Υγεια

8 tips για να προσέξεις τη διατροφή σου τρώγοντας σε εστιατόριο

Όταν προσέχεις τη διατροφή σου, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα πρέπει να «ξεκόψεις» από τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν και γεύμα ή δείπνο σε κάποιο εστιατόριο. Ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές και οδηγίες για το πώς να ανταπεξέλθεις.  

  1. Προγραμμάτισε σωστά τη μέρα σου. Αν γνωρίζεις από νωρίτερα ότι το βράδυ θα φας έξω, κατανάλωσε κάτι πιο ελαφρύ- πρόχειρο για μεσημεριανό (σαλάτα, γιαούρτι με δημητριακά, τοστ ή σάντουιτς με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά) έτσι ώστε το κυρίως σου γεύμα να είναι το βραδινό.
  2. Ξεκίνα πάντα με σαλάτα. ένα τρικ που θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις λιγότερη ποσότητα φαγητού. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες διογκώνονται στο στομάχι και δημιουργούν κορεσμό και αίσθημα πληρότητας. Επίλεξε σαλάτες οι οποίες να μην είναι «φορτωμένες» με βαριά dressings με βάση τη μαγιονέζα, αλλά αυτές που έχουν σαν βάση το γιαούρτι ή κάποια αρωματική vinaigrette με βάση το ελαιόλαδο.
  3. Πρόσεχε τα ορεκτικά. Συνήθως όταν υπάρχουν πολλά πιατάκια με διάφορα ορεκτικά στο τραπέζι θέλεις να δοκιμάσεις από όλα και λόγω του τσιμπολογήματος με το πιρούνι ξεφεύγεις στην ποσότητα. Για να μη γίνεται αυτό, πάρε ό,τι ορεκτικά θέλεις στο πιάτο μπροστά σου, γεμίζοντάς το μια φορά, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις τι και πόσο τρως.
  4. Υπολόγισε με το μάτι τις μερίδες. Συνήθως οι μερίδες του εστιατορίου είναι πολύ μεγαλύτερες από την κανονική μερίδα. Η μερίδα για το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι είναι όσο το εμβαδόν του χεριού σου (παλάμη και δάχτυλα μαζί). Αντίστοιχα, η μερίδα για ρυζότα ή ζυμαρικά είναι όσο περίπου 1-1,5 κούπα των 240ml. Εάν λοιπόν σου προσφέρουν μια μεγαλύτερη μερίδα, μοιράσου την με τον φίλο ή τη φίλη σου.
  5. Χώρισε το πιάτο σου στα τρία. Το μισό πιάτο πρέπει να είναι η σαλάτα. το ¼ θα πρέπει να καλύπτει την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο ½ θα πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί).
  6. Κάνε πιο υγιεινές επιλογές. Προτίμησε άπαχα μέρη του κρέατος (μοσχάρι νουά, ποντίκι, χοιρινό ψαρονέφρι, φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι) τα οποία να είναι απλά μαγειρεμένα. Όσο πιο απλό το μαγείρεμα, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Το κρέας θα πρέπει αν φαίνεται και όχι να καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα σάλτσας με βάση την κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος ενέχει και έναν άλλο κίνδυνο όμως. Επειδή καλύπτει τη γεύση, πολλές φορές αυτό που καλύπτει είναι μπαγιάτικο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.
  7. Πρόσθεσε μπαχαρικά και όχι αλάτι. Έτσι κερδίζεις και σε γεύση, και παίρνεις και όλα τα καλά αντιοξειδωτικά των μπαχαρικών, αλλά από την άλλη αποφεύγεις και την κατακράτηση της επόμενης μέρας που δημιουργεί το αλάτι.
  8. Πιες κρασί με μέτρο. 1-2 ποτήρια κρασί επιβάλλονται. Εάν ταιριάζει με το φαγητό σου, προτίμησε κόκκινο κρασί ποικιλιών merlot, cabernet και ξινόμαυρο που είναι πλούσια σε τανίνες και φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικές ενώσεις, με πολλαπλά οφέλη στην καρδιά και στα αγγεία.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc      

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Colorful eyeliner: a must-have !

Βαδίζουμε ήδη προς τα μέσα του καλοκαιριού. Η διάθεσή μας παραμένει ανανεωμένη, “πολύχρωμη” και χαρούμενη, αφού φροντίζουμε όλοι να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της εποχής πιο ξέγνοιαστα, πιο ανέμελα, πιο ανάλαφρα. Σήμερα στο άρθρο μας...
Περισσότερα
Υγεια

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μητέρας στη διατροφή και την υγεία του παιδιού από την εγκυμοσύνη έως την παιδική ηλικία

Η μητέρα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατροφή, τις διατροφικές προτιμήσεις και την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την υγεία του. Κατά την εγκυμοσύνη Αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η διατροφή της...
Περισσότερα
Υγεια

7 λόγοι για να βάλεις τα βλίτα στη διατροφή σου

Τα βλίτα ανήκουν στο γένος Amaranthus viridis και χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλίτα κάθε χρόνο. Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτά είναι τα προϊόντα που χρειάζεσαι για το καλοκαιρινό σου νεσεσέρ!

Εμπνευσμένη από την πρόσφατη εξόρμησή μου στην παραλία, το σημερινό άρθρο αναφέρεται στα προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου στην παραλία, για παν ενδεχόμενο. Η θάλασσα και ο ήλιος, όση ομορφιά...
Περισσότερα