Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και βιταμίνης E σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, ήταν κατά 50% μειωμένα συγκριτικά με όσους είχαν υγιή εγκέφαλο.

Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι εγκέφαλοι των πασχόντων με Αλτσχάιμερ έχουν σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Alzheimer ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή ή είχαν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα ή στον αμφιβληστροειδή, δήλωσε η ερευνήτρια Kathleen Dorey.

Η ίδια επισημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκέφαλου σε όλες τις ηλικίες.

Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι τα λαχανικά με πορτοκαλι-κιτρινο-κόκκινο χρώμα. Καρότο, γλυκοπατάτα, κίτρινη κολοκύθα, ντομάτα, πολύχρωμες πιπεριές, βερύκοκο, πεπόνι…. Επίσης το μπρόκολο αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Βιταμίνη Ε θα βρούμε στο ελαιόλαδο, αλλά και στο αβοκάντο και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα. 

Η νέα μελέτη εστίασε στα καροτενοειδή στον εγκέφαλο ανθρώπων με και χωρίς Αλτσχάιμερ και έδειξε ότι οι εγκέφαλοι με νευροπαθολογία Αλτσχάιμερ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και τοκοφερόλης (βιταμίνης Ε).

Οι συγκεντρώσεις λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και ρετινόλης ήταν οι μισές συγκριτικά με τις συγκεντρώσεις που υπήρχαν στον εγκέφαλο ανθρώπων χωρίς Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jpurnal of Alzheimers Disease

Πηγή: Onmed.gr

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο; Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα...
Περισσότερα
Υγεια

Αγουρέλαιο: το φάρμακο που πρέπει να τρως

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

New hair trends AW2023!!! Choose yours!!!

Καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο με καλή ψυχολογία, διάθεση για ανανέωση, και διάθεση για αλλαγή πάντα προς το καλύτερο!!! Με το σημερινό άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία των νέων τάσεων σε μακιγιάζ, νύχια και μαλλιά, για τη...
Περισσότερα
Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης,...
Περισσότερα