberries). Φυσικά έχει πιο πολλές θερμίδες από το ίδιο το ταχίνι ( τα 60 γρ προσδίδουν περίπου 300 θερμίδες), αλλά πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό γλύκισμα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο γλυκό.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc  

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα
Υγεια

Debate: Μαγνήσιο ή μελατονίνη; Τι είναι καλύτερο για τον ύπνο;

Πού μας βοηθάει το μαγνήσιο; Υγεία των οστών και των δοντιών Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς (ρυθμίζοντας την Αρτηριακή Πίεση) Είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό (σύνθεση και απελευθέρωση του «ενεργειακού νομίσματος» ATP) Είναι...
Περισσότερα