Πολιτισμος

Είναι η φωτογραφία τέχνη;

Η Φωτογραφία εφευρέθηκε το 1839 και έως τα μέσα του περασμένου αιώνα, είχε προκληθεί έντονη συζήτηση σχετικά με το αν είναι μια μορφή τέχνης ή απλώς ένας τρόπος καταγραφής της πραγματικότητας. 

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση «Τι κάνει τη φωτογραφία τέχνη;» πρέπει να δούμε τον ορισμό της τέχνης.

Η Merriam-Webster ορίζει την τέχνη με σαφή τρόπο «κάτι που δημιουργείται με φαντασία και δεξιότητα και είναι όμορφο ή που εκφράζει σημαντικές ιδέες ή συναισθήματα». Αν εξετάσουμε τον κλασικό ορισμό, μπορούμε να δούμε ότι η φωτογραφία διαθέτει τα πάντα για να είναι ιδανικό μέσο δημιουργικής έκφρασης.  Είναι μια διάλεκτος, η οποία χρησιμοποιεί εικόνες και παραστάσεις.

Όπως ένας ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις, ένας ζωγράφος τα πινέλα του, έτσι και ο φωτογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερά του για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Τι είναι η Καλλιτεχνική Φωτογραφία (Fine Art);

Αυτό που διακρίνει το Fine Art από άλλα είδη στη φωτογραφία είναι ότι δεν αφορά την ψηφιακή καταγραφή ενός θέματος.

Το Fine Art είναι κυρίως για την ικανοποίηση του καλλιτέχνη. Δεν πρόκειται για καταγραφή όσων βλέπει η κάμερα, αλλά για τη σύλληψη αυτού που φαντάστηκε ο ίδιος. Ο φωτογράφος χρησιμοποιεί την κάμερα ως ένα ακόμη εργαλείο για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που αποκαλύπτει το όραμα του καλλιτέχνη και δημιουργεί μια αναπαράσταση αυτού του οράματος.

Είναι η ανθρώπινη ικανότητα να ερμηνεύει οποιαδήποτε πληροφορία με διάφορους τρόπους και δίνει στον καλλιτέχνη την ελευθερία να είναι κυριολεκτικός. Οι καλοί φωτογράφοι το κάνουν εξαιρετικά καλά. Το έργο τους είναι πάντα ανοιχτό για ερμηνεία, εξάπτει την περιέργεια, ενώ θέτει πολλά ερωτήματα.

Μια καλλιτεχνική φωτογραφία πρέπει να υπερβαίνει την κυριολεκτική αναπαράσταση μιας σκηνής ή θέματος. Πρέπει να εκφράζει τα συναισθήματα και το όραμα του φωτογράφου και να ξεκαθαρίζει ότι δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη και όχι μόνο από την κάμερα. Πρέπει να είναι μια πρωτότυπη, εσκεμμένη δημιουργία και κάθε σημείο της λήψης της φωτογραφίας είτε κατά την λήψη είτε μετά την επεξεργασία που κάνει ο φωτογράφος, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης, είναι μια ξεχωριστή έκφραση του καλλιτέχνη.

Ένας ιστορικός φωτογραφίας ισχυρίστηκε ότι ο πρώτος εκθέτης της ήταν ο John Edwin Mayall.

Οι επιτυχημένες προσπάθειες καλλιτεχνικής φωτογραφίας μπορούν να εντοπιστούν στη βικτοριανή εποχή. Κάποιοι φωτογράφοι, υπηρέτες αυτού του τρόπου φωτογραφίας είναι οι:  Τζούλια Μαργαρίτα Κάμερον ,  Τσαρλς Λούττιτζ Ντόντσον  και  Όσκαρ Γκούσταβ Ρέιλαντ.

Στην Ημέρα των ΗΠΑ Φ. Ολλανδίας , ο Άλφρεντ Στίγκλιτζ και ο Έντουαρντ Στίχεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να κάνουν τη φωτογραφία είδος τέχνης και η Stieglitz την εισήγαγε σε συλλογές μουσείων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο,  μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 κυριαρχούσαν πολλά είδη, όπως γυμνά, πορτραίτα και φυσικά τοπία (για παράδειγμα ο Ansel Adams ). Οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες στη δεκαετία του 1970 και του 80, όπως η Sally Mann , ο Robert Mapplethorpe , ο Robert Farber και ο Cindy Sherman , εξακολουθούσαν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοια είδη , αν και τα έβλεπαν με φρέσκα μάτια.

Άλλοι διερεύνησαν μια αισθητική προσέγγιση. Αμερικανικοί οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Aperture και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , προσπάθησαν να διατηρήσουν τη φωτογραφία στην πρώτη γραμμή των καλών τεχνών.

Η ίδρυση του τμήματος φωτογραφίας από το MOMA το 1940 και ο διορισμός του Beaumont Newhall ως πρώτου επιμελητή, αναφέρονται συχνά ως θεσμική επιβεβαίωση της φωτογραφίας ως τέχνης.

Οι φωτογραφίες Fine Art που θα δούμε παρακάτω είναι παραδείγματα κάποιων καλλιτεχνών. Απολαύστε και μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας!

  • Τhe painted spirit ii_Brooke Shaden
  • Akis Douzlatzis
  • PMimages_ Social Drawing
  • Damian Drewniak
  • Ansel Adams_The Tetons and the Snake River
  • Maine Bold Coast-BrianRivera
  • Leonard Missone_ Pasture
  • PMimages_ Naked Truth

 PMimages- (Τάκης)

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα