Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και βιταμίνης E σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, ήταν κατά 50% μειωμένα συγκριτικά με όσους είχαν υγιή εγκέφαλο.

Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι εγκέφαλοι των πασχόντων με Αλτσχάιμερ έχουν σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Alzheimer ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή ή είχαν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα ή στον αμφιβληστροειδή, δήλωσε η ερευνήτρια Kathleen Dorey.

Η ίδια επισημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκέφαλου σε όλες τις ηλικίες.

Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι τα λαχανικά με πορτοκαλι-κιτρινο-κόκκινο χρώμα. Καρότο, γλυκοπατάτα, κίτρινη κολοκύθα, ντομάτα, πολύχρωμες πιπεριές, βερύκοκο, πεπόνι…. Επίσης το μπρόκολο αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Βιταμίνη Ε θα βρούμε στο ελαιόλαδο, αλλά και στο αβοκάντο και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα. 

Η νέα μελέτη εστίασε στα καροτενοειδή στον εγκέφαλο ανθρώπων με και χωρίς Αλτσχάιμερ και έδειξε ότι οι εγκέφαλοι με νευροπαθολογία Αλτσχάιμερ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και τοκοφερόλης (βιταμίνης Ε).

Οι συγκεντρώσεις λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και ρετινόλης ήταν οι μισές συγκριτικά με τις συγκεντρώσεις που υπήρχαν στον εγκέφαλο ανθρώπων χωρίς Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jpurnal of Alzheimers Disease

Πηγή: Onmed.gr

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα