Υγεια

Η σχέση της διατροφής με τις ημικρανίες

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα υποφέρει από ημικρανίες, μια μορφή πονοκεφάλων που συνδέεται με ναυτίες/εμετούς, φωτοφοβία που διαρκούν από 4 έως 72 ώρες με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Ένοχα τρόφιμα για ημικρανίες

 Τρόφιμα τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για τις ημικρανίες είναι τα τυριά, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, προϊόντα light που περιέχουν ασπαρτάμη θεωρούνται και αυτά ένοχα για την εκδήλωση ημικρανιών, ενώ εξίσου ένοχο θεωρείται και το γλουταμινικό μονονάτριο, ένα πρόσθετο το οποίο υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά και σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας. 

Σε σχέση με τη γενικότερη διατροφή, ημικρανίες μπορεί να προκληθούν λόγω της παράλειψης των γευμάτων, της μεγάλης κατανάλωσης λιπαρών, αλλά και της ανεπαρκούς ενυδάτωσης.

Η ακριβής πιστοποίηση των τροφίμων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ημικρανιών είναι μια δύσκολη διαδικασία, απαιτεί τη συνεργασία του πάσχοντος, ενώ ρόλο παίζει φυσικά το στρες και η ψυχοσυναισθηματική πίεση.

Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον ασθενή θα πρέπει να διερευνήσει επαρκώς τα τρόφιμα που μπορεί να ενοχλήσουν τον ασθενή, ή τους συνδυασμούς των τροφίμων πριν προχωρήσει σε αποκλεισμό διαφόρων ομάδων τροφίμων.  Οι μελέτες μέχρι τώρα μας έχουν δείξει ότι η «ακαταστασία» στο ωράριο κατανάλωσης των γευμάτων (να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από το ένα γεύμα στο άλλο) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε γενικές γραμμές, ανακούφιση στα συμπτώματα μπορεί αν επιφέρει η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε μαγνήσιο, μιας και η έλλειψή του σχετίζεται με ημικρανίες. Επομένως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, μπανάνα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι και αβοκάντο, αλλά και συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να σταθούν ωφέλιμα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα