Πολιτισμος

Μουσείο ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Γιατί δεν πρέπει να το χάσεις;;

Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα για πρώτη φορά το μουσείο ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας στο κέντρο της Αθήνας. Ένα μουσείο που δεν είναι η πρώτη επιλογή του κόσμου να το επισκεφτεί παρόλα αυτά κρύβει μέσα του μια πολύ όμορφη ιστορική διαδρομή στα ακούσματα των διαφόρων περιοχών ανά εποχές.

Εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου 1991 και στη συλλογή του φιλοξενεί 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως σήμερα του μουσικολόγου Φ. Ανωγειανάκη, ο οποίος χάρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και έτσι δημιουργήθηκε ο σχεδιασμός του μουσείου που στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα.

Στο κυρίως κτήριο εκτός από την έκθεση που καλύπτει τρεις ορόφους  υπάρχει η γραμματεία και η βιβλιοθήκη του μουσείου. Οι παλαιοί στάβλοι του αρχοντικού στεγάζουν το Κέντρο Έρευνας και τα αρχεία, αποθηκευτικούς χώρους, το πωλητήριο του μουσείου και μια αίθουσα εκδηλώσεων.

Αλλά ας γνωρίσουμε το μουσείο μέσα από τα εκθέματά του.

Στους τρεις ορόφους του λοιπόν το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, όσες και αυτές των μουσικών οργάνων σύμφωνα με την εθνομουσικολογία με κριτήριο το υλικό που δίνει τον ήχο: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα.  Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη ακουστικών με τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να ακούσει τον ήχο τους, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται.

Το μουσείο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή για έρευνα αλλά είναι και μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.

Καλή διασκέδαση!

Βασιλική Ζήση

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα