Είμαστε περίπου στη μέση της νηστείας της Σαρακοστής. Όσοι δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη να νηστεύετε κάντε το γρήγορα και δείτε το σαν μια μικρή «αποτοξίνωση» για τον οργανισμό σας. Και να οι λόγοι για να ξεκινήσετε άμεσα:
- Η νηστεία αποτελεί μια χορτοφαγική εκδοχή της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αδιαμφισβήτητα θωρακίζει τον οργανισμό και τον προφυλάσσει από τις «ασθένειες της αφθονίας», όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο καρκίνος.
- Το ελαιόλαδο και η ελιά που είναι τα κύρια τρόφιμα της νηστείας είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκαιμίας (του σακχάρου του αίματος), ενώ περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, σκουαλένιο, πολυφαινόλες) οι οποίες δρουν καρκινοπροστατευτικά.
- Με τη νηστεία εξασφαλίζετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι προαπαιτούμενα από το παγκόσμιο ταμείο κατά του καρκίνου. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προφυλάσσουν από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του π. εντέρου, ρυθμίζουν το σάκχαρο και τη χοληστερόλη του αίματος.
- Τα όσπρια, βασική τροφή της νηστείας, σας εξασφαλίζουν με τις απαιτούμενες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι χαμηλής όμως βιολογικής αξίας (δηλαδή δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Εάν συνδυαστούν με αμυλούχα τρόφιμα δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογη με αυτή του κρέατος. Θα μπορούσαμε λοιπόν να «παντρέψουμε» τα ρεβίθια ή τις φακές με το ρύζι ή να προσθέσουμε πατάτα στα φασόλια ή απλά να καταναλώσουμε τα όσπρια με ψωμί ολικής άλεσης.
- Επίσης τα όσπρια είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου. Ο φυτικός σίδηρος δεν είναι τόσο αφομοιώσιμος από τον οργανισμό όσο ο ζωικός. Για να αυξηθεί λοιπόν η βιοδιαθεσιμότητά του χρειάζεται βιταμίνη C, οποία περιέχεται στο πορτοκάλι, στο λεμόνι, στην πιπεριά και στη ντομάτα. Μπορούμε λοιπόν πολύ εύκολα να προσθέσουμε λεμόνι στο σπανακόρυζο ή στα όσπρια, να συνοδέψουμε το φαγητό μας με μία ντοματοσαλάτα με πιπεριές ή να πιούμε ένα ποτήρι χυμό μετά την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων.
- Τα νηστίσιμα θαλασσινά (μαλάκια, οστρακόδερμα, όστρακα) είναι πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ρόλο αντιφλεγμονώδη. Είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, είναι υπεύθυνα για την καλή εγκεφαλική λειτουργία, ενώ παράλληλα προφυλάσσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνοντας την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
- Η νηστεία ως χορτοφαγική διατροφή είναι πλήρης σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά, βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, αλλά και πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά θωρακίζουν τον οργανισμό από ευκαιριακές λοιμώξεις, ενώ παράλληλα προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc.