Υγεια

Η σχέση της διατροφής με τις ημικρανίες

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα υποφέρει από ημικρανίες, μια μορφή πονοκεφάλων που συνδέεται με ναυτίες/εμετούς, φωτοφοβία που διαρκούν από 4 έως 72 ώρες με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Ένοχα τρόφιμα για ημικρανίες

 Τρόφιμα τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για τις ημικρανίες είναι τα τυριά, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, προϊόντα light που περιέχουν ασπαρτάμη θεωρούνται και αυτά ένοχα για την εκδήλωση ημικρανιών, ενώ εξίσου ένοχο θεωρείται και το γλουταμινικό μονονάτριο, ένα πρόσθετο το οποίο υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά και σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας. 

Σε σχέση με τη γενικότερη διατροφή, ημικρανίες μπορεί να προκληθούν λόγω της παράλειψης των γευμάτων, της μεγάλης κατανάλωσης λιπαρών, αλλά και της ανεπαρκούς ενυδάτωσης.

Η ακριβής πιστοποίηση των τροφίμων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ημικρανιών είναι μια δύσκολη διαδικασία, απαιτεί τη συνεργασία του πάσχοντος, ενώ ρόλο παίζει φυσικά το στρες και η ψυχοσυναισθηματική πίεση.

Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή θα πρέπει να διερευνήσει επαρκώς τα τρόφιμα που μπορεί να ενοχλήσουν τον ασθενή, ή τους συνδυασμούς των τροφίμων πριν προχωρήσει σε αποκλεισμό διαφόρων ομάδων τροφίμων.  Οι μελέτες μέχρι τώρα μας έχουν δείξει ότι η «ακαταστασία» στο ωράριο κατανάλωσης των γευμάτων (να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από το ένα γεύμα στο άλλο) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε γενικές γραμμές, ανακούφιση στα συμπτώματα μπορεί αν επιφέρει η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, μιας και η έλλειψή του σχετίζεται με ημικρανίες. Επομένως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, μπανάνα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι και αβοκάντο, αλλά και συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να σταθούν ωφέλιμα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Τα εσπεριδοειδή νικούν την κατάθλιψη

Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που  παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον...
Περισσότερα
Υγεια

Οι 10+1 καλύτερες ελληνικές υπερτροφίες

Κρόκος Κοζάνης Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως την κροκίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξανθίνη και την λουτεϊνη καθώς και  σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο. Αποτελεί παράλληλα πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. H σαφρανάλη και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new hair trends for the season S/S 2025!!!

Συνεχίζουμε την τριλογία των άρθρων με τις νέες τάσεις της σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025!!! Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις τάσεις που επικρατούν στα μαλλιά!!! Με την πολύτιμη βοήθεια του hair stylist Αντώνη...
Περισσότερα
Υγεια

Το ρόφημα που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με   2.000.000 περιστατικά και 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μικρότερης...
Περισσότερα