1. Μην υπερφορτώνετε το τηγάνι
Εάν θέλετε το κρέας σας να αποκτήσει τραγανή κρούστα θα πρέπει να του δώσετε χώρο. Όταν «μπουκώσετε» το τηγάνι το αποτέλεσμα θα είναι να κάνετε το κρέας να βράσει και δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
2. Μην χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι για να ψήσετε κρέας
Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε και το κρέας μας δεν πιάνει την τραγανή κρούστα που θα θέλαμε είναι ότι το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Αυτά τα τηγάνια έχουν την ιδιότητα να θερμαίνονται λιγότερο και είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιούμε για αυγά και ομελέτες. Για το κρέας θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούμε τηγάνι ψησίματος ή τηγάνια από μαντέμι.
3. Δεν αλατίζετε το νερό για τα ζυμαρικά
Ο βασικός κανόνας για το μαγείρεμα τέλειων ζυμαρικών είναι το σωστό αλάτισμα του νερού μαγειρέματος. Η έλλειψη αλατιού θα οδηγήσει σε άγευστα ζυμαρικά και καμία σάλτσα δεν θα μπορέσει να σώσει το πιάτο σας. Μια καλή αναλογία αλατιού είναι μια κουταλιά αλατιού ανά 300 γραμμάρια ζυμαρικών.
4. Τηγάνισμα σε ελαιόλαδο.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το ελαιόλαδο χάνει όλη τη θρεπτική του αξία και ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη γεύση του φαγητού. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο για σαλάτες και καλής ποιότητας ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.
5. Μετράμε με ποτήρι
Πολλοί από εμάς μετράμε την ποσότητα των υλικών που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή με ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι. Ωστόσο αν θέλουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεζούρα.
6. Δεν προθερμαίνουμε το τηγάνι
Οι κορυφαίοι σεφ λένε «Αν νομίζετε ότι το τηγάνι σας είναι αρκετά σωστό αφήστε το 2 λεπτά ακόμα και μετά ξεκινήστε το μαγείρεμα».
7. Παραψήνουμε το σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει πολύ λιγότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, με αποτέλεσμα να ψήνεται πολύ γρήγορα και αν καεί μπορεί να προσθέσει μια δυσάρεστη γεύση στο πιάτο σας.
8. Μαγειρεύουμε κατεψυγμένο κρέας
Πριν μαγειρέψετε το κρέας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε αφήσει να ξεπαγώσει καλά. Το κρέας που έχει θερμοκρασία δωματίου θα ψηθεί ομοιόμορφα σε αντίθεση με το κατεψυγμένο που θα φαίνεται ότι έχει ψηθεί από έξω αλλά μέσα θα είναι ωμό.
9. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Μην καταναλώνετε το κρέας αμέσως μόλις ψηθεί. Αφήστε το για λίγα λεπτά να «ξεκουραστεί» και θα δείτε πώς η γεύση θα έχει μεγάλη διαφορά.
10. Αποθήκευση κάθε προϊόντος στο ψυγείο
Μην βάζετε τα πάντα στο ψυγείο. Οι ντομάτες,τα κρεμμύδια,το σκόρδο,οι πατάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και διάφορα τροπικά φρούτα, όπως το ακτινίδιο και το μάνγκο, έχουν καλύτερη γεύση όταν συντηρούνται εκτος ψυγείου. Θα παρατηρήσετε ότι μερικά από αυτά έχουν τελείως διαφορετική γεύση όταν τα καταναλώσετε ζεστά.
11. Σταματήστε να γυρνάτε το κρέας κάθε λίγο και λιγάκι
Όταν αποφασίσετε να ψήσετε κρέας ή ψάρι βάλτε το λάδι να κάψει και μετά βάλτε να ψηθούν το κρέας ή το ψάρι. Άφήστε τόσο ώστε να μπορείτε να τα ξεκολλήσετε εύκολα από το σκεύος. Όταν θα ξεκολλήσουν εύκολα θα είναι έτοιμα να τα γυρίσετε. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε μια τραγανή επικάλυψη και δεν θα το διαλύσετε.
12. Μην βράζετε υπερβολικά τα αυγά
Σας έχει τύχει να βράσετε αυγά και όταν τα ξεφλουδίσετε να δείτε ότι έχουν πάρει ένα γκρι χρώμα; Μην φοβάστε δεν είναι χαλασμένα τα αυγά σας απλά τα βράσετε υπερβολικά. Για να πετύχετε τέλεια βρασμένα αυγά όταν το νερό αρχίζει να βράζει βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα σας εκτός σκεπασμένη με το καπάκι της για 10 λεπτα και θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Καλη επιτυχία!
Άρτεμις Καλαμογιώργου
Δημοσιογράφος