Υγεια

Σωστή αναπνοή. Άλλαξε τώρα τον τρόπο ζωής σου και δες τα οφέλη της.

Η αναπνοή είναι η κινητήριος δύναμη αλλά και η βάση που καθορίζει την παραγωγή του ήχου.  Χωρίς οξυγόνωση, αέρα δεν υπάρχουμε, αφού όλες οι λειτουργίες του σώματός μας είναι συνδεδεμένες με την αναπνοή, από το χτύπο της καρδιάς μας μέχρι τον τρόπο που επικοινωνούμε.

Ο τρόπος που αναπνέουμε δεν είναι σημαντικός μόνο για εμάς τους μουσικούς και τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά για όλο τον κόσμο κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και το άγχος  έχουν φέρει την αναπνοή μας πάνω στην περιοχή του στήθους και  μέχρι και οι εισπνοές μας είναι κοφτές και γρήγορες. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το άγχος και το σώμα να μην μπορεί να επανέλθει γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας. Ο σωστός λοιπόν τρόπος για να ηρεμήσουμε είναι να πάρουμε μια πολύ μεγάλη και γεμάτη ανάσα από το διάφραγμα. Αυτού του είδους η αναπνοή είναι η καταλληλότερη αναπνοή για κάθε στιγμή της ζωής μας.

Το διάφραγμα είναι ένας μεμονωμένος, εισπνευτικός κυρίως μυς που βρίσκεται πάνω από την κοιλιακή κοιλότητα. Στη φωνητική στήριξη χρησιμοποιούμαι φυσικά και τα πλευρά και τους κοιλιακούς που βρίσκονται χαμηλά στην κοιλιακή περιοχή. Το διάφραγμα συνδέεται επίσης με τα πλευρά, το στέρνο και τους οσφυϊκούς  σπονδύλους.

Η σωστή χρήση της διαφραγματικής αναπνοής βοηθά:

  1. Στην καλή οξυγόνωση του οργανισμού
  2. Στη σωστή χρήση του λόγου
  3. Στη βελτίωση της επικοινωνίας
  4. Στη φωνητική ελευθερία
  5. Στην ποιότητα του ήχου
  6. Στην αποφυγή τραυματισμών των φωνητικών χορδών

Κάθε μέρα όταν ξυπνάτε λοιπόν, πάρτε τρεις βαθιές διαφραγματικές ανάσες και ξεκινήστε τη μέρα σας αλλά και στη διάρκειά της, όταν νιώθετε ότι αγχώνεστε κάντε το! Σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Βασιλική Ζήση

Σοπράνο κολορατούρα

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα