- Ντόνατς
Προϊόντα με πολλά πρόσθετα, διογκωτικές ύλες, τηγανισμένα σε κακής ποιότητας έλαια, πλούσια σε ζάχαρη. Μια πρόταση που περιέχει όλα όσα δεν πρέπει να καταναλώσεις. Τα έλαια (ή λίπη) που τηγανίζονται τα ντόνατς είναι πλούσια σε trans λιπαρά οξέα. Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται από υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών. Αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL, που η οξειδωμένη της μορφή αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας, μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας, αυξάνουν τις πιθανότητες για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού και προκαλούν ηπατικές παθήσεις.
2. Προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες fast food
Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές. Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά οξέα, ακρυλαμίδιο (καρκινογόνο ουσία που υπάρχει εκ φύσεως στις πατάτες και που η αποδέσμευση του αυξάνεται με το τηγάνισμα). Επίσης, τα λάδια (όχι ακριβώς λάδια, αλλά στερεοποιημένο φοινικέλαιο για να είμαστε ακριβείς) για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα τα οποία είναι καρκινογόνα. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές (μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες) ενώ η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες “γίγας” των ταχυφαγείων. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ (επιπλέον αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα).
3. Πατατάκια και γαριδάκια
Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε μεγάλες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική (comfort food), και άκρως εθιστική τροφή. ‘Ενα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι. Τα ίδια και χειρότερα είναι τα γαριδάκια (αλήθεια ποια είναι η πρώτη ύλη τους;) παράλληλα περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, τρανς λιπαρά. Το πολύ νάτριο (αλάτι) που καταναλώνουμε οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δυσλειτουργία των νεφρών, αλλά και σε γαστρίτιδες, ακόμη και σε καρκίνο του στομάχου.
4. Κρεατοσκευάσματα
Εννοώ όλα τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα ζαμπόν). Περιέχουν ως πρόσθετα άλατα του νιτρικού οξέος τα οποία τους προσδίδουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα που έχουν. Πολλές μελέτες δείχνουν πλέον ότι η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων σκευασμάτων αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου. Για όλα υπεύθυνες είναι οι νιτροζαμίνες που δημιουργούνται από τα νιτρικά άλατα αυτών των προϊόντων.
5. Αρτοσκευάσματα «σακούλας»
Κρουασάν, κουλουράκια, κέικ, μπισκότα…. Και δεν εννοώ αυτά του φούρνου, αλλά αυτά που πωλούνται σε πλαστικές σακούλες. Πραγματικές διατροφικές βόμβες που τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά οξέα, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πρόκειται για προϊόντα εξαιρετικά υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (αυξάνουν δηλαδή απότομα το σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή τους), εξαιρετικά εθιστικά με πολλά συντηρητικά.
Μην ξεχνάτε ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc