Ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου
Παρθένα ελαιόλαδα: λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρησης και της διήθησης.
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: το παρθένο ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 0,8%.
Παρθένο ελαιόλαδο: το ελαιόλαδο που η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 2%.
Γιατί το ελαιόλαδο υπερέχει έναντι των σπορέλαιων;
Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ (μειώνει LDL και TG, αυξάνει HDL) μειώνοντας την πιθανότητα για αθηροσκλήρωση
Βοηθά στον έλεγχο της γλυκαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς και ασθενείς με προδιαβήτη
Έχει προστατευτική δράση έναντι των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
Μειώνει τα επίπεδα της ΑΠ (πολυφαινόλες)
Βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου (αγγεία)
Προλαμβάνει διάφορα είδη καρκίνου (π. εντέρου, προστάτη, μαστού, οισοφάγου)
Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη των βρεφών (λινελαϊκό οξύ)
Έχει χολαγωγό δράση βελτιώνοντας την λειτουργία των χοληφόρων πόρων
Μειώνει τις πιθανότητες για Alzheimer’s και για άννοια και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι μελέτες «μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια κατά 28%»
Προκαλεί αίσθημα κορεσμού
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σκουαλένιο, πολυφαινόλες) και συμβάλει στην μακροζωία
Είναι κατάλληλο το ελαιόλαδο για τηγάνισμα;
Ναι, γιατί λόγω της χημικής δομής του δεν οξειδώνεται εύκολα και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος χωρίς να δημιουργεί καρκινογόνα παραπροϊόντα.
Το ελαιόλαδο παλαιώνει με τον χρόνο όπως το κρασί;
Όχι. Από την στιγμή που κόβουμε τον ελαιόκαρπο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ζωή του ελαιόλαδου.
Πότε πρέπει να μπαίνει το ελαιόλαδο στο φαγητό;
Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά
Ποιοι είναι οι εχθροί του ελαιόλαδου
Το φως, το οξυγόνο, η υψηλή θερμοκρασία και το υλικό που έρχεται σε επαφή κατά την αποθήκευση
Πώς να αποθηκεύσω το ελαιόλαδο
Σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από υγρασία
Σε inox δοχεία με κάνουλα στο κάτω μέρος
Σε γυάλινα δοχεία σκουρόχρωμα ή τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο
Όχι σε πλαστικά δοχεία (φαινόμενο μετανάστευσης πλαστικού στο ελαιόλαδο)
Μακριά από καθαριστικά, χημικά και τρόφιμα με έντονη οσμή
Παίζει ρόλο το χρώμα του ελαιόλαδου στην ποιότητά του;
Όχι. Για το λόγο αυτό η γευσιγνωσία του γίνεται σε μπλε ποτηράκια σε σχήμα τουλίπας. Το χρώμα ποικίλει από πράσινο σε χρυσο-κίτρινο. Λίγα φυλλαράκια ελιάς να πέσουν με τον ελαιόκαρπο γίνεται πράσινο.
Όταν είναι πικρό ή πικάντικο είναι καλό;
Το πικρό ή πικάντικο, μαζί με το φρουτώδες είναι οι τρεις θετικές οργανοληπτικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Συγκομιδή ελαιόκαρπων
Η εποχή παίζει ρόλο στην ποιότητα
Η βέλτιστη εποχή εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και το μικροκλίμα της περιοχής
Για την ποικιλία Πηλίου: συνήθως μέσα Νοεμβρίου= μέσα Δεκεμβρίου
Συλλογή σε πλαστικά τελάρα και όχι σε τσουβάλια από λινάτσες
Καλύτερα ρηχά και πλατιά τελάρα
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc