Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ελαιόλαδο

Ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου

Παρθένα ελαιόλαδα: λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρησης και της διήθησης.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: το παρθένο ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 0,8%.

Παρθένο ελαιόλαδο: το ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 2%.

Γιατί το ελαιόλαδο υπερέχει έναντι των σπορέλαιων;

Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ (μειώνει LDL και TG,  αυξάνει HDL) μειώνοντας την πιθανότητα για αθηροσκλήρωση

Βοηθά στον έλεγχο της γλυκαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς και ασθενείς με προδιαβήτη

Έχει προστατευτική δράση έναντι των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Μειώνει τα επίπεδα της ΑΠ (πολυφαινόλες)

Βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου (αγγεία)

Προλαμβάνει διάφορα είδη καρκίνου (π. εντέρου, προστάτη, μαστού, οισοφάγου)

Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη των βρεφών (λινελαϊκό οξύ)

Έχει χολαγωγό δράση βελτιώνοντας την λειτουργία των χοληφόρων πόρων

Μειώνει τις πιθανότητες για Alzheimer’s και για άννοια και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι μελέτες «μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια κατά 28%»

Προκαλεί αίσθημα κορεσμού

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σκουαλένιο, πολυφαινόλες) και συμβάλει στην μακροζωία

Είναι κατάλληλο το ελαιόλαδο για τηγάνισμα;

Ναι, γιατί λόγω της χημικής δομής του δεν οξειδώνεται εύκολα και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος χωρίς να δημιουργεί καρκινογόνα παραπροϊόντα.

Το ελαιόλαδο παλαιώνει με τον χρόνο όπως το κρασί;

Όχι. Από την στιγμή που κόβουμε τον ελαιόκαρπο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ζωή του ελαιόλαδου.

Πότε πρέπει να μπαίνει το ελαιόλαδο στο φαγητό;

Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά

Ποιοι είναι οι εχθροί του ελαιόλαδου

Το φως, το οξυγόνο, η υψηλή θερμοκρασία και το υλικό που έρχεται σε επαφή κατά την αποθήκευση

Πώς να αποθηκεύσω το ελαιόλαδο

Σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από υγρασία

Σε inox δοχεία με κάνουλα στο κάτω μέρος

Σε γυάλινα δοχεία σκουρόχρωμα ή τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο

Όχι σε πλαστικά δοχεία (φαινόμενο μετανάστευσης πλαστικού στο ελαιόλαδο)

Μακριά από καθαριστικά, χημικά και τρόφιμα με έντονη οσμή

Παίζει ρόλο το χρώμα του ελαιόλαδου στην ποιότητά του;

Όχι. Για το λόγο αυτό η  γευσιγνωσία του γίνεται σε μπλε ποτηράκια σε σχήμα τουλίπας. Το χρώμα ποικίλει από πράσινο σε χρυσο-κίτρινο. Λίγα φυλλαράκια ελιάς να πέσουν με τον ελαιόκαρπο γίνεται πράσινο.

Όταν είναι πικρό ή πικάντικο είναι καλό;

Το πικρό ή πικάντικο, μαζί με το φρουτώδες είναι οι τρεις θετικές οργανοληπτικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Συγκομιδή ελαιόκαρπων

Η εποχή παίζει ρόλο στην ποιότητα

Η βέλτιστη εποχή εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και το μικροκλίμα της περιοχής

Για την ποικιλία Πηλίου: συνήθως μέσα Νοεμβρίου= μέσα Δεκεμβρίου

Συλλογή σε πλαστικά τελάρα και όχι σε τσουβάλια από λινάτσες

Καλύτερα ρηχά και πλατιά τελάρα

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ο Φούρνος που Έγραψε Ιστορία: 100 Χρόνια Ζεστασιάς στην περιοχή Παλαιά του Βόλου

1926–2026: Ένας Αιώνας Μυρωδιές και Μνήμες Στην καρδιά των Παλαιών, εκεί όπου κάποτε αντηχούσαν ήχοι από πεταλωτές, σιδηρουργούς και κάρα, στέκεται ένας φούρνος που μοιάζει να έχει σταματήσει τον χρόνο και δεν έχασα την...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ελαιόλαδο

Ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου Παρθένα ελαιόλαδα: λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Κάνε το Komati σου — Γνωριμία με το στούντιο που μεταμορφώνει το design σε εμπειρία

Έχεις σκεφτεί ποτέ… πώς ένα komati μπορεί να κρύβει μέσα του μία ολόκληρη ιστορία; Σήμερα ταξιδεύουμε στην Καλαμαριά για να γνωρίσουμε το Komati Studio — μια ιδέα που γεννήθηκε κομμάτι-κομμάτι, με φαντασία, αισθητική, πολύ...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα