Πολιτισμος

Τι σημαίνει «Μοντέρνα Τέχνη» ;

Η Μοντέρνα Τέχνη τοποθετείται  γύρω στο 1860 έως το 1970 περίπου και χαρακτηρίζεται από μια νέα προσέγγιση στην τέχνη, τέτοια ώστε να μην έχει πρωτεύουσα σημασία η ακριβής αναπαράσταση των αντικειμένων όσο ο πειραματισμός με νέους και πρωτότυπους τρόπους απεικόνισής τους. Αυτό συχνά γίνεται αποδομώντας το αντικείμενο ή παρουσιάζοντάς το με διαφορετικό τρόπο, αφαιρετικά. Οι παραδόσεις πλέον ανήκουν στο παρελθόν, αφού μετά από αυστηρή κριτική, ήρθε η απόρριψη και τελικά η υπέρβαση της παράδοσης! Μια ολιστική και απότομη αλλαγή που είπε ΌΧΙ στις ακαδημαϊκές αρχές της τέχνης μέχρι τότε και κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία.

Στην Μοντέρνα τέχνη υπάρχουν πολλά διαφορετικά υποσύνολα, υποκινήματα θα λέγαμε.

Τον 19ο αιώνα ξεκίνησε ως καλλιτεχνικό κίνημα στη Δύση επηρεάζοντας περισσότερο τη γλυπτική, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Τα κινήματα του Ιμπρεσιονισμού και του Εξπρεσιονισμού και οι εκπρόσωποί τους, στο τέλος του αιώνα επηρέασαν αρκετά επίσης την ιστορία.

Η αντίληψη που επικρατούσε ήταν πως θα έπρεπε η τέχνη να έχει ακρίβεια ως προς την απεικόνιση των αντικειμένων της και να στοχεύει στην έκφραση του ιδανικού.  Οι τάσεις της μοντέρνας τέχνης δεν είχαν σα στόχο την πρωτοπορία και την εξέλιξη της τέχνης.

Οι Ιμπρεσιονιστές πίστευαν πως ο άνθρωπος παρατηρεί το φως που αντανακλάται στα υλικά αντικείμενα και όχι αυτά. Έτσι ζωγράφιζαν σε ανοιχτούς χώρους προσπαθώντας να αποδώσουν όσο καλύτερα γινόταν τα χαρακτηριστικά του φωτός και τις ιδιαιτερότητές του.

Τον 20 αιώνα παρουσιάστηκαν κινήματα όπως ο Φωβισμός, ο Κυβισμός, ο Εξπρεσιονισμός και ο Φουτουρισμός.

Ενώ με τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο η τέχνη παρακμάζει βλέπουμε πως γεννιούνται νέα κινήματα όπως ο Ντανταϊσμός και ο Υπερρεαλισμός, ενώ το κίνημα του Νεοπλαστικισμού και του Μπαουχάους έφεραν μια νέα πνοή στο σχέδιο και στην αρχιτεκτονική.

Κάποιοι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Μοντέρνας Τέχνης είναι: ο Βαν Γκογκ, Πωλ Γκωγκέν, Τουλούζ Λωτρέκ, Πωλ Σεζάν, Αντρέ Ντεραίν και άλλοι.

Παρακάτω βλέπουμε κάποια παραδείγματα.

  • The starry Night- Vincent van Gogh (1889)
  • The Kiss- Gustav Klimt (1907- 1908)
  • Girl before a mirror- Pablo Picasso (1932)
  • Claude Monet- Water lilies (1919)
  • Jackson Pollock- Blue Poles (1952)
  • Salvador Dali- Metamorphosis of Narcissus (1937)
  • Henri Matisse- La Blouse Roumaine (1940)
  • Paul Klee- Castle and Sun (1928)
Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα