1926–2026: Ένας Αιώνας Μυρωδιές και Μνήμες
Στην καρδιά των Παλαιών, εκεί όπου κάποτε αντηχούσαν ήχοι από πεταλωτές, σιδηρουργούς και κάρα, στέκεται ένας φούρνος που μοιάζει να έχει σταματήσει τον χρόνο και δεν έχασα την ευκαιρία. Πήγα να γνωρίσω τους ανθρώπους του και να τον εξερευνήσω.

Ο Παλαιός φούρνος ιδρύθηκε το 1926 και λειτούργησε για δεκαετίες περνώντας από χέρι σε χέρι, έως ότου το 1992 κατέληξε στην οικογένεια του κ. Κώστα Πατάρλα που τον κρατά ζωντανό μέχρι σήμερα.
«Μας άρεσε η περιοχή των Παλαιών. Δεν είχαμε δουλειά, μάθαμε την τέχνη από έναν παλιό καλό φούρναρη… και απλώς ξεκινήσαμε», μας λέει ο κ. Κώστας.
Η γειτονιά αυτή ήταν πολυσύχναστη, ζωντανή, γεμάτη βιοτεχνίες, μύλους, μεταφορικές, μέχρι και οπλοστάσιο. «Έμοιαζε με το Μοναστηράκι», λέει. Εδώ ερχόσουν για δουλειές, για ψώνια, για συναντήσεις στα καφενεία.
Και μέσα σε αυτή τη ζωντάνια, ο φούρνος δεν ήταν απλώς ένα μαγαζί: ήταν σημείο αναφοράς.
Η σημασία του χειροποίητου ψωμιού

Εδώ γίνονται «Όλα στο χέρι». Έτσι δούλευαν και έτσι δουλεύουν ακόμη. Το ζυμάρι κόβεται, πλάθεται, φουρνίζεται, όπως παλιά.
Ο ξυλόφουρνος απαιτεί ξενύχτι, φροντίδα, δεξιοτεχνία. Χρειάζεται 2,5 ώρες για να πέσει η φλόγα, καθάρισμα με ειδικό βρεγμένο πανί, υπομονή και πολλή αγάπη.
Όλες οι πρώτες ύλες είναι τοπικές. Αλεύρι από Μύλους του Βόλου και του Βελεστίνου, τυριά από μικρούς παραγωγούς. Η ποιότητα γι’ αυτούς είναι πάνω από όλα! Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το ψωμί ποτέ δεν είναι απόλυτα ίδιο. Είναι όμως καθαρό.

Ο Φούρνος ως Οικογένεια
Για τον κ. Κώστα, ο φούρνος «είναι σαν παιδί που πρέπει να το μεγαλώσεις και θέλει φροντίδα», ενώ για τον Μάρκο, τον γιο του, είναι κυριολεκτικά σπίτι: «Γεννήθηκα εδώ. Τα πρώτα μου παιχνίδια ήταν μέσα στον φούρνο. Θυμάμαι τον εαυτό μου περισσότερο εδώ, να παίζω με αλεύρι και νερό, παρά στο σπίτι μας».

Το Ψωμί που Έγινε Θρύλος και προϊόντα που ζητά περισσότερο ο κόσμος
Η ναυαρχίδα τους είναι το προσωπικό μου αγαπημένο, προζυμένιο ψωμί.
Όμως δεν μένουν εκεί: ψωμί τοστ με κουρκουμά, παραδοσιακές πίτες, κρουασάν με χαρούπι και ταχίνι, είναι πειραματικοί συνδυασμοί που ενθουσιάζουν τον κόσμο, ενώ οι νέοι επιλέγουν πάντα μπριός, πίτσες και σάντουιτς.
Ο φούρνος έχει πραγματικά πολλές επιλογές για να καλύψει όλες σας τις απαιτήσεις και όλα είναι ποιοτικά και πεντανόστιμα.

«Αν δεν το τρώμε εμείς, δεν το βγάζουμε στην παραγωγή», λέει ο Μάρκος.
Και αυτό φαίνεται.
Η Πλημμύρα που Ένωσε τη Γειτονιά

Δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, στις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Βόλο το 2023, ο φούρνος βρέθηκε μέσα στο νερό. Όπως μας λένε, άνοιξαν το μαγαζί τους για τον κόσμο, χωρίς να παίρνουν χρήματα και η γειτονιά αργότερα το ανταπέδωσε: «Το πρωί είχαν μαζευτεί 15 άτομα με φτυάρια. Χωρίς να τους καλέσουμε. Μόνο και μόνο για να βοηθήσουν» μας αφηγείται ο Μάρκος. Σε αυτήν την καταστροφή ήμασταν όλοι μαζί. Πηγαίναμε παραδίπλα, πίσω, βοηθήσαμε όλοι μαζί να ξαναζωντανέψει η γειτονιά μας.
Ο Φούρνος – Σημείο Συνάντησης
Όπως κάποτε, έτσι και σήμερα ο φούρνος παραμένει ένα μικρό σημείο συνάντησης.
Εδώ ανταμώνουν ιστορίες, νέα, χαρές και λύπες.
Όλη η γειτονιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι μόνο ο φούρνος.
Κουρεία, αρτοποιία και μπακάλικα ήταν από πάντα σημεία που ο κόσμος μαζεύονταν και μάθαιναν τα νέα. Έχει κρατήσει το χαρακτήρα του γειτονικού αρτοποιίου.

Το Μέλλον Μυρίζει Ζεστό Ψωμί
Καθώς πλησιάζουν τα 100 χρόνια λειτουργίας, η οικογένεια Πατάρλα ονειρεύεται ποιότητα, αξιοπρέπεια, επιβίωση μέσα σε δύσκολες εποχές.
Και πάνω απ’ όλα, ονειρεύεται ο φούρνος να παραμείνει ένα σημείο αναφοράς για άλλα εκατό χρόνια.
Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις, είναι το ζυμάρι αυτής της πόλης.
