Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο για τροφογενείς ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις. Ακολουθούν 10 μικρές συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο.

  1. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ανάμεσα από τα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια) μπορεί να εξουδετερώσει ένα μεγάλο ποσοστό μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν τροφογενείς ασθένειες. Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας όταν αλλάζετε δραστηριότητες. Π.χ. όταν χειρίζεστε ωμά κρέατα και στη συνέχεια όταν κόβετε ωμά λαχανικά.
  2. Διατηρήστε τις επιφάνειες της κουζίνας, τα σκεύη, του πάγκους κοπής καθαρά κατά τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος. Καθαρίστε τα με ζεστό νερό και σαπούνι.
  3. Πάντα χρησιμοποιείστε 2 πάγκους κοπής. Έναν για το ωμό κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι και  άλλον για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως ωμά φρούτα και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε διασταυρούμενη επιμόλυνση, δηλαδή, αποφεύγετε την πιθανότητα μικροοργανισμοί του ωμού κρέατος (π.χ. σαλμονέλλα) να μεταφερθούν στα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία έτσι κι αλλιώς καταναλώνετε ωμά.
  4. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά κουτάλια και πιρούνια για να δοκιμάζετε, να ανακατεύετε και να σερβίρετε το φαγητό.
  5. Μην αφήνετε τα τρόφιμα να αποψύχονται σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό. Αποψύχετε μόνο στη συντήρηση του ψυγείου, γι’ αυτό φροντίστε να βγάλετε το τρόφιμο από την κατάψυξη έγκαιρα.
  6. Όταν προετοιμάζετε ένα φαγητό, αποφύγετε να το δοκιμάζετε πριν το ψήσετε, αυτό ισχύει ειδικά για χυλούς κέικ ή γλυκών που περιέχουν ωμά αυγά.
  7. Εάν αγοράσετε κατεψυγμένη γαλοπούλα, ελέγξτε τη συσκευασία της (να μην είναι σκισμένη) και αγοράστε την τελευταία (λίγο πριν βγείτε από τον σούπερ μάρκετ) έτσι ώστε να μην προλάβει να ξεπαγώσει.
  8. Φροντίστε να ψήσετε τη γαλοπούλα μέχρι το κέντρο της καλά. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ωμά μέρη ή αίμα ειδικά σε σημεία δίπλα στα κόκκαλα. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, έτσι ώστε να ελέγχετε τη θερμοκρασία στον πυρήνα της γαλοπούλας.
  9. Τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει από το τραπέζι των Χριστουγέννων και θέλετε να τα καταναλώσετε την επόμενη μέρα, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε κλειστά δοχεία (τάπερ), στη συντήρηση του ψυγείου σας. Τοποθετήστε τα στα πιο πάνω ράφια του ψυγείου, καθώς στα κάτω ράφια είναι καλό να αποθηκεύετε ωμά τρόφιμα (έτσι ώστε να μην μεταφερθούν μικροοργανισμοί από τον οπό (υγρά) των ωμών κρεάτων στο μαγειρεμένο τρόφιμο).  
  10. Πριν τοποθετήσετε στη συντήρηση το ψημένο κρέας που έχει περισσέψει, φροντίστε να το έχετε ξεκοκαλίσει πρώτα και να μην το φυλάξετε μαζί με τα κόκκαλα.  Η ψημένη γαλοπούλα μπορεί να διατηρηθεί έως 3-4 μέρες στη συντήρηση, ενώ η γέμιση μέχρι 2 μέρες. Σε καμία περίπτωση μην αποψύχετε τρόφιμο από την κατάψυξη και στη συνέχεια το επαναψύχετε στην κατάψυξη.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Διχρωμία σε πρόσωπο και σώμα – πώς να την αντιμετωπίσεις

Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις στις κοντινές αλλά και μακρινές παραλίες. Τις περισσότερες φορές αφήνουμε το χάδι του ηλίου να αγγίξει το σώμα μας,...
Περισσότερα
Υγεια

Μικρά τρικ για να «ξεγελάσεις» τον εγκέφαλό σου και να φας λιγότερο

Η διαδικασία απώλειας βάρους χρειάζεται σίγουρα ισχυρή θέληση. Είναι μία προσπάθεια που μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με κατοστάρι. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, κίνητρο, ανατροφοδότηση, στόχους, αλλά και αλλαγή της συμπεριφοράς. Σε όλα αυτά...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Καφέ και Μπλε: Ο απόλυτος ethnic συνδυασμός

Μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι! Η διάθεση ανεβαίνει, η θερμοκρασία επίσης, και το χρώμα είναι ο πρωταγωνιστής στο μακιγιάζ για μία ακόμα χρονιά. Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο χρώματα τα οποία συνδυάζονται πολύ...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα μουσείο που βγαίνει μέσα από το έδαφος!

Τα τελευταία χρόνια, τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού έχουν την τάση όταν σχεδιάζονται να επιλέγουν τρόπους ώστε να εναρμονίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον και την τοποθεσία τους. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν πως...
Περισσότερα
Υγεια

Τρόφιμα που μας… “μαυρίζουν”

Η μάχη του πιο ηλιοκαμένου κορμιού έχει ήδη ξεκινήσει! Το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μία ομάδα...
Περισσότερα