Διαβάζοντας κάποιες σημειώσεις μου από τη σχολή, σκέφτηκα οτι εδώ και περίπου ένα χρόνο μέσα από τη σελίδα αυτή μιλάμε για το μακιγιάζ και τις τεχνικές του…αλλά τελικά πόσα ξέρουμε για αυτό; Είναι μια ιστορία που κρατά από τα αρχαία χρόνια (Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιαπωνία κτλ) και συνεχώς εξελίσσεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάποια μακιγιάζ έχουν σηματοδοτήσει δεκαετίες. Πάμε παρακάτω να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, και να δούμε κάποια βασικά στοιχεία για το μακιγιάζ και την εξέλιξή του.
Αρχαία Ελλάδα
Η ελληνική λέξη για το μακιγιάζ είναι: ψιμυθίωση. Προέρχεται από το ψιμύθιο, την ονομασία του ανθρακικού μολύβδου, σε μορφή λευκής σκόνης (πούδρας) που χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα σε μορφή λευκής σκόνης για να δείχνει η επιδερμίδα πιο καθαρή, φωτεινή. Ψιμυθιολόγος – αυτός που ασχολείται με το μακιγιάζ, προέλευση: Ψιμύθιο + λόγος. Το μακιγιάζ τότε ήταν διακριτικό για να τονίζει την ομορφιά της επιδερμίδας. Τα χείλη βάφονταν με χρώματα από λουλούδια ή και από ρίζες, το ίδιο και τα μάγουλα, απαλά διακριτικά για να δίνουν την αίσθηση της υγείας.
Αρχαία Αίγυπτος
Σημαντική η τέχνη της ψιμυθίωσης και στην Αρχαία Αίγυπτο, οπου εκεί εκτός από πρόσωπο περιποιούνταν και σώμα, φτιάχνοντας φυσικά καλλυντικά για την ομορφιά της επιδερμίδας τους. Μην ξεχνάς οτι η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με γάλα για βελούδινη επιδερμίδα. Εκεί το μακιγιάζ είναι έντονες γραμμές στα μάτια, με ένωση της πάνω και της κάτω γραμμής και προέκταση. Στους πάπυρους βλέπουμε και έντονη πράσινη ή μπλε σκιά, χρωστική δηλαδή φυσικής προέλευσης. Χαρακτηριστικό είναι οτι και οι άντρες έκαναν μακιγιάζ στα μάτια με μαύρο έντονο χρώμα (ως παραπάνω). Ήταν ένδειξη οτι κάποιος ανήκε σε ανώτερες τάξεις.
Ιαπωνία
Χαρακτηριστικό το μακιγιάζ της γκέισας, με έντονη άσπρη βάση, που την δημιουργούσαν από πούδρα ρυζιού. Τα χείλη κόκκινα, μικρά και στρογγυλεμένα, και ίδια απόχρωση στα μήλα του προσώπου. Τα φρύδια έντονα σκουρόχρωμα, και κατά τον ίδιο τρόπο βάφονταν και τα μάτια, με έντονες μαύρες γραμμές. Και εδώ το μακιγιάζ έπαιζε σημαντικό ρόλο, και όλοι φέρνοντας στο μυαλό μία γκέισα αυτομάτως θα τη σκεφτούμε ως παραπάνω.
Μεσαίωνας
Ανεπαίσθητο έως καθόλου μακιγιάζ, παρατηρείται και στους πίνακες ζωγραφικής εκείνης της εποχής. Επιδερμίδα εντελώς λευκή, και φρύδια σχεδόν ανύπαρκτα. Η λευκή επιδερμίδα αποτελούσε στοιχείο καθαρότητας, αγνότητας και ανώτερης κοινωνικής τάξης. Οι γυναίκες πολλές φορούσαν “τσιμπούσαν” ελαφρώς τα μάγουλά τους προκειμένου να δώσουν εντελώς φυσική όψη. Αντίθετα, στην Αναγέννηση το μακιγιάζ αλλάζει..εδώ έχουμε λίγο πιο έντονα ζυγωματικά, αλλά και χείλη. Δεν είναι τυχαίο που τα πιο σκούρα χρώματα στα χείλη, τα λεγόμενα των “φρούτων του δάσους” μας παραπέμπουν αμέσως σε αναγεννησιακό πορτραίτο.
20ος αιώνας
Και εδώ μεγάλες αλλαγές ανά τις δεκαετίες. Στα 20s – 30s, έχουμε πολύ λεπτά στρογγυλεμένα φρύδια, λευκή επιδερμίδα και έντονο σκούρο κραγιόν το οποίο δεν ξεφεύγει από τη νοητή γραμμή των χειλιών. Επίσης ιδιαίτερα στη δεκαετία των 30, παρατηρείται το λεγόμενο smokey eyes μακιγιάζ. Έντονες σκουρόχρωμες σκιές. Φυσικά τα καλλυντικά έχουν καλύτερη ποιότητα γιατί εξελίσσεται και αυτός ο τομέας.
Στη δεκαετία 40-50 έχουμε να κάνουμε με πιο έντονο μακιγιάζ στα χείλη. Χαρακτηριστικό της εποχής είναι το έντονο eyeliner και το κόκκινο συνήθως κραγιόν. Οι γυναίκες στη Γαλλία, με έντονο μαύρο μολύβι ζωγράφιζαν μιά κάθετη μαύρη γραμμή κατά μήκος των ποδιών τους ώστε να φαίνεται οτι φορούσαν καλσόν (!;!). Σημαντικό και αξιοσημείωτο της δεκαετίας είναι το πολύ έντονο ξανθό ή χάλκινο χρώμα στα μαλλιά. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες ήταν “must”.
Στη συνέχεια, τη δεκαετία 60-70, έχουμε να παρατηρήσουμε το μακιγιάζ που έκαναν οι χίπις, οι πιο απελευθερωμένοι σύμφωνα με το κίνημα της εποχής. Εκεί παρατηρούμε φωτεινή επιδερμίδα, έντονες σκιές σε γαλάζιο ή μπλε χρώμα, κραγιόν σε πιο nude απόχρωση και συνήθως σε πιο glossy υφές.
Στη δεκαετία του 80 το μακιγιάζ παίρνει άλλες διαστάσεις, με έντονα χρώματα σε μπλε ελεκτρικ, κίτρινο, φούξια κραγιόν. Έχουμε να κάνουμε με τη χειραφέτηση της γυναίκας, όπου πλέον αλλάζει και την εξωτερική της εικόνα.
Στη δεκαετία του 90, το μακιγιάζ γίνεται πιο έντονο με σκουρόχρωμη σκιά στην άκρη του ματιού, και φωτεινή λευκή σκιά στο κινητό βλέφαρο. Τα κραγιόν τα συναντάμε σε πιο καφέ αποχρώσεις, και κυρίως σε ματ υφές.
Από το 2000 και μετά όπου ειδικά τότε συναντούμε πολύ τις μεταλλικές σκιές, τα φρύδια πιο φυσικά και όχι τόσο λεπτά, και τα κραγιόν σε πιο φωτεινά χρώματα, το μακιγιάζ εξελίσσεται διαρκώς. Και είμαστε σε αναμονή να δούμε τί άλλο νέο θα έρθει! Γιατί σίγουρα δε θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει αυτή η διαρκής εξέλιξη στον τομέα της ομορφιάς!!!!
Με βάση όλα τα παραπάνω, το μακιγιάζ πλέον μας δίνει πάρα πολλές δυνατότητες να εκφραστούμε όπως θέλουμε και με βάση την προσωπικότητά μας! Οι επιλογές μας είναι πάρα πολλές, και είμαι σίγουρη οτι όλες μας έχουμε σίγουρα βρει το μακιγιάζ που μας ταιριάζει και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση! Μην ξεχνάς οτι αναλόγως το ντύσιμό σου, την ώρα αλλά και τη διάθεσή σου πρωτίστως, είναι όμορφο να αλλάζεις μακιγιάζ και να απελευθερώνεις κάθε φορά και μία άλλη πτυχή του εαυτού σου!!! Ραντεβού την επόμενη Τρίτη, με κάτι νέο και εντελώς διαφορετικό! Περιμένω την οποιαδήποτε απορία σου, την άποψή σου, ή να μου πεις τί άλλο θα ήθελες να μάθεις όσον αφορά στην ψιμυθίωση….Μην ξεχνάς να λάμπεις…είσαι μοναδική!!!!!!!!!!!!!!!!
Πέλλα Ταμπάκου
Make up artist
Πηγές: προσωπικές σημειώσεις, wiktionary, wikipedia